LEZ dooft niet uit: opnieuw miljoenen aan boetes in 2024

LEZ dooft niet uit: opnieuw miljoenen aan boetes in 2024

24 februari 2025

De LEZ bracht in 2024 meer dan vijf miljoen euro aan boetes op voor de stadskas. Het aantal overtredingen is bovendien licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA opvroeg bij het stadsbestuur. Hoewel men het tijdens de verkiezingscampagne dus had over het uitdoven van de LEZ, is dit in de cijfers niet terug te zien. “Dit is puur pestbeleid”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Ivan Heyligen. “Tegen dit tempo gaat de Antwerpenaar nog heel lang en heel veel betalen. In plaats van de mensen op kosten te jagen, zou men beter investeren in alternatieven, zoals een degelijk openbaar vervoer.” De PVDA zal op de gemeenteraad van komende maandag een motie voorleggen om de LEZ af te schaffen.

Uit de cijfers blijkt dat de lage-emissiezone ook in 2024 een aardige duit opbracht voor de stadskas. Maar liefst vijf miljoen euro kwam er binnen aan boetes. Daarbovenop werd er nog eens voor bijna anderhalf miljoen euro aan tijdelijke toelatingen betaald. Ook staat er nog bijna vijf miljoen euro aan niet-geïnde boetes open, die dus mogelijk ook nog naar de stadskas zullen vloeien.

Voor PVDA-gemeenteraadslid Ivan Heyligen komen de cijfers niet als een verrassing. “We weten al langer dat de LEZ een cashkoe is voor het stadsbestuur”, zegt hij. “Elk jaar vloeien de miljoenen vlotjes naar de stadskas. Op de acht jaar dat de LEZ nu in Antwerpen bestaat, is er maar liefst 55 miljoen euro aan boetes binnengekomen. Daar komt nog eens 25 miljoen aan tijdelijke toelatingen bovenop. Alles tezamen dus tachtig miljoen euro, op acht jaar tijd.”

Het uitdoven van de LEZ, zoals Bart De Wever (N-VA) tijdens de campagne nog vol overtuiging aankondigde, laat zich dus in elk geval niet in de cijfers zien. De boetes dalen beperkt, en ook wanneer je naar het aantal overtredingen kijkt, lijkt er van uitdoven geen sprake te zijn. Die bleven de voorbije jaren stabiel, net boven de 50.000 per jaar. “Er is nauwelijks een daling in de boetes. Tegen dit tempo gaat de Antwerpenaar nog heel lang en heel veel betalen.”

De LEZ is volgens Heyligen een asociale maatregel. “Ze treft vooral de sociaal zwakkeren”, legt hij uit. “Die hebben vaak het geld niet om een dure elektrische wagen te kopen.” De mogelijke voordelen voor de luchtkwaliteit kunnen volgens de PVDA onvoldoende hard gemaakt worden. Ze wegen bovendien niet op tegen het asociale karakter. De PVDA zal komende maandag een motie indienen op de gemeenteraad om de LEZ af te schaffen.

“Dit is puur pestbeleid. De LEZ zou zogezegd uitdoven, maar in tussentijd blijft de gewone Antwerpenaar elk jaar miljoenen ophoesten omdat hij met een oude auto rijdt. Voor veel mensen is er gewoon geen alternatief. Ik werk zelf in de haven. Er is geen enkel aanbod van openbaar vervoer naar de dok. Veel van mijn collega’s kunnen niet anders dan de auto nemen”, stelt Heyligen vast. “In plaats van mensen op kosten te jagen met asociale maatregelen als de LEZ, zouden ze beter eens werk maken van degelijk en betaalbaar openbaar vervoer. Zo zorg je voor een modal shift. De wortel werkt veel beter dan de stok.”