“Iedereen verdient een dak boven het hoofd” - PVDA Hoboken klaagt leegstand sociale woningen aan
23 november 2024
In Antwerpen staat één op vijf van alle sociale woningen leeg. “Toen in Hoboken op 6 november een gezin met 6 kinderen uit hun noodwoning van de stad gezet werd gezet, wekte dat enorm veel verontwaardiging op bij onze leden, die dagelijks getuige zijn van de toenemende leegstand in Hoboken”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “Daarom willen we met deze actie ‘Iedereen verdient een dak boven het hoofd’, druk op het stadsbestuur zetten om meer ambitie te tonen om de leegstand bij sociale woningen aan te pakken. Aan het huidig ritme gaat het niet vooruit”, stelt Branders vast. Alleen al in Hoboken staan vandaag 382 sociale woningen leeg. En dat vaak al gedurende vele jaren.
In de Robert Schumanlaan staan alle sociale woningen al 4 jaar dichtgetimmerd. In de Folke Bernadottelaan en de Aartselaarstraat neemt de leegstand een groot deel van de woningen in. In de Salvador Allendestraat staat één derde van de appartementen leeg. Twee volledig gerenoveerde woontorens van 18 verdiepingen in de Paul Henrispaaklaan én de Alfred Nobellaan zijn al een jaar geleden opgeleverd maar blijven nog steeds onbewoond. In de Rector Vermeylenlaan vallen 3 grote woonblokken met in totaal 78 woningen al jarenlang onder leegstandsbeheer. Er is geen communicatie met de buurt over de timing van de renovatieplannen. Niemand weet hoe lang deze spookwijken nog blijven bestaan. “Ze zouden ons in september laten weten wat de plannen zijn met onze wijk”, getuigt Eric Claes, bewoner van de Salvador Allendestraat. “We hebben tot op vandaag nog niks gehoord.”
Bij Woonhaven staan er 4553 woningen leeg (In 2019 waren dat er 1846). Een groot deel daarvan, 2109 woningen, staan leeg wegens frictieleegstand. Dat zijn woningen die tijdelijk uit gebruik genomen zijn tussen twee verhuringen in, om kleine werken uit te voeren. In 2019 waren dat er 430. Een ander groot deel, 1949 woningen, zijn onbeschikbaar wegens renovatieleegstand. Ze staan voor langere tijd leeg wegens grootschalige verbouwings
werken. Daarnaast worden nog 495 woningen verhuurd via leegstandsbeheer. Dat zijn woningen die zijn leeggemaakt omdat ze niet meer voldoen aan de moderne normen. Ze worden tijdelijk verhuurd aan vooral precaire groepen, zoals buitenlandse bouwvakkers. En dan zijn er nog 668 gerenoveerde woningen die instapklaar zijn, maar door de “freezeperiode” van 8 maanden voor het Centrale Inschrijvingsregister (CIR) niet konden verhuurd worden. In juni werd de freezeperiode opgeheven.
Intussen staan er een 30.000-tal kandidaat huurders op de wachtlijst voor een sociale woning. Sommigen al langer dan 10 jaar. Er zijn in onze stad meer dan 3000 daklozen, waarvan 910 kinderen. De prijzen op de private huurmarkt zijn onbetaalbaar geworden. “De instapklare woningen worden nu mondjesmaat verhuurd omdat het CIR manueel moet worden uitgekamd, door technische problemen”, zegt Mie Branders. “Pas eind van dit jaar start het raamcontract op om extra technische capaciteit te verwerven en daarmee in 2025 maandelijks 40 frictiewoningen te kunnen afwerken. Dat zegt iets over de laksheid waarmee het stadsbestuur omgaat met de woonproblemen van haar burgers. Het gaat hier over een wooncrisis, die pak je aan met de hoogste prioriteit”, stelt Branders. “Onze actie wil dat vandaag nog eens extra benadrukken.”