Skip to content

Dubbelinterview met Peter Mertens en Raoul Hedebouw: “De PVDA weegt meer dan ooit op het politiek debat”

Dubbelinterview met Peter Mertens en Raoul Hedebouw: “De PVDA weegt meer dan ooit op het politiek debat”

Raoul Hedebouw volgde begin dit jaar Peter Mertens op als nationaal voorzitter van de PVDA. Als gemeenteraadslid blijft Peter op tafel kloppen voor Antwerpen. Ook in de partijleiding blijft hij actief als algemeen secretaris. Beiden hebben ze één missie: het opnemen voor de werkende klasse en het linkse gedachtegoed op de kaart zetten. De Franken Teut wist hen te strikken voor een interview.


Peter, je was voorzitter van 2008 tot 2021. Waar ben je het meest trots op?

Peter: Ongetwijfeld op de groei van de PVDA. Toen ik aan het roer van de PVDA kwam, was onze partij voor veel mensen onbekend. We hadden 2.800 leden en een handvol gemeenteraadsleden. Ondertussen hebben we 24.000 leden en zijn er PVDA-afdelingen in grote bedrijven en in alle grote steden van het land. We voeren een stevige oppositie in alle parlementen.


Raoul, jij bent als fractieleider in het Federaal Parlement een van de bekendste gezichten van die oppositie. Wat drijft jou?

Raoul: Ik word boos als ik de verhalen van mensen hoor die het moeilijk hebben. Fabian werkt op de luchthaven en slaapt één keer per week in zijn wagen om brandstof te besparen. De oorlog in Oekraïne drijft de prijzen nog verder omhoog. Ondertussen maken multinationals als Total miljarden euro’s woekerwinst op die benzineprijzen, dat kan niet. Zij zijn echte oorlogsprofiteurs.

Multinationals als Total zijn echte oorlogsprofiteurs.Wat kan je daaraan doen?

Raoul: Weet je waarom men het een benzinepistool noemt? We worden beroofd telkens we naar de pomp gaan. (boos) De overheid kan perfect de prijzen bevriezen op 1,4 euro per liter door de belastingen te verlagen. Dat is wat wij vragen met een petitie die ondertussen al meer dan 80.000 keer getekend is. Ook de vakbonden komen op straat rond de blokkering van de lonen.


Het ongenoegen is groot?

Peter: Natuurlijk. Wie heeft het land doen draaien tijdens de hele coronacrisis? De werkende klasse: mensen in de zorg, winkelbedienden, havenarbeiders, vuilnismannen… Maar twee jaar later is er niets voor hen. De lonen werden geblokkeerd terwijl de bedrijfswinsten door het dak gaan. De wet die de lonen bevriest, moet ingetrokken worden. Daarom steunen wij volop de vakbondsbetoging van 20 juni.


Je krijgt soms het verwijt dat de PVDA roept aan de zijlijn terwijl andere partijen beleid voeren.

Peter: Niemand kan er nog omheen, de PVDA weegt meer dan ooit op het politieke debat. Eergisteren met het minimumpensioen van 1.500 euro, gisteren met de btw-verlaging op energie, en vandaag met de miljonairstaks. Zonder ons was daar geen sprake van geweest.


Raoul, je bent nu nationaal voorzitter van de PVDA. Gaan we je nu ook vaker in Antwerpen zien?

Raoul: Ik kom heel graag in Antwerpen. Ik hou van de mentaliteit. Net zoals de Luikenaars nemen de Antwerpenaren geen blad voor de mond. Dat is fijn. Antwerpen is ook een stad van de werkende klasse in al haar diversiteit, van alle leeftijden en nationaliteiten. Dus als je me uitnodigt, zal ik zeker komen (lacht).

 

Lees de volledige versie van ons stadsmagazine De Franken Teut hier: https://bit.ly/3GcvvR6

debug info: this is the footer for domain antwerpen
debug info: this is the footer for domain for existing data