In Antwerpen hebben we geen overschot aan zwemwater. Laat staan aan open zwemwater. We hebben openluchtzwembad de Molen op Linkeroever en de zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne. That’s it. En dan kondigde Sportschepen Peter Wouters (N-VA) op 5 mei aan, dat dit jaar het aanbod in mei, juni en september beperkt zal worden tot drie dagen in de week. Na heel wat reacties, acties en petities van de zwemmers, lanceerde Mie Branders het debat over het redderstekort op de gemeenteraad van mei.
Het structureel tekort aan redders heeft een reden
Het is onbegrijpelijk dat het stadsbestuur het zwemaanbod nog verder afbouwt in plaats van het nijpende tekort aan zwemwater op te lossen. Er worden nog stevig warme jaren voorspeld. We gaan het schaarse zwemwater heel erg nodig hebben. Het nieuws over de beperking van het aanbod lokte dan ook heel wat reactie uit. Op zondag 7 mei was er al een actie aan de zwemvijver van het Boekenbergpark in Deurne. Op sociale media startte een petitie die massaal wordt ondertekend.
De reden van inkrimping van de uren zou het tekort aan redders zijn. Het tekort aan redders is niet nieuw. Het is structureel en dus was het tekort ook langer op voorhand te voorspellen. Maar de stad heeft onvoldoende waardering voor haar redders. Om het met een boutade te zeggen: “Als digitale zuilen konden zwemmen, dan had dit stadsbestuur de redders al vervangen.” Maar digitale zuilen kunnen geen mensen uit het water halen.
De opleiding tot redder duurt 6 maanden. Er zijn zelfs spoedtrajecten voor zeer goede zwemmers. Redders worden verloond op niveau D en hebben geen enkel vooruitzicht op promotie. In het verleden kon je van redder promoveren naar badmeester, betaald op het hogere niveau C. Maar dat is afgeschaft. De werkgroep tussen personeel en directie die dat terug wou invoeren is een stille dood gestorven. Bovendien horen we van ex-redders dat ze het opgaven omdat er heel weinig naar hun input wordt geluisterd. Ze voelden zich onvoldoende gewaardeerd.
Redders zijn vakspecialisten, ze staan in voor de veiligheid van de zwemmers, toch een kwestie van leven of dood. Als PVDA staan we niet achter de pistes om hun job nog verder te minimaliseren: we zijn niet voor het naar beneden halen van de normen. We zijn er ook niet voor om meer beroep te doen op toezichters ten koste van redders. We willen dat de stad nadenkt over een betere waardering van het beroep. Door meer inspraak, beter materiaal, vooruitzicht op promotie, inschaling in looncategorie C. Mensen die erg flexibel zijn en tijdens de avonduren en op weekend- en feestdagen moeten werken, mogen daar gerust een extraatje voor krijgen.
Geen woord over het statuut van redder
De schepen van sport had ondertussen ook al een onderhoud met de Deurnese ijsberen en OutdoorSwimming. Hij liet nadien weten dat er misschien toch een piste is om de openingsuren weer te verbreden. Maar op de gemeenteraad bleek dat een mager beestje. Words, words, words: over de redders als onmisbare schakel, over hoeveel waardering er is vanuit de stad. Maar geen woord, laat staan één initiatief om het statuut van redder aantrekkelijker te maken. We hebben geen extra budget voor de redders, klonk het. En dus blijven de openluchtzwembaden 4 dagen per week dicht in Antwerpen, de stad die in alles de grootste wil zijn.
Met de PVDA nemen we hier geen genoegen mee. Neem de bezorgdheden van de redders au serieux en zorg ervoor dat Antwerpenaren, jong en oud, kunnen genieten van afkoeling en een fijne tijd in het water.