Skip to content

Dokter voor het Volk Lise Vandecasteele versterkt PVDA-fractie in Antwerpse gemeenteraad

Dokter voor het Volk Lise Vandecasteele versterkt PVDA-fractie in Antwerpse gemeenteraad

Op de komende gemeenteraad legt Lise Vandecasteele (38 jaar) haar eed als gemeenteraadslid af. Ze neemt de plaats in van Mohamed Chebaa, die als onafhankelijke zetelde en nu zijn ontslag indient. “Dit derde mandaat komt onze fractie toe en we zijn heel blij dat Lise dat nu kan opnemen”, stelt fractievoorzitter Peter Mertens tevreden. “Lise is een serieuze versterking voor onze fractie, met twee voeten in de Antwerpse realiteit als Dokter voor het Volk en bakken politieke ervaring als Vlaams parlementslid.”

Lise, je bent huisarts en Vlaams parlementslid. Waarom zet je nu ook de stap naar de gemeenteraad?

Ik ben hier geboren en getogen. Mijn twee dochters gaan hier naar school. Als ik spreek met de leerkrachten daar, ben ik telkens onder de indruk hoe zij zich het afgelopen jaar in bochten wrongen met een groot hart voor de kinderen. Twee weken geleden bezocht ik het stakingspiket van chemiearbeiders in de haven die me vertellen waarom langer werken een aanslag op hun gezondheid is. Tijdens een overleg met een thuiszorgster hoor ik hoe ze op tafel heeft moeten kloppen om mondmaskers en alcoholgel te bekomen. Al die mensen verdienen meer respect. Hun verhalen geven me enorm veel energie om samen met Peter en Mie in de gemeenteraad dit stadsbestuur het vuur aan de schenen te leggen.

De gemeenteraad is je ook niet helemaal vreemd. Een paar jaar geleden liet je al van je horen in de OCMW-raad.

Dat klopt. Toen ik zetelde in de OCMW-raad zijn we erin geslaagd om de mensonterende waterafsluitingen eindelijk stop te zetten. In 2018, na jaren strijd van het middenveld en de PVDA besliste het stadsbestuur om de waterkraan van gezinnen niet meer toe te draaien. Samen met brede acties op het terrein zijn we er ook in geslaagd om het uitbesteden van de daklozenopvang aan bewakingsmultinational G4S tegen te houden. Ik kan niet wachten om die draad terug op te pakken. Want het stadsbestuur mag ondertussen wel anders zijn samengesteld (Vooruit maakt er nu deel van uit, de CD&V niet langer, nvdr), veel socialer is het beleid er niet op geworden.

In het Vlaams parlement staat Lise Vandecasteele bekend als een gedreven oppositielid die minister Wouter Beke het vuur aan de schenen legt rond het fiasco van het beschermen van onze ouderen en het personeel in de woonzorgcentra. “We kennen Lise om haar fighting spirit. Eens ze zich in een probleem vastbijt, laat ze niet meer los. Ik ben enorm tevreden met haar komst naar de gemeenteraad. Ik denk dat er enkele schepenen al wat zenuwachtig op hun stoel schuifelen”, zegt Peter Mertens, fractievoorzitter van de PVDA in de gemeenteraad.


Waar wil je in de gemeenteraad op focussen?

De stad Antwerpen heeft een enorme troef met een stedelijk Zorgbedrijf waarmee ze een eigen koers kan rijden in ouderenzorg. Ze zou kunnen inzetten op kleinschaligheid en op buurtwerking. Maar wat doet de stad? Ze wil het Zorgbedrijf in alle stilte verkopen aan commerciële vennootschappen. Ouderenzorg is toch geen cash-koe? De zorg en de mensen moeten er centraal staan, dat heeft de coronacrisis nog maar eens duidelijk gemaakt. Ik zal me volop inzetten om de commercialisering tegen te houden en te ijveren voor een Zorgbedrijf waar de zorg centraal staat.