Erasmus 2.0 is nodig om stedelijk huisartsentekort aan te pakken

Erasmus 2.0 is nodig om stedelijk huisartsentekort aan te pakken

30 januari 2024

De stadsmonitor vestigde vorige week de aandacht op het huisartsentekort. In verschillende delen van de stad, zoals Sint-Andries, Antwerpen-Noord, Deurne en Borgerhout is de nood erg hoog. “Het stadsbestuur is niet alert genoeg voor deze crisis”, zegt Ben Van Duppen, lijsttrekker voor de PVDA, “In Deurne wil ze het gezondheidsaanbod verminderen. De huisartsenkring HAKAO vraagt om van het leegstaande Erasmusziekenhuis een gezondheidscampus te maken, maar de schepen wil het gebouw slopen. Wij vragen om er zo snel mogelijk een huisartsenpraktijk in te starten - zoals men plant voor ziekenhuis Cadix - in het perspectief van een zorgcampus Erasmus 2.0.”

Een huisarts zoeken is in heel wat wijken bijna onmogelijk geworden. Uit de stadsmonitor blijkt dat dit één van de belangrijkste problemen is die de Antwerpenaren ondervinden. In 2020 vond 78% van de Antwerpenaren dat er voldoende huisartsen zijn, nu nog maar 61%. “Met acht huisartsen per 10.000 inwoners zit Antwerpen onder de nationale minimumnorm”, weet Van Duppen. “In sommige wijken is dat nog minder. Bijgevolg vinden nieuwe patiënten gewoon geen zorg, terwijl een vaste huisarts voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn.”

“Het stadsbestuur is na jaren van noodkreten eindelijk begonnen met actie te ondernemen", zegt Van Duppen, “maar ze zijn vaak te selectief en komen te laat.” In Deurne-Zuid stoppen bijvoorbeeld op heel korte termijn drie huisartsen. Meer dan tienduizend mensen zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe artsen die er niet zijn. “Maar tegelijk staat het Sint-Erasmusziekenhuis te verkommeren. Veel ruimtes staan leeg, terwijl de zorgnoden alleen maar groter worden,” vertelt Van Duppen. “In het ziekenhuis en op de site kan perfect een nieuwe artsenpraktijk georganiseerd worden.”

Schepen van Doesburg (N-VA) zegt dat ze in dialoog gaat met de huisartsenkringen.  Dat ze dan goed luistert naar de argumenten van de huisartsenkring HAKAO die een gezondheidscampus wil. “Als we niet nog een zorgvacuüm willen creëren, moet de site haar publiek karakter en focus op toegankelijke gezondheidszorg behouden," zegt Van Duppen, “net als de artsen van de buurt pleiten we langer voor Erasmus 2.0, met een volwaardige polikliniek, aandacht voor dementiezorg voor de senioren uit de buurt en moeder en kindzorg, maar ook ruimte voor gezondheidspreventie.” De site is er klaar voor, de partij vraagt duidelijkheid van het stadsbestuur.

Schepen van Doesburg kondigde in Wakker op Zondag aan dat er in februari een speeddate van de stad met startende huisartsen zou plaatsvinden om hen toe te leiden naar een pand en hen te ondersteunen. Onze vraag is simpel: “Zet Erasmus mee op het lijstje van potentiële locaties en stimuleer jonge artsen om zich er te vestigen met het perspectief op een zorgcampus”, besluit Van Duppen.