Skip to content

In Edegem gaat de strijd voor een sociale toekomst verder 

In Edegem gaat de strijd voor een sociale toekomst verder 
Op woensdag 12 februari werd bekend gemaakt dat er een akkoord is tussen gemeentebestuur en vakbonden  over financiële compensaties en bijkomende maatregelen voor getroffen werknemers. Bijna de helft van het personeel wordt ontslagen of gaat wellicht over naar een private partner.  Voor de PVDA veranderen dit akkoord niets aan de essentie: die van een asociaal bestuur dat vanuit haar rechtse agenda de openbare dienstverlening afbreekt, jobs vernietigt en onze diensten te grabbel gooit aan bedrijven in de privé.

edegem2_(2).jpgOp 12 november kondigde het N-VA bestuur in Edegem een ongezien plan aan. Dat plan knipt voor jaren de vleugels voor een sociaal beleid in de gemeente. In de toekomst zullen we hier op terugkijken als het ogenblik dat een handvol rechtse politici hun natte droom naliepen onder het mom van "financiële verantwoordelijkheid". Het echte doel is: de jobs van ambtenaren schrappen. Wat aan de gemeenschap toebehoort, uitverkopen aan de privé. Onder het mom van "een slanke overheid", worden de sleutels weggegooid waarmee je een sociaal beleid in een gemeente tot stand brengt. Waarmee je zorgt dat verenigingsleven kan bloeien, dat minder rijke burgers rekenen op betaalbare diensten, dat activiteiten zonder winstbejag kunnen groeien, dat mensen samen komen en op elkaar steunen.

Sinds de aankondiging heeft het personeel op unieke, solidaire wijze gereageerd hoe moeilijk het ook was om op te boksen tegen een ideologische visie van het bestuur. Met een betoging door de straten, samenkomsten aan de gemeenteraad, spandoeken en borden overal, met een petitie, actie aan de nieuwjaarsdrink, enz.

Maar de wettelijke bescherming voor contractuelen in openbare dienst is bijzonder zwak. Nog voor de stemming van het plan, begon het bestuur eigengereid mensen te ontslaan zonder de minste rekening te houden met de personeelsvertegenwoordigers. 's Ochtends na de gemeenteraad van december, kregen tal van mensen als kerstcadeau te horen dat ze hun job zouden verliezen.

Voor Edegem is er niets opgelost

Geconfronteerd met dit ijskoude en kortzichtige bestuur hebben de vakbonden een aantal afspraken gemaakt over financiële compensaties en jobcoaching om de pil te vergulden voor het personeel dat zijn job verliest of in de privé terecht komt. We zijn blij voor iedereen voor wie deze afspraken een verschil maken. Zoals de vakbond benadrukt: de gemaakte afspraken betekenen geenszins dat het personeel van lokaal bestuur Edegem zich akkoord verklaart met de inhoud van het meerjarenplan en de daarin voorziene personeelsafbouw.

Want voor de Edegemse gemeenschap is hiermee niets opgelost. Dat meerjarenplan doorstond zelfs de vormelijke controle niet, en werd na een klacht van de oppositie (naast PVDA ook sp.a, Groen, CD&V en Open VLD), vernietigd door het provinciebestuur. Hoe dan ook zal het N-VA-bestuur zijn huiswerk opnieuw moeten maken.

Tal van vragen blijven bovendien onbeantwoord. Bij wie achterblijft is alle vertrouwen weg en heerst ongenoegen omdat het nog steeds niet duidelijk is hoe ze dit gaan oplossen. Geen enkel contract is getekend, geen enkele aanbesteding uitgeschreven. En op 1 juli is meer dan de helft personeel technische diensten weg. Ideale omstandigheden dus voor private spelers om hun voorwaarden op te leggen. De rekening van de N-VA komt eraan via de facturen van de privé.

Het enige sociale plan: de beslissingen terugdraaien

Eén ding is zeker: het enige goeie en sociale plan zou zijn om deze domme beslissingen terug te draaien. En dat is waar de PVDA actie voor zal blijven voeren: eerst de mensen, niet het profijt van de politieke vriendjes. Een bestuur dat koppig voort doet zal de volgende jaren beschaamd de Edegemnaar in de ogen moeten kijken voor alle gaten die in de gemeente vallen. Een gemeente waar diensten er wel zullen zijn voor wie veel geld heeft. Maar waar de gewone werkende mens het slachtoffer zal blijven.

Op donderdag 5 maart organiseert de PVDA de film "Man tegen Macht", over de strijd van de Sint-Niklase afvalophalers tegen de privatisering. (Meer info) Omdat de verkoop van wat aan de gemeenschap toebehoort, een kwestie is van democratie. Omdat de strijd voor een sociale toekomst niet ophoudt bij de eerste ontslagronde. Iedereen is er van harte welkom.

debug info: this is the footer for domain antwerpen
debug info: this is the footer for domain for existing data