Skip to content

DiverCity: de toekomst is divers en solidair

DiverCity: de toekomst is divers en solidair

“Wij zijn geen verloren generatie. We zijn de toekomst en we hebben veel potentieel”, zo luidde de boodschap op het diversiteitsfestival DiverCity in Antwerpen. Jongeren groeien op in diversiteit, maar zien dat helemaal niet weerspiegeld in het beleid.

“DiverCity is echt een jongerenfestival”, legt organisator Jos D’Haese van PVDA-jongerenbeweging RedFox uit. “Het is georganiseerd door jongeren en er komen ook vooral jongeren op af. De jeugd in Antwerpen is superdivers. Meer dan de helft van de jongeren in Antwerpen heeft wortels buiten de landsgrenzen. Zij groeien op in diversiteit, maar zien dat helemaal niet weerspiegeld in het beleid en in de media. Voor hen is dat dus een belangrijk thema. Ze ondervinden het aan den lijve: op school, op straat … De jongeren zijn dus enthousiast om zo’n divers festival te organiseren en om er naartoe te komen.”

Het begon in 2015 met een idee voor een buurtfestivalletje in Antwerpen. Maar dat was buiten de massale interesse van duizenden jongeren gerekend. In geen tijd ontstond op Facebook enorme buzz rond DiverCity. Antwerpen bleek nood te hebben aan een festival van en voor jongeren, een divers festival dat zich afzet tegen racisme, een festival waar uiteindelijk duizenden mensen samenkwamen. Ook dit jaar zakten weer meer dan tweeduizend mensen af naar Park Spoor Noord in Antwerpen.

Festival voor een stad zonder racisme

“Festival voor een stad zonder racisme”, zo luidt de ondertitel van DiverCity. In Antwerpen is er anno 2018 nog veel te veel racisme.

“In ons schoolsysteem is er een grote kloof tussen mensen met een migratieachtergrond en zonder”, vertelt Jos D’Haese. “Er is nog veel discriminatie op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt. In Antwerpen komt daar nog bij dat er een burgemeester is die niet eens probeert er iets aan te doen. Hij maakt het zelfs erger door de ene of de andere bevolkingsgroep te schofferen.”

Het maakt dat de jongeren in Antwerpen echt snakken naar een festival als DiverCity. “We hebben met RedFox een enquête gehouden onder drieduizend Antwerpse jongeren”, vertelt Jos D’Haese. “Daaruit bleek dat racisme thema nummer één is dat voor de jongeren moet worden aangepakt. Om daar iets aan te doen stelden ze voor om samen dingen te doen, zoals een festival organiseren. Het is dan ook geen toeval dat het festival een schot in de roos is. Het is wat jongeren van verschillende culturen verwachten om over de grenzen van de culturen heen samen iets plezants te doen.”

DiverCity wordt georganiseerd door tientallen jongeren van verschillende origine: uit Turkije, zwart Afrika, Marokko, maar ook uit de Kempen en West-Vlaanderen … “Ze tonen dat je de verschillen kunt overstijgen en zo tot een fantastisch resultaat komen. Dat kunnen we in de stad ook”, zegt Jos D’Haese. “In plaats van muren op te trekken tussen gemeenschappen, kunnen we beter bruggen bouwen. Als we samenwerken kunnen we van de stad een veel betere plaats maken voor iedereen.”

Op het programma stonden jonge artiesten uit alle wijken van Antwerpen. RedFox deed een oproep naar alle jongeren die bezig zijn met muziek om hun kunnen te komen tonen. Er kwamen tientallen inzendingen binnen, van zeer uiteenlopende aard. Daarbij uiteraard veel rappers en hiphoppers, maar ook bands die instrumentale muziek maken, een dansgroep van twintig jongeren die Afrikaanse dans brengen …

“Het was een enorm rijke mix op ons podium zondag. Wat het trouwens niet altijd gemakkelijk maakte voor de mensen die de techniek deden op het podium”, lacht Jos D’Haese. “Maar het geeft wel aan dat er veel divers talent zit in Antwerpen.”

Maar DiverCity is niet alleen muziek. Mensen kunnen er ook eten ontdekken uit alle windstreken: Ethiopisch, Turks, tapas, taboulé … Er was dit jaar ook een voetbaltornooi voorzien, maar door de loden hitte lagen de spelers al languit op de grond voor de wedstrijd moest beginnen.

Op het podium getuigden jongeren over wat racisme en discriminatie betekenen in hun dagelijkse leven. De PVDA stelde ook vijf jonge kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor. Zij zullen de boodschap van DiverCity meenemen naar de verkiezingen.

Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens nam het woord. Hij feliciteerde de jongeren met het festival. “Antiracisme zit in het DNA van de PVDA. De superdiversiteit in onze stad is iets om trots op te zijn. Het is een enorme troef om een stad uit te bouwen waarin iedereen een plaats heeft.”

Bekijk hier de fotoreportage.

#DeleteRacism

DiverCity duurt één dag, maar van Antwerpen een stad op mensenmaat maken, dat doen ze bij RedFox natuurlijk het hele jaar door. Daarom lanceerde de PVDA-jongerenbeweging een petitie: #deleteracism om Antwerpen racismevrij te maken. Concreet vragen de jongeren drie dingen:

  • Gemengde scholen die de diversiteit in de stad vertegenwoordigen
  • Stop politiecontroles op basis van origine
  • Het recht om te dragen wat je wil, op school, in je vrije tijd of op het werk

Teken de petitie hier.

Wij gaan voor een stad zonder racisme. Een stad waar we samen naar school kunnen gaan, samen sporten, samen kunnen leven in diversiteit. Waar iedereen gelijke rechten heeft. Waar we ons niet laten verdelen, maar samen iets doen aan de armoede en ongelijkheid.