Skip to content

Overtredingen vastgesteld bij bouw luxueus hotelcomplex rond de Botaniek in Antwerpen

Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft bouwovertredingen vastgesteld aan het luxueus hotelcomplex dat langs de Leopoldstraat in Antwerpen wordt gebouwd. De groendienst vreest dat het groen en het erfgoed in de botanische tuin groot gevaar op schade lopen. "Er is buiten de regels gebouwd, dat staat vast", klaagt oppositielid Mie Branders (PVDA) aan bij Radio 2 Antwerpen. 

In oktober schreef het districtscollege al een kritische brief aan het stadscollege en de aannemer. Er wordt gesproken van een totaal negeren van de geldende richtlijnen en afspraken. Zo stelde de inspectie drie bouwovertredingen vast, ook aan de tomatenserre van het restaurant Hertog Jan. Daarnaast werd een zware stalen brugconstructie rond een oude, zeldzame Japanse notenboom gebouwd. De groendienst zegt in zijn verslag dat die luifel het voortbestaan van de boom bedreigt. 

""Luifel" is eigenlijk een eufemisme dat gebruikt wordt om te zeggen dat er een hele stalen constructie over de botanische tuin wordt geplaatst. Die oude ingesloten boom heeft niet zo heel veel groeikracht meer met de constructie errond. Dat is een doorn in het oog van de mensen die de tuin onderhouden. Een tuin die voor alle Antwerpenaren zou moeten dienen", zegt Mie Branders (PVDA). 
De andere overtredingen passen volgens de PVDA-politica in de huisstijl van de aannemer: "Er is buiten de regels gebouwd, dat staat vast. Dat lijkt precies zo'n beetje een stijl van IRET. "We bouwen eerst buiten de regels en daarna regulariseren we wel." Als de gewone Antwerpenaar een bouwvergunning moet aanvragen voor iets dat wel mag, dan moet een hotel dat ook. Je doet dat niet eerst op voorhand om het achteraf met je vrienden in het stadsbestuur te regelen, hoe dik je portemonnee ook is."

Van Botanische tuin tot privétuin?

Branders vreest ook dat het nieuwe hotel de gewone Antwerpenaar zal wegjagen: "Als de tuin omgeven wordt door hele luxueuze horecazaken en hotels, dan voel je je er als Antwerpenaar sowieso al minder prettig in. Voordien was de tuin van iedereen."

De focus van het stadsbestuur zou dan ook niet bij de gewone Antwerpenaar liggen. "Dit bestuur heeft vooral oog voor het aantrekken van rijke bewoners en rijke toeristen. Daarvoor moet en mag alles wijken. Publiek domein moet verkocht worden of voor een vriendenprijsje weggegeven worden", reageert de politica scherp.

 
Dit artikel werd overgenomen van VRT NWS op 26/01/2022

https://vrtnws.be/p.nwl0kPl5Z