Skip to content

De Keukenrevolutie #4: Isabelle Vanbrabant over de nieuwe wereldorde van Trump

De Keukenrevolutie #4: Isabelle Vanbrabant over de nieuwe wereldorde van Trump

Vredesactiviste Isabelle Vanbrabant is de tweede gaste in De Keukenrevolutie, het YouTube-kanaal van Peter Mertens. Een boeiend gesprek over straaljagers op de pensioenmars, de dreiging van Trumps oorlogskabinet, Pussyhats en de illegale kolonisatie van Palestina.

Op de vakbondsbetoging rond pensioenen liep Isabelle Vanbrabant met een grote F35-straaljager rond. Waarom eigenlijk? “Onze regering beweert geen geld te hebben voor pensioenen, maar wil wel peperdure nieuwe straaljagers aankopen”, legt Isabelle uit. “Die toestellen dienen trouwens niet om ons grondgebied te verdedigen, maar wel om in de eerste linie mee bombardementen te gaan uitvoeren. Het is trouwens daarom dat Trump in juli naar ons land komt, om hogere defensie-uitgaven te eisen van ons land in het kader van de NAVO.”

Daarom organiseert Isabelle Vanbrabant samen met een groep jongeren op 7 juli een grote betoging: ‘Trump Not Welcome, Make Peace Great Again. “Donald Trump staat symbool voor het Amerikaanse imperialisme. De overheersingsdrang en de oorlogsdreiging om de economische belangen van enkele Amerikaanse multinationals veilig te stellen. Hij is dus niet welkom”, zegt Isabelle Vanbrabant. “Wij pleiten voor een actieve vredespolitiek, dus niet ‘Make America Great Again’, maar wel ‘Make Peace Great Again’.”

Steeds meer vrouwen zeggen ‘basta’

Opvallend veel vrouwen trekken aan de kar van deze betoging. Ook in de VS zijn het de vrouwen die voortrekker zijn in het verzet. Tijdens de Women’s March kwamen er vier miljoen vrouwen op straat. Dat waren de eerste grote protesten tegen Trump. “Heb jij zo’n Pussyhat?”, vraagt Peter. “Jawel, maar mijn dochter draagt die nu”, lacht Isabelle.

“Is het toeval dat zoveel vrouwen het protest organiseren?”, vraagt Peter Mertens. “Neen”, zegt Isabelle. “Als vrouw ervaar je hoe de machtsverhoudingen in je nadeel zijn. En vele vrouwen hebben dat meegemaakt. En je kan dat negeren, maar steeds meer vrouwen zeggen ‘basta’, we willen dat de toekomstige generaties, hun dochters, dat niet meer meemaken. En dan als Trump, de machtigste man ter wereld, zegt ‘grab them by the pussy’. Dan geeft hij eigenlijk een vrijgeleide aan alle mannen ter wereld. Dan denk ik: amai, nu moeten we echt op straat komen.”

Een Nobelprijs voor Trumps oorlogskabinet?

Trump zegt dat hij hoopt de Nobelprijs voor de Vrede te zullen ontvangen. “Dat maakt mij ongelooflijk woedend, en dat is bijna om te lachen”, zegt Isabelle. “Het eerste dat hij deed is zijn defensie-uitgaven te verhogen met 54 miljard. En hij gooit olie op het vuur in het Midden-Oosten. Hoe kan het ooit beweerd worden dat zo iemand de Nobelprijs voor de vrede zou krijgen? Dat kan er bij mij niet in.”

In het oorlogskabinet zitten er verschillende ‘haviken’, zoals John Bolton. John Bolton was een van de architecten van de oorlog in Irak onder Bush. Hij is diegene die het valse verhaal over de massavernietigingswapens van Irak fabriceerde. Zo schrijft ook het gerenommeerde tijdschrift Foreign Policy: “Voor hem zijn er weinig internationale problemen waarvoor een oorlog geen oplossing zou zijn.”

  • Bekijk hier de laatste aflevering van De Keukenrevolutie. Elke dinsdag om 20u op YouTube.
  • Mis geen enkele aflevering van De Keukenrevolutie. Abonneer je nu.