Skip to content

Onrustwekkende reeks incidenten wijst op falend drugsbeleid

Onrustwekkende reeks incidenten wijst op falend drugsbeleid

Er vindt opnieuw een onrustwekkende reeks aan geweldincidenten plaats in Antwerpen, gelinkt aan afrekeningen in het drugsmilieu. Vandaag zijn we met de ontploffing van een handgranaat in Wommelgem ondertussen aan het zesde incident in nog geen week tijd. “Criminele bendes vechten hun ruzies uit in de straten. Bewoners zijn terecht bezorgd over hun veiligheid”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. Ze dringt aan op een snelle evaluatie van de War on Drugs.

“De War on Drugs, die burgemeester Bart De Wever triomfantelijk aankondigde in 2013, blijkt niet te werken”, stelt Mie Branders. “In Antwerpen hebben we een spectaculaire verhoging gezien van het veiligheidsbudget, er werden oorlogswapens aangekocht voor de politie, er werd een samenwerking met verschillende federale diensten opgezet, … maar blijkbaar werkt het niet. Ondanks alle middelen die er naar de War on Drugs gaan, neemt de georganiseerde drugshandel en het geweld toe in onze stad.”

Mie Branders vroeg al in maart van dit jaar met aandrang om een grondige, onafhankelijke, algemene evaluatie op de verschillende aspecten van de War on Drugs. “Wat loopt er nu fout? Gaan we krampachtig verder op het ingeslagen pad? Of durven we het gevoerde beleid in vraag te stellen? Moet de focus op de kleine garnalen niet verlegd worden om achter de grote spelers aan te gaan via de douane- en belastingdiensten? Gaan we terug investeren in wijkpolitie die de oren en ogen van de buurt zijn en die hun pappenheimers kennen? De Wever beloofde een evaluatie tegen het einde van het jaar. Het gevoerde beleid faalt en moet veranderen.”

 

Perscontact: Sim Dereymaeker, Fractiemedewerker PVDA gemeenteraad Antwerpen