Skip to content

1 op 7 Berchemse tramgebruikers dreigt in de kou te staan

Als het van de Antwerpse vervoerregio afhangt, rijdt tram 7 vanaf 2022 niet meer door Berchem en Mortsel. PVDA Berchem voerde op een symbolische manier actie tegen het verdwijnen van haar populaire tramlijn. “1 op de 7 tramzitjes dreigt te verdwijnen”, zegt Sim Dereymaeker, voorzitter van de Berchemse PVDA-afdeling. “Bovenop het verlies van een populaire tramlijn is er dus ook een fors capaciteitsverlies, hoewel het nu al vaak drummen is op de trams. Onbegrijpelijk. Wij laten tram 7 niet los. We vragen investeringen in openbaar vervoer, geen afbouw.”

De vervoerregioraad, waarin Antwerpen en 31 gemeenten samenzitten met De Lijn, bespreekt op 15 december het vervoersplan 2021, waarin tram 7 verlegd wordt. Een kortzichtige maatregel volgens Dereymaeker: “Kortzichtig omdat tram 7 een snelle en erg gewaardeerde verbinding is naar De Leien, het Mechelseplein, het historisch centrum en het MAS. Kortzichtig omdat de tramlijn net verlengd werd tot het Eilandje en in de andere richting moest doorgetrokken worden naar Kontich. Kortzichtig omdat we broodnodige capaciteit verliezen.”

“Het openbaar vervoer zou de ruggengraat van de mobiliteit in Antwerpen kunnen zijn”, legt Dereymaeker uit. “Toch is men van plan om populaire tramlijnen te schrappen of te verleggen. Er wordt geen euro extra in de werking van ons openbaar vervoer geïnvesteerd. De PVDA wil meer ambitie: door gerichte investeringen kunnen we net op korte termijn vlotter naar de stad.”

Vandaag voert de Berchemse PVDA actie aan de populaire halte "Driekoningen" met zeven stoelen waarvan er één is afgeplakt. “Niet omwille van corona-maatregelen”, grapt Dereymaeker. “Maar wel omdat 1 op 7 plaatsen dreigt verloren te gaan. Dat liet De Lijn weten op een schriftelijke vraag. We vragen de Berchemnaar om van zich te laten horen door de petitie “Wij laten tram 7 niet los” te ondertekenen. De komende maanden zal PVDA Berchem getuigenissen verzamelen van Berchemse tramgebruikers. Wij laten tram 7 niet los.”

Fotoreportage


Fotograaf: Stieve