Bingo voor de bus: PVDA Antwerpen kaart onvoorspelbaar openbaar vervoer aan

Bingo voor de bus: PVDA Antwerpen kaart onvoorspelbaar openbaar vervoer aan

2 oktober 2024

Dinsdag 1 oktober vond op de Rooseveltplaats een opvallende actie plaats. PVDA Antwerpen organiseerde een ludiek potje bingo, waarbij de deelnemers de onvoorspelbaarheid van het openbaar vervoer aan de kaak stelden. Manal Toumi, tweede op de gemeenteraadslijst van de PVDA, licht toe: “Met dit spel willen we het gevoel weergeven dat veel Antwerpenaren dagelijks ervaren: of je bus of tram op tijd komt, lijkt vaak een kansspel.”

Deze actie van PVDA Antwerpen speelt in op de frustraties van vele pendelaars: onregelmatige dienstregelingen, gemiste overstappen en lange wachttijden zorgen ervoor dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in het openbaar vervoer in hun stad. Voor een stad zoals Antwerpen is dit volgens de partij onaanvaardbaar.

Tijdens het bingo-spel kregen de winnaars een symbolische cadeaubon voor beter en gratis openbaar vervoer, een van de belangrijkste prioriteiten van PVDA. Hiermee wil de partij de boodschap kracht bijzetten dat iedereen recht heeft op een openbaar vervoerssysteem dat betrouwbaar, toegankelijk én gratis is. “Wij krijgen vaak te horen dat gratis openbaar vervoer niet mogelijk is,” zegt Toumi. “Maar het gebeurt al in zoveel andere Europese steden, zoals Duinkerke, Montpellier en Luxemburg. Zelfs in België tonen we aan dat het kan op koopzondagen, dus waarom niet altijd?”

PVDA heeft een duidelijke visie op het openbaar vervoer: het zou de ruggengraat van onze mobiliteit moeten zijn. “Iedereen verdient een vlotte en stressvrije verplaatsing, zonder zich zorgen te hoeven maken of de bus wel op tijd komt. Zo gaan steeds meer mensen vaker het openbaar vervoer nemen, in plaats van de auto. Ons plan biedt niet alleen een oplossing voor de mobiliteit, maar is ook goed voor het klimaat,” voegt Toumi toe.

Met de bingo-actie wil PVDA Antwerpen het debat blijven voeren over de dringende noodzaak om het openbaar vervoer te verbeteren. “Het wordt tijd dat de inwoners van Antwerpen kunnen rekenen op een betrouwbaar en toegankelijk openbaar vervoersnet,” besluit Toumi.