Dagprijzen woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen duurste in Vlaanderen

Dagprijzen woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen duurste in Vlaanderen

23 april 2021

Uit recente cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat de woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Antwerpen de duurste openbare centra zijn. “Zorgbedrijf Antwerpen is van de openbare woonzorgcentra veruit de duurste leerling van de klas”, weet Lise Vandecasteele, kersvers Antwerps gemeenteraadslid voor de PVDA. “Nochtans is het Zorgbedrijf één van de grootste openbare spelers en willen ze een voorbeeld zijn in Vlaanderen. Blijkbaar staat een betaalbare ouderenzorg niet op hun prioriteitenlijstje.”

Officieel moet ze nog ingezworen worden, maar Lise Vandecasteele wil op haar eerste zitting meteen een belangrijk probleem aankaarten bij schepen van Gezondheidszorg en Seniorenzorg, Fons Duchateau rond de dagprijzen van het Zorgbedrijf Antwerpen.

De gemiddelde dagprijs van de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen is 66,23 euro. [zie tabel 1] Dat is de prijs zonder het medisch supplement (5,76 euro per dag) of kosten zoals de kapper of pedicure. Dat brengt de maandelijkse factuur op 1.980 euro, met medisch supplement is dat 2.152 euro. “Die prijs ligt met ruim 900 euro ver boven het gemiddelde pensioen van 1250 euro per maand.”

Een deel van de ouderen kan beroep doen op tussenkomsten van de Vlaamse zorgverzekering, maar velen moeten hun spaarcenten aanspreken, het huis verkopen of steunen op de kinderen.” zegt Vandecasteele. “Openbare zorginstellingen hebben de opdracht zorg voor iedereen te garanderen en hebben daarom steeds ingezet op betaalbaarheid. Zorgbedrijf Antwerpen blijkt met N-VA een andere koers te willen varen.”

Duurste openbare woonzorgcentra van Vlaanderen zijn van het Zorgbedrijf Antwerpen

Als we de dagprijs van het Zorgbedrijf Antwerpen vergelijken met de andere openbare woonzorgcentra in Vlaanderen stellen we vast dat het Zorgbedrijf het veruit de duurste is. “In de top vijftien van de duurste openbare woonzorgcentra spant Zorgbedrijf Antwerpen zonder twijfel de kroon. Dertien van de vijftien duurste openbare woonzorgcentra zijn van het Antwerpse Zorgbedrijf.” aldus Vandecasteele. [zie tabel 2]

10% duurder dan gemiddelde dagprijs

Volgens de telling van het Vlaams agentschap zorg en gezondheid hebben de openbare woonzorgcentra gemiddeld de laagste dagprijs. Ze zijn met een prijs van 57,15 euro per dag gemiddeld 5% goedkoper dan het totaal van openbare, social profit en privé woonzorgcentra. Maar de openbare woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Antwerpen zijn 10 % duurder dan de gemiddelde dagprijs in de Vlaamse woonzorgcentra. [zie tabel 3]

“Het Zorgbedrijf Antwerpen heeft de laatste jaren grote inspanningen gedaan om aantrekkelijk te zijn voor de markt. Ze lanceerden in 2017 een ‘concurrentiedialoog’ om 100 miljoen euro te kunnen ophalen bij commerciële partners 1 . We stellen vast dat een commerciële logica in de ouderenzorg de prijs doet stijgen, en vinden die evolutie ook terug bij het Zorgbedrijf.” stelt Vandecasteele.

Duurste supplementen

Zorgbedrijf Antwerpen rekent naast de dagprijs een medisch supplement aan van 5,76 euro per dag. [zie afbeelding 1] Negen op de tien van de Vlaamse openbare woonzorgcentra vragen een supplement voor medische kosten. “Maar ook hier lijkt Zorgbedrijf Antwerpen de hoogste prijs te vragen aan de bewoners met 178,56 euro per maand. De gemiddelde kost voor de supplementen is gemiddeld 80 euro per maand bij de openbare woonzorgcentra in Vlaanderen.” (Rusthuisbarometer 20172 )

De dagprijzen moeten naar beneden

In het verleden liet schepen Duchateau zich ontvallen dat hij vindt dat het met de betaalbaarheid van de kamers in het zorgbedrijf goed meevalt. “Voor bijna alle senioren ligt de rusthuisfactuur ver boven hun pensioen. Heel wat senioren maken zich daar zorgen over omdat ze hun kinderen niet financieel tot last willen zijn. Een schepen van seniorenzorg moet die realiteit erkennen en aanpakken”, stelt Vandecasteele.

“Voor de PVDA moeten de dagprijzen naar beneden. De stad Antwerpen kan als enige aandeelhouder van het Zorgbedrijf beslissen om de prijsstijging stop te zetten en te laten zakken naar de gemiddelde dagprijs van openbare rusthuizen in Vlaanderen (57 euro). Als het gemiddelde openbaar woonzorgcentrum dat kan, waarom het Zorgbedrijf Antwerpen met haar schaalvoordeel dat niet?” Politieke keuzes Voor Vandecasteele is het een kwestie van politieke keuzes. “Het Zorgbedrijf Antwerpen zit veel te veel in een bedrijfslogica. Als openbare zorginstelling zou de zorg en de publieke functie centraal moeten staan. Dat gaan om betaalbaarheid en personeelsinzet. Dat gaat ook over kleinschaligheid en wijkwerking.”

Bijlagen

Tabel 1

Tabel 2 Tabel 3 Afbeelding 1