
Antwerps stadsbestuur spendeert meer dan twee miljoen aan Israëlisch surveillancemateriaal
24 februari 2025
De Antwerpse politie heeft surveillancemateriaal van verschillende Israëlische bedrijven in gebruik. Dat blijkt uit informatie die de PVDA opvroeg bij het stadsbestuur. “Elk van die bedrijven heeft in meer of mindere mate banden met de Israëlische defensie en veiligheidsdiensten", zegt Peter Mertens, gemeenteraadslid in Antwerpen voor PVDA. “In het nieuwe bestuursakkoord staat dat er een ethisch aankoopbeleid gevoerd zal worden, maar daar is weinig van te merken. Het stadsbestuur moet elke vorm van samenwerking met deze bedrijven stoppen en een moratorium op Israëlisch politiemateriaal in te voeren.”
De Antwerpse politie heeft surveillancemateriaal in gebruik van vier verschillende Israëlische bedrijven. Twee daarvan, Radwin en Siklu, leveren apparatuur die de communicatie tussen cameranetwerken in de stad voorziet. Een ander bedrijf, Briefcam, levert software die gebruikt wordt voor videoanalyse. Cellebrite levert dan weer software die toelaat om computers en smartphones te kraken. Daaraan hangt een stevig prijskaartje. “Wanneer je alles meerekent, de aankoopprijs per stuk, jaarlijkse vernieuwingen van licenties, jaarlijks onderhoud, kom je al snel aan twee miljoen euro”, rekent Mertens.
Die bedrijven zijn niet zo onschuldig als je op het eerste gezicht zou denken. “Elk van hen heeft in meer of mindere mate een band met de Israëlische defensie en met de bezetting”, weet Mertens. “Dat geldt eigenlijk voor bijna alle techbedrijven uit Israël. De export van de technologie staat onder controle van het Israëlische ministerie van Defensie, vanwege het strategische belang."
Zo wordt de technologie van Siklu gebruikt door de Israëlische politie in Jeruzalem. Moederbedrijf Ceragon is bovendien leverancier voor de Israëlische luchtmacht. De videoanalyse software van Briefcam wordt gebruikt in Oost-Jeruzalem om woningen van kolonisten te beschermen. Dat valt volgens het internationaal recht onder Palestina, maar wordt sinds 1967 bezet door Israël. Radwin maakt communicatietoepassingen voor drones, maar hun producten worden ook gebruikt bij grensbeveiliging en door patrouilles van veiligheidsdiensten.
Het bedrijf waar de banden met de Israëlische staat het meest duidelijk zijn, is Cellebrite. Hun technologie werd gebruikt tijdens de oorlog in Gaza. De Israëlische veiligheidsdienst gebruikte de software ook om smartphones van mensen uit de Israëlische oppositie te hacken. Ze zijn daarin niet alleen, want Cellebrite verkoopt die software aan autoritaire regimes over de hele wereld, van Belarus tot Myanmar. Die gebruiken het om journalisten te vervolgen. Mensenrechtenorganisaties noemen de technologie een gevaar voor de persvrijheid.
“Het is onaanvaardbaar dat het stadsbestuur bij dit soort bedrijven aankopen doet”, zegt Mertens. “We roepen op om alternatieve producten uit andere landen te zoeken. De apparaten van Siklu worden bijvoorbeeld vervangen door een leverancier uit Estland. Dat toont aan dat we dat materiaal ook elders kunnen kopen.” De PVDA wil dat het stadsbestuur de samenwerking met de bedrijven onmiddellijk stopzet. “Dit is niet de eerste keer dat we dit soort toestanden naar buiten brengen. Vorig jaar brachten we de geplande aankoop van Israëlische traangaswapens aan het licht.”
De partij pleit daarom voor een moratorium op Israëlisch politiemateriaal en voor een militair embargo. Volgens Mertens riskeert de stad medeplichtig te zijn aan de genocide en de bezetting van Palestina. “Het kan niet dat Antwerps belastinggeld naar bedrijven gaat die bijdragen tot de systematische schending van het internationaal recht en de mensenrechten van de Palestijnse bevolking. In het bestuursakkoord staat dat de stad een ethisch aankoopbeleid zou volgen, maar daar is niet veel van te merken.”