Skip to content

Jos D’Haese stelt volledige lijst voor waarmee PVDA verkiezingen in Antwerpen wil winnen

Jos D’Haese stelt volledige lijst voor waarmee PVDA verkiezingen in Antwerpen wil winnen

Met een fotosessie voor het Antwerps stadhuis maakt de PVDA haar volledige lijst voor de gemeenteraad bekend. “Wij gaan deze verkiezingen in met hoge ambities: sterk genoeg worden om het sociaal alternatief te kunnen bieden dat onze stad zo nodig heeft”, zegt D’Haese. “Dat doen we met een lijst vol mensen van op de werkvloer, jongeren en Antwerpenaren uit de brede diversiteit. Mensen die hun strepen verdiend hebben in hun wijk, bedrijf of organisatie en die stuk voor stuk klaar staan om een sociale stem te laten horen in de gemeenteraad.”

De PVDA heeft de wind in de zeilen na de parlementsverkiezingen van 9 juni, waarbij de linkse partij de tweede grootste werd in Antwerpen, op amper 2,5 procent van de N-VA van Bart De Wever. Lijsttrekker Jos D’Haese (32) werd eerder al aangeduid als lijsttrekker, met Deurnes districtsraadslid Manal Toumi (30) op twee en huidig fractieleider in de gemeenteraad Peter Mertens (54) als lijstduwer. Nu maakt de PVDA ook de rest van de lijst bekend.

Wat meteen opvalt is dat veel kandidaten recht van de werkvloer komen: van chemiearbeider tot leerkracht, van verpleegkundige tot dokwerker. Veel van hen zijn ook actief in de vakbond. “Onze kandidaten zijn als een vis in het water tussen de werkende mensen die onze stad groot maken”, zegt D’Haese. “Dat hebben we ook gevoeld bij de vorige verkiezingen, waarbij veel arbeiders en bedienden, maar ook zelfstandigen en zorgwerkers hun stem aan de PVDA hebben gegeven. We zijn een echte volkspartij geworden en dit moet de meest volkse lijst in Antwerpen zijn.” 

Dat volkse karakter toont zich ook in de diversiteit van de lijst. “Meer dan een derde van de kandidaten komt uit de brede diversiteit van onze stad”, zegt D’Haese. “Zo weerspiegelen ze  de wijken en bedrijven in Antwerpen, die vandaag superdivers zijn. Maar waar de roots van onze kandidaten ook liggen, het zijn in de eerste plaats allemaal Antwerpenaren die zich inzetten voor een warme en sociale stad.” Dat de PVDA het goed doet onder jongeren is ook aan de lijst te merken. Bijna een vijfde van de kandidaten is 30 jaar of jonger, waaronder de nummer twee Manal Toumi.

“Als je deze hele groep samen ziet, deze werkers en vrijwilligers, deze brok engagement van het Kiel tot in Merksem en van Linkeroever tot in Deurne, dan kan ik alleen maar heel veel zin hebben in de komende zes weken campagne, en de komende zes jaar in de gemeenteraad”, lacht Anne Delespaul, provinciaal voorzitter van de PVDA die zelf op plaats 7 staat. “Op onze lijst staan dokters en verpleegkundigen die elke dag zorgen voor gratis geneeskunde bij Geneeskunde voor het Volk naast de jongeren die het DiverCity festival organiseren dat jaarlijks duizenden jongeren samenbrengt. Jeugdscheidsrechters naast buschauffeurs die samen met de reizigers van De Lijn geknokt hebben om haltes te redden. Culturo’s en leerkrachten, sociaal werkers en kindbegeleiders. Wat een team om verandering in deze stad te brengen.”

20240901-SVP-ANT-KandidatenOpGroteMarkt-07176

20240901-SVP-ANT-KandidatenOpGroteMarkt-07090

De volledige gemeenteraadslijst:

  1. Jos D’Haese
  2. Manal Toumi
  3. Lise Vandecasteele
  4. Ben Van Duppen
  5. Ivan Heyligen
  6. Céline Gümüs
  7. Anne Delespaul
  8. Kenneth Asseloos
  9. Mohsinne Ben Messaoud
  10. Maartje De Vries
  11. Sadiqullah Akbari
  12. Nadine Peeters
  13. Mike De Herdt
  14. Ans De Peuter
  15. Inez Pinas
  16. Abdelaziz El Fadili
  17. Amina El Hichmani Vandenheuvel
  18. Tony Zwijsen
  19. Janneke Ronse
  20. Steve Nzitunga
  21. Rubén Quiroz Marnet
  22. Freja Haak
  23. Farid Darmach
  24. Nele Van Parys
  25. Sah Gulhan
  26. Katrien Merckx
  27. Jan Duverger
  28. Annik Van den Bosch
  29. Shayla Sharmin
  30. Sergei Zjdanov
  31. Kadra Farah Bouh
  32. Arno Kempynck
  33. Ianthe Ghaye
  34. Paul Harding
  35. Leen Swinnen
  36. Peter Seghers
  37. Sofie Blancke
  38. Nahid Koocheki
  39. Seham Abdul Rhman Hzouri
  40. Kamiel Vrancken
  41. Lien Santens
  42. Ezra Cnaepkens
  43. Tony Gulab
  44. Laura De Feyter
  45. Jan Franssen
  46. Kim Verberck
  47. Tristan Faes
  48. Tim Joye
  49. Iman Ben Madhkour
  50. Peter De Koning
  51. Abderrahim Badri
  52. Sandra Cnops
  53. Wim Kenis
  54. Mie Branders
  55. Peter Mertens