Skip to content

“Centrumkartel in Antwerpen: PVDA wordt cruciale speler in het debat”

“Centrumkartel in Antwerpen: PVDA wordt cruciale speler in het debat”

Nog voor de ledencongressen van sp.a en Groen in Antwerpen zijn doorgegaan, belegden beide partijen al een gezamenlijke persconferentie om hun nieuwe kartellijst voor te stellen, onder de naam ‘Samen’.

“Net als anderen heb ik via de pers vernomen dat het kartel tussen sp.a en Groen er komt, onder de naam ‘Samen,’” aldus Peter Mertens van de linkse partij PVDA. “Ik wens hen oprecht veel succes, want Antwerpen kan elke nieuwe dynamiek goed gebruiken. Tegelijkertijd moet ik vaststellen dat de nieuwe kartellijst Samen apart naar de verkiezingen trekt. Wij hadden hen voorgesteld om écht samen te gaan, maar dat voorstel werd niet eens beantwoord.”

“We hebben een echte breuk nodig met de armoedige politiek en achterkamerpolitiek”

“Er leeft ongelooflijk veel in onze stad, er beweegt van alles”, zegt de PVDA-voorzitter. “En dat is nodig. Een op vijf kinderen groeit op in armoede in onze stad. Dat is enorm. En ondertussen gaat de zelfbedieningspolitiek van het stadsbestuur maar door. We hebben een echte breuk nodig met de armoedige politiek en achterkamerpolitiek van dit stadsbestuur. Mensen op het terrein willen een kentering en kijken uit naar een heldere linkse stem die die kentering kan verwoorden. Ik denk niet dat dat kan met een centrumkartel, waarvan de betrokkenen nu al zeggen dat ze na de verkiezingen het liefst met de liberalen in zee zouden gaan. Precies nu is er meer dan ooit nood aan een heldere linkse stem die kan wegen op het debat.”

“Voordeel van de duidelijkheid: er ligt een boulevard open op links”

“Het centrumkartel heeft het voordeel van de duidelijkheid. Er ligt nu een boulevard open op links, waar wij voluit voor gaan. En dat doen we vol zelfvertrouwen,” zegt Mertens. “Uit de peiling van begin deze maand blijkt dat met een centrumkartel, de PVDA er een kwart stemmen bijwint. Met 9,9 procent worden we de derde partij van Antwerpen. De PVDA wordt hoe dan ook een cruciale speler in dit debat en je voelt de nervositeit daarover bij burgemeester De Wever en de liberalen uit zijn coalitie toenemen. Wij zijn ondertussen gestart met de grote bevraging die we bij 10.000 Antwerpenaren willen afnemen, om de mensen echt te betrekken en de belangrijkste inhoudelijke thema’s op de kaart te kunnen zetten.”