Skip to content

De Wever organiseert dan toch lockdown democratie

De Wever organiseert dan toch lockdown democratie

De gemeenteraad van maart zal dan toch niet doorgaan, dat besliste burgemeester De Wever maandag. Ondanks de goedkeuring van alle partijen op een voorstel om een gemeenteraad-light te organiseren, houdt de burgemeester vast aan zijn eerdere politieverordening. “Onbegrijpelijk dat een stadsbestuur dat pretendeert een smart city te besturen, geen videovergadering kan organiseren. In Gent lukte het gisteren perfect met zeventig deelnemers. Zelfs een beperkte gemeenteraad kan er hier niet af. Ik kan alleen maar concluderen dat dit stadsbestuur in deze corona-crisis geen democratisch debat wil”, stelt PVDA-fractieleider Peter Mertens.

Democratisch debat meer dan ooit nodig

Dit stadsbestuur moet vele beslissingen nemen in deze crisis. “Daarover moet een democratisch debat mogelijk zijn”, volgens Mertens. “Er mag geen lockdown van de democratie zijn. Er moet een debat kunnen plaatsvinden over hoe onze zorgverleners, de mensen in de frontlinie, ondersteund worden en welke middelen ze krijgen. We moeten het hebben over welke sectoren er prioritair zijn en moeten blijven werken. Het is niet normaal dat er nog onkruid moet verwijderd worden en de restauratiewerken aan het stadhuis gewoon blijven doorlopen. In de haven richt men een taskforce op zonder de vakbonden te betrekken.”

Digitaal staat niet in het woordenboek van De Wever

Op 16 maart besliste de burgemeester eigenhandig, zonder overleg met fracties om de gemeenteraad en districtsraden met een politieverordening af te gelasten. Om ook de stem van de gewone man en vrouw te laten doorklinken vroeg de PVDA om digitaal te vergaderen. “De stad heeft met Digipolis alle expertise in huis. In Gent lukt het prima met 70 deelnemers. Maar daar wilde het Antwerpse stadsbestuur niet van weten. Vorige week vrijdag kwam er toch een voorstel van de burgemeester en de algemeen directeur om een gemeenteraad-light te organiseren, een fysieke vergadering met enkel de fractieleiders en de burgemeester aanwezig in het Sint-Bernarduscentrum. Dit voorstel had wel een tweederde meerderheid nodig van de gemeenteraad.”

Alle partijen, behalve het Vlaams Belang dat vasthield aan een raad in volledige bezetting in het provinciehuis - verklaarden zich akkoord voor deze tussenoplossing voor de maand maart. Het leek vanzelfsprekend dat de raad zou plaatsvinden, niet dus. “Maandag bleek plots de tweederde meerderheid niet voldoende en moest er een consensus zijn van alle partijen. Ook na het akkoord van Vlaams Belang grijpt De Wever terug naar zijn politieverordening. Dit is pure Kafka, iedereen stemt in met een gemeenteraad-light, maar De Wever houdt de deur op slot. Ook de districtsraden worden buitenspel gezet en mogen niet doorgaan van keizer De Wever.”

Burgemeester zou best wat nederiger zijn

In De zevende dag relativeert De Wever het acute crisisbeheer door te zeggen dat crisisbeheer nu niet het moeilijkste is, maar net het voorbereiden van de periode na de crisis. “De burgemeester zou best wat nederiger zijn. Als burgemeester bevoegd voor bestuurszaken en als voorzitter van de gemeenteraad verzaakt hij aan zijn verantwoordelijkheid om de raad in goede orde te organiseren. Hij had nochtans een week langer dan zijn collega’s in Gent om dit te doen. In elk bedrijf en elke organisatie is men bezig om online vergaderingen te organiseren, maar in de stad Antwerpen zou dat niet kunnen. Dit is geen onkunde, dit is onwil.”

Perscontact: Peter Mertens