Skip to content

"Vraag je vrienden om hun mening, trek samen je wijk in, be the messenger"

Peter Mertens ging zaterdag 28 oktober via livestream op bezoek in 100 livings. Op die manier geeft de PVDA een nieuwe boost aan De Grote Bevraging. Via vrienden, collega’s, familie, wijktochten, markten én sociale media verzamelen vrijwilligers dit najaar de mening van 10.000 Antwerpenaren.

In gesprek gaan met de honderden vrijwilligers die momenteel de baan op gaan om van De Grote Bevraging een succes te maken. Dat was de inzet van dit livestreamevent. De PVDA organiseerde deze vorm van digitale dialoog voor de eerste keer maar leerde veel van enthousiasmerende gelijkaardige evenementen/ervaringen uit de succesvolle verkiezingscampagne van Bernie Sanders in de Verenigde Staten.

Vanuit het Antwerpse partijsecretariaat besprak Peter Mertens de ervaringen met De Grote Bevraging met Zohra Othman, Lise Vandecasteele en Jos D’Haese. Lise getuigde over het ophalen van bevragingen in de wijken en bij collega’s. Bijna iedereen die je het vraagt, wil ons zijn of haar gedacht geven, het is nu vooral belangrijk om het te vragen. Jos vertelde ons hoe hij zijn contacten op de sociale media vraagt om de bevraging in te vullen en te verspreiden. Be the messenger is zijn boodschap, een oproep aan alle gasten in de 100 livings om ook zelf je Facebook- of WhatsApp-vrienden uit te nodigen om mee te doen.

Zohra verzamelde de vragen die live vanuit de huiskamers via de chatbox binnenkwamen. Over wonen en armoede en hoe een stad het verschil kan en moet maken in deze levensbelangrijke thema’s. Over Europa en hoe haar besparingsdoctrine doorsijpelt en gevolgen heeft voor de budgetten van steden en gemeenten. En hoe wij ons dag in dag uit verzetten tegen de concrete gevolgen van dat besparingsbeleid, bijvoorbeeld tegen de vermarkting van het sociaal werk of tegen de sluiting van lokale zwembaden.

Daarnaast waren er ook vragen over onze politieke rol en onze vooruitzichten voor 2018 en 2019. Peter Mertens verduidelijkte ons principe van straat-raad-straat. Een principe waarbij de PVDA discussieert met de mensen in de straat en hun opmerkingen, hun vragen en hun problemen meeneemt naar de raad. Op die manier zal de PVDA een heldere linkse stem zijn, na 2018 opnieuw in de Antwerpse gemeenteraad, en vanaf 2019 met een verkozene uit Vlaanderen in het federale parlement. De Grote bevraging die we bij 10.000 Antwerpenaren willen afnemen om de belangrijkste inhoudelijke thema’s op de kaart te zetten is daarbij cruciaal.

Kristof Vissers

Vraag ook jouw vrienden, buren en collega's om hun mening, meld je aan als vrijwilliger

Herbekijk hieronder de Facebook livestream met Peter, Zohra, Lise en Jos. Er was 's ochtends een livestream voor deelnemers in Antwerpen Stad, in de namiddag een andere (video hieronder) voor deelnemers in Mechelen, Turnhout, Heist-op-den-Berg, Geel, Brasschaat, Mortsel en Boom.