De regering wil een ‘pensioen met punten’ invoeren. Voor de toekomst en mogelijk ook voor het verleden. Pas wanneer je met pensioen gaat, zullen jouw punten worden omgezet in euro’s. Volgens Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA en docent pensioenrecht aan de KU Leuven, zet dit de sociale zekerheid op zijn kop.
Hoe werkt het ‘pensioen met punten’?
Kim De Witte: “Je krijgt voor een jaar één punt als je dat jaar evenveel verdient als het gemiddelde loon. Verdien je bijvoorbeeld tien procent meer, dan krijg je 1,1 punt. Verdien je tien procent minder, dan krijg je 0,9 punt.”
Hoe wordt de waarde van een punt bepaald?
Kim De Witte: “Vandaag wordt jouw pensioen berekend op basis van je loon. Dat wordt anders. Het puntensysteem maakt de hoogte van jouw pensioen afhankelijk van factoren waar jij geen enkele vat op hebt. Je weet niet meer op voorhand hoeveel pensioen je zult krijgen. Als de banken opnieuw zotte dingen doen en de staatsschuld stijgt, dan daalt de waarde van een punt en krijg jij minder pensioen. Ook als de lonen dalen, of als mensen langer leven, zal je jouw pensioen zien verminderen.”
Heeft dit systeem ook invloed op de pensioenleeftijd?
Kim De Witte: “Ja, de pensioenleeftijd wordt variabel. Pas drie jaar op voorhand wordt “vastgeklikt” wanneer je met pensioen kan gaan. Wie dacht dat werken tot 67 de grens was?”
Jij bent precies geen voorstander.
Kim De Witte: “Valt het zo hard op? Dit puntensysteem gaat in tegen alle waarden waar ik voor sta. Deze regering is ons pensioen aan het afbreken, terwijl we al de laagste pensioenen hebben. Zij maakt de toekomst van oudere mensen, die heel hun leven hard gewerkt hebben, onzeker. Het kan nochtans anders. In Oostenrijk liggen de pensioenen 50 procent hoger en mogen vrouwen nog altijd op 60 en mannen op 65 met pensioen. Als het daar kan, waarom dan hier niet?”
Kunnen we dit nog tegenhouden?
Kim De Witte: “Ja, natuurlijk. De Turteltaks hebben we ook kunnen tegenhouden. We moeten allemaal samen in actie komen en bouwen aan een brede beweging om onze pensioenen te redden. Dit is afbraak van de sociale zekerheid zoals we die vandaag kennen. Deze regering denkt dat ze zich alles kan permitteren. De mensen zijn terecht kwaad. Samen kunnen we deze regering stoppen.”
Dit interview verscheen ook in de 9de editie van De Franken Teut, het stadsmagazine van PVDA Antwerpen.