Skip to content

Dag van de redder: PVDA vraagt doorgroeimogelijkheden voor redders en meer zwemwater

Dag van de redder: PVDA vraagt doorgroeimogelijkheden voor redders en meer zwemwater

Vandaag vieren we de dag van de redder. In een open brief trekt de zwemsector aan de alarmbel over het dalend aantal zwembaden in Vlaanderen, het tekort aan redders en het schoolzwemmen dat steeds meer onder druk staat. “We zetten de redders vandaag terecht in het voetlicht. Dankzij hen kunnen we veilig spelen, sporten en ons verkoelen in de zomer”, zegt Manal Toumi, PVDA-districtsraadslid in Deurne. “Maar het zwemmen staat onder druk. Steeds minder kinderen leren op school zwemmen en er is te weinig beschikbaar zwemwater, ook in Antwerpen. We vragen het stadsbestuur van Antwerpen om meer te investeren in haar redders en in zwemwater.”

De afgelopen maand was er terecht veel beroering rond de vermindering van de openingsuren van de buitenzwembaden Boekenberg en De Molen in mei, juni en september. De reden is een tekort van acht redders. In juli en augustus zijn de buitenbaden wel 7 op 7 open, maar dat is ten koste van de sluiting van binnenzwembaden. “Het is onbegrijpelijk dat een stad als Antwerpen er niet in slaagt om voldoende redders te vinden”, zegt Toumi. “De stad moet luisteren wat haar redders zelf zeggen. De verloning is te laag in verhouding tot de verantwoordelijkheid en de flexibiliteit die er gevraagd wordt."

“Redders zijn vakspecialisten” weet Toumi. “Ze hebben een specifiek diploma voor een specifieke job. Ze hebben kennis van zwemtechnieken, een uitgebreide EHBO-opleiding en moeten fysiek paraat zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het zwembad. Daarenboven komt er avond- en weekendwerk aan te pas. De redders vragen zelf om te kunnen doorgroeien van het lagere D-niveau naar het C-niveau, dat ook geldt voor specialisaties als parkeerwachters of loketbedienden. Maar de stad weigert dit pertinent. Dan moet je niet verschieten dat een deel van het personeel een andere job zoekt. Op de gemeenteraad geraakte schepen Wouters niet verder dan het betreuren van de inkrimping van de openingsuren en zijn respect voor de redders in woorden verkondigen. Kortom: veel blabla, weinig boemboem.”

“Ik heb dankzij de lessen op school leren zwemmen”, vertelt Toumi. “Maar, ik hoor in mijn omgeving steeds meer ouders van wie de kinderen onvoldoende leren zwemmen op school. In mijn schooltijd gingen we elk jaar om de twee weken zwemmen. Tegenwoordig is dat veel minder. Gevolg is dat steeds meer ouders hun kinderen naar zwemclubs sturen om te leren zwemmen, maar daar hangt een serieus prijskaartje aan. Volgens de Bloso-normen heeft Antwerpen nog nood aan meer zwemwater. In die zin was de keuze om het buurtzwembad Arena te sluiten in plaats van te renoveren een vergissing. Beste stadsbestuur, investeer in zwemwater. Antwerpen kan gerust nog een extra binnenbad gebruiken.”