Skip to content

Laat de jongeren skaten op de kaaien

Laat de jongeren skaten op de kaaien

Op de gemeenteraad van maart vroeg PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens om straatskaten op de kaaien toe te laten en in dialoog te gaan met de jongeren. Bekijk en lees hieronder zijn interpellatie.

Bekijk deze video

 

Beste gemeenteraadsleden,

Zaterdag voerden jongeren actie op de kaaien, om de publieke ruimte te kunnen blijven gebruiken voor streek-skating. 

We hebben gehoord dat de pandemie iedereen gelijk treft, maar dat is natuurlijk niet waar. Mensen die kleiner behuisd zijn, met een klein appartement, en minder ruimte zijn harder getroffen dan mensen in villawijken of loften met grote terrassen. Misschien horen sommigen dat niet graag, maar het is zo. 

De publieke ruimte in de buurt is voor heel wat jongeren dan ook essentieel, want heel wat jongeren wonen in kleine appartementjes, en voor hen is de straat, het plein, het parkje hun tuin. Hun leef- en ontspanningsplek. 

Voor heel wat jongeren op het zuid, en in het centrum zijn de vernieuwde Scheldekaaien essentieel. Die lokken ook heel wat skaters, vooral ter hoogte van de wijken Sint-Andries en het Zuid. En dat is goed nieuws.

Maar nu blijkt dat de stad in april “skate-ontmoedigende” ijzeren haken wil plaatsen, om het skaten te ontmoedigen.

Ten eerste. Men wil dat doen omdat er schade is aan de wandeldijk, de trappen en de zitplekken. Die schade kan men echter voorkomen door ijzeren hoekprofielen op de arduinen stenen te plaatsen. Daarmee is dat opgelost.

Ten tweede opperde men dat die jongeren maar naar Park Spoor Noord moeten gaan. Maar zo werkt dat niet. Voor heel wat jongeren is dat aan de andere kant van de stad, ze mogen van hun ouders ook niet allemaal buiten de wijk komen. Jongeren blijven liever in de wijk, en dat is logisch. Daar kan de stad niet tegen zijn, zeker niet tijdens deze pandemie, met de avondklok.

Ten derde zegt men dat er nieuw skatepark aan de Scheldekaaien komt. Dat is heel goed, maar het gaat daar om een andere discipline binnen de skatesport. Dat is sinds 2020 een officiële olympische discipline, en staat op de agenda van de komende Olympische Spelen in Tokyo. 

Antwerpen heeft ondertussen een belangrijke positieve reputatie inzake skaten bij jongeren, als een ‘skate-diamant’. Zowel voor park-skaten als straat-skaten. Er is positieve uitstraling van Antwerpen bij jongeren, en er is ook skate-toerisme. Het is ook om die redenen dat er in enkele steden in de Verenigde Staten dat men de ijzeren haken die men al plaatste, nadien opnieuw heeft weggehaald.

Ondertussen is er een petitie gestart die al meer dan 1.200 keer ondertekend is om te vragen om die haken niet te plaatsen. Omdat jongeren de publieke ruimte in hun wijk nodig hebben, omdat street-skating een aparte discipline is, en omdat er een alternatief is door de plaatsing van de hoekprofielen.

Op uw facebook vraagt  u, schepen De Ridder, om het stadsbestuur “tijd” te geven. Om aan de slachthuissite een conceptontwerp uit te werken waar er mogelijk met stadsmeubilair met dubbel gebruik zou kunnen gewerkt worden. Dat lijkt een goed project en u vraagt tijd om die testfase uit te werken. Ik denk dat iedereen er voor is dat de stad krijgt. Maar ik stel dan voor dat in die tijd, er geen skate-werende haken worden geplaatst. Dat men toelaat dat de jongeren van het zuid en van het centrum street-skating kunnen beoefenen in hun buurt. Dat men toelaat dat jongeren in hun buurt kunnen spelen en sporten, zeker in deze covid-tijden.