Skip to content

Laat het veer varen om druk van tunnels te verlichten

Laat het veer varen om druk van tunnels te verlichten

Het afgelopen weekend waren er lange rijen aan de voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde. Het was er zo druk dat de veiligheidsafstand van anderhalve meter tussen twee personen niet werd gerespecteerd. Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer laat nu weten dat het de fietstunnel komend weekend zal sluiten indien de social distancing niet wordt nageleefd. “Absurd”, reageert Antwerps districtsraadslid en woonachtig op linkeroever Nadine Peeters. “De druk op de voetgangerstunnel zal enkel stijgen waardoor ook het risico op overtredingen en besmettingen toeneemt. In plaats van de capaciteit te verlagen moet men ze net verhogen. Dat kan, door het veer tussen Sint Anneke en het Steen te laten varen.”

Veel mensen gebruiken de tunnels onder de Schelde om te gaan werken of om zich te ontspannen. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang de maatregelen rond social distancing maar gerespecteerd worden. “De huidige capaciteitsproblemen, komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Door jarenlange onderinvestering in het onderhoud van de tunnels en de slechte planning van een extra Scheldekruising voor zwakke weggebruikers komen we nu in de problemen”, weet Peeters.

De social distancing moet natuurlijk worden nageleefd, maar daarvoor moeten er mensen op het terrein aanwezig zijn. “Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de situatie in de fietstunnel in het oog via de controlekamers, maar zo werkt dat toch niet. Waarom kunnen stadswachters of politie geen begeleiding en handhaving organiseren”, zegt Peeters.

Voor Nadine Peeters is het onbegrijpelijk dat men de dienstverlening van de veerdienst heeft afgeschaft. Linkeroever en de dichtbebouwde binnenstad blijft nood hebben aan een goede mobiliteit. Zowel voor het woon-werkverkeer als voor lichaamsbeweging in de buitenlucht zoals wandelen en fietsen. “Laat het veer terug varen en zorg voor voldoende afstand”, besluit Peeters.