Skip to content

Een stille, sport of speel Peperbus? Buren willen de Peperbus voor de buurt

Een stille, sport of speel Peperbus? Buren willen de Peperbus voor de buurt

De afgelopen weken voerden leden van de PVDA honderden gesprekken met buurtbewoners over wat zij vonden dat de toekomst van de Peperbus zou moeten zijn. De buurt kiest duidelijk voor een invulling die mensen bij elkaar brengt om elkaar te ontmoeten, te sporten, te spelen of samen te chillen.

De oude kerk in het hartje van Borgerhout staat al sinds 2018 leeg. De stad wilde de kerk verhuren aan Unizo om er kantoren van te maken, maar die laatste trok eind 2020 de stekker uit het project. Om te horen of er veel buurtbewoners zitten te wachten op een nieuw kantoorproject, of er misschien andere noden zijn, trok de linkse partij rond in de buurt. Het leverde meer dan driehonderd frisse ideeën op.

“Het waren een zeer interessante buurtrondes,” zegt PVDA fractieleider Jos D’Haese “het bruist in de buurt van de verfrissende ideeën en het geeft meteen ook aan waar de mensen echt van wakker liggen.”

Op nummer één van de bevraging staat een volwaardige bibliotheek. Meer dan een derde van de bevraagden schoof dit naar voor. Het tweede belangrijkste punt was een buurthuis om elkaar te kunnen ontmoeten en als derde een jongerencentrum.

Er is natuurlijk veel meer mogelijk dan slechts één functie, de kerk is groot genoeg. De ideale bibliotheek is immers ook een ontmoetingsplek voor de buurt en kan ook de rol van buurthuis opnemen. “Daarom hebben we drie concepten uit onze bevraging gehaald: een stille Peperbus, een sport Peperbus en een speel Peperbus.”, legt D’Haese uit. In een stille Peperbus kan je de bibliotheek onderbrengen, maar ook ruimte geven voor yoga workshops, een deelatelier en studieruimte voor jongeren uit de buurt. In de sport Peperbus is het dan weer superactief, met klimmuren, een boksring, een danszaal en fitnesstoestellen. De speel Peperbus kan dan weer kinderen de tijd van hun leven geven, fungeren als kinderopvang en meteen ook sociale functies vervullen. Borgerhouts illustrator en creatieve duizendpoot Fenna Bouve ging alvast met de ideeën aan de slag en maakte drie schetsen die weergeven hoe de Peperbus van de toekomst eruit zou kunnen zien.

“De resultaten van onze bevraging maken duidelijk dat de buurt boordevol ideeën zit”, sluit D’Haese af, “ze tonen aan dat de Borgerhoutenaren niet zitten te wachten op kantoren, maar de oude kerk willen openstellen voor de buurt. We roepen de stad dan ook op om te gaan luisteren bij de buren van de Peperbus in plaats van te beslissen vanaf het schoon verdiep.” De PVDA roept op de resultaten mee zichtbaar te maken in het straatbeeld aan de hand van een affichecampagne waarop je ook zelf jouw ideale Peperbus kan tekenen.

Overzicht resultaten