Een Paars Punt in elke uitgaansbuurt

Een Paars Punt in elke uitgaansbuurt

29 april 2025

Op de gemeenteraad van april lag een gezamenlijke motie voor van de PVDA en Groen voor de oprichting van een Paars Punt. Dat is een laagdrempelig, fysiek meldpunt waar grensoverschrijdend gedrag gemeld kan worden en slachtoffers worden geholpen. Hoewel de actualiteit de laatste weken opnieuw bol staat van incidenten waarbij sprake is van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, keurde de gemeenteraad de motie niet goed. Lees hier de tussenkomst van PVDA-gemeenteraadslid Maartje De Vries.

Beste raadsleden, 

Afgelopen week geraakte bekend dat een barman  van een bekend Antwerps café meerdere vrouwen zou hebben dronken gevoerd en misbruikt. Nieuws dat ons allemaal shockeert. 

Maar jammer genoeg zal het voor velen geen verrassend nieuws zijn geweest. Het is het zoveelste recente geval in een lange rij incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In maart had je de grootschalige spiking in de Kortrijkse uitgaansbuurt. Begin april de verkrachtingszaak in Leuven, waarbij de dader veroordeeld werd maar niet de minste straf of voorwaarde kreeg opgelegd. Onbegrijpelijk.

Seksueel geweld is een groot structureel probleem in heel onze samenleving. En ook tijdens het uitgaan. Vrouwen zijn constant alert, houden hun drankje in het oog stippelen op voorhand hun fietsroute naar huis uit , … Plan International peilde in 2019 naar de ervaringen van Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar. 91% van de meisjes en 28% van de jongens was al eens slachtoffer van seksuele intimidatie. Toch wordt het nog te weinig ernstig genomen en de aanpak ervan schiet nog altijd te kort. We hebben een aanpak nodig op alle beleidsniveaus en op alle terreinen gaande van hulp aan slachtoffers, opvolging van daders, preventie, enz…

De stad heeft een rol te spelen want  iedereen verdient het om zorgeloos te kunnen genieten van het rijke uitgaansleven in onze stad. 

Schepen, ik was aanwezig op de actie enkele weken terug, naar aanleiding van die verkrachtingszaak in Leuven. Honderden Antwerpenaren verzamelden  op de Groenplaats om te zeggen: genoeg is genoeg. Wij willen veilig kunnen uitgaan. 

De organisatoren lanceerden ook een petitie, die intussen al duizenden keren ondertekend werd. Ze zijn die daarstraks ook aan u komen overhandigen, burgemeester. Daarin vragen ze om een meld- en steunpunt, een paars punt. Want wie vandaag grensoverschrijdend gedrag meemaakt tijdens het uitgaan weet vaak niet waar naartoe te gaan. 

Ze vragen voor de oprichting van een paars punt, zoals dat vandaag in Spanje bestaat. Dat is een fysiek, laagdrempelig meld-en steunpunt waar men anoniem kan binnenwandelen en waar men begeleid wordt. Je kan er het grensoverschrijdend gedrag melden, als het aspect dat het ook een belangrijk punt kan zijn om slachtoffers te steunen en toe te leiden naar de juiste hulpverlening. Daarnaast heeft een paars punt ook een preventief en sensibiliserend karakter. Het vormt een aanvulling op de zorgcentra, die trouwens uitstekend werk doen, op de politie en andere hulpverlening.

De stad Antwerpen raadt in haar eigen richtlijnen voor het organiseren van evenementen aan om een aanspreekpunt te voorzien, affiches op te hangen, mensen te sensibiliseren, … 

Ik ben er dus zeker van dat deze motie breed gedragen zal worden, aangezien een paars punt al deze aanbevelingen concreet maakt. Ons voorstel is om te beginnen in de studentenbuurt, om dan later uit te rollen naar de andere uitgaansbuurten in de stad. Laat ons ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes in onze stad zich veilig kunnen voelen tijdens het uitgaan. 

---------------------------------------

Dat optimisme bleek jammer genoeg misplaatst. "Weer een meldpunt, vorige maand was het voor racisme, deze maand voor grensoverschrijdend gedrag. Ik ben benieuwd wat het volgende week gaat worden", grinnikte gemeenteraadslid Sven Lievens (N-VA) cynisch. "We hebben het Zorgcentrum Na Seksueel Geweld al, nog een extra meldpunt is niet nodig", vulde Kathleen Van Brempt (Vooruit) aan. Vooruit en N-VA stemden tegen de motie. CD&V en Vlaams Belang onthielden zich. 

"Beseffen jullie hoe diepgaand grensoverschrijdend gedrag is?" vroeg De Vries zich af. "Stel je maar eens voor dat je als achttienjarig meisje lastiggevallen bent. Je staat in het midden van de stad. je weet niet waar je naartoe moet. Het zorgcentra is helemaal aan de andere kant van de stad. De zorgcentra leveren inderdaad uitstekend werk. Maar het zijn zorgcentra NA seksueel geweld. Een Paars Punt werkt ook preventief, puur door de zichtbaarheid ervan. Overschat bovendien niet hoe hoog de drempel is om naar de politie te stappen", somde ze op. 

Voor de PVDA moeten die meldpunten er in elk geval wel komen. Wij blijven de eisen van de petitie ondersteunen. Want iedereen verdient het om veilig te kunnen uitgaan.