Skip to content

Antwerpse districtsraad steunt Terrassen-voorstel van PVDA

Antwerpse districtsraad steunt Terrassen-voorstel van PVDA

Gisteravond stemde de Antwerpse districtsraad voor een motie waarin het Antwerpse stadsbestuur gevraagd wordt een gesprek aan te gaan met de lokale politie en de handelaars over het plaatsen van terrassen in de Brederodestraat. PVDA-districtsraadslid Sah Gulhan, initiatiefnemer van de motie, reageert tevreden: “De Brederodestraat is een populaire winkelstraat met cafeetjes, restaurantjes en bakkers, maar er mogen geen nieuwe terrassen bijkomen. Meer dan zevenhonderd buurtbewoners en horeca-ondernemers tekenden een petitie om die maatregel op te heffen. De districtsraad heeft dit signaal duidelijk begrepen. Met deze motie zetten we een stap vooruit naar meer dialoog. We hopen dat het stadsbestuur hier positief op ingaat.”

Sinds 2017 wordt elke aanvraag voor het plaatsen van een terras in de Brederodestraat categoriek geweigerd omwille van een negatief advies van de wijkpolitie. Dat advies stelt dat de openbare veiligheid en rust in de straat bij het minste in het gedrang komt. “In de Brederodestraat mag er geen terras gezet worden maar in alle omliggende straten mag het wel. De jongste jaren waren hier nochtans geen noemenswaardige incidenten en toch wordt de hele straat over dezelfde kam geschoren. De horeca-ondernemers en de buurtbewoners vragen terecht om dit advies te herbekijken”, zegt Gulhan.

Op de districtsraad van 20 februari diende de PVDA-fractie een motie in waarin het Antwerpse stadsbestuur gevraagd wordt een gesprek aan te gaan met de lokale politie en de handelaars over het plaatsen van terrassen in de Brederodestraat. Na corona kan de horeca elke steun gebruiken, rekening houdend met de actuele veiligheidssituatie. “Ik was benieuwd hoe de andere fracties zouden stemmen op ons voorstel. Ik ben tevreden dat de meerderheid (N-VA, Groen en Open VLD) ons voorstel niet afwees maar een toevoeging aanbracht om het onderling overleg tussen de handelaars zelf te stimuleren. Daar zijn wij uiteraard ook niet tegen. Het resultaat is dat 26 van de 28 raadsleden voor de motie stemden. Alleen de raadsleden van het Vlaams Belang onthielden zich”, vervolgt Gulhan

“Deze motie toont dat we vanuit de oppositie een belangrijke rol spelen in het op pikken van problemen in de wijken en dat we daar concrete, positieve voorstellen rond formuleren. We gaan er vanuit dat het stadsbestuur deze kans tot dialoog met twee handen vastneemt en dat het overleg snel plaatsvindt. Ik hoop in de lente terug nieuwe terrassen te zien op de Brederodestraat”, besluit Gulhan.