Skip to content

De Keukenrevolutie #5 : Van extreemrechts in Italië tot Alt-Right in Europa

De Keukenrevolutie #5 : Van extreemrechts in Italië tot Alt-Right in Europa

Extreemrechts zit in de regering in Italië. Hoe dat kan en wat het Europese establishment en de Amerikaanse strateeg Steve Bannon daarmee te maken hebben, dat hoor je in de vijfde aflevering van De Keukenrevolutie.

In Italië wonnen de populistische 5-sterren-beweging en de extreemrechtse Lega Nord de verkiezingen en vormen nu een regering. “Lega Nord is een onversneden extreemrechtse partij, het Vlaams Blok van Italië. En zij zitten dus mee in de nieuwe regering,” zegt Peter Mertens in de vijfde aflevering van De Keukenrevolutie.

Eurocommissaris: “De financiële markten zullen de Italianen leren hoe ze moeten stemmen”

Aanvankelijk reageerde het Europese establishment woest. En waarom was dat dan?

“Ze was niet kwaad over het voornemen van extreemrechts om een vlaktaks in te voeren, een maatregel die alleen de allerrijkste Italianen ten goede zal komen. Ze was niet kwaad over het plan van extreemrechts om grote kampen op te richten om vluchtelingen in op te sluiten. Ze was zelfs niet kwaad over het plan van extreemrechts om het recht op zelfverdediging uit te breiden, zodat mensen voortaan iedereen kunnen neerschieten die private grond betreedt, uit ‘wettige zelfverdediging’. Dat was allemaal geen probleem," zegt Peter Mertens. “Neen, het Europese establishment was kwaad omdat de nieuwe regering een minister van financiën wilde aanstellen die geopperd had om uit de euro te stappen.”

“De financiële markten zullen de Italianen leren hoe ze moeten stemmen”, zei de Duitse Eurocommissaris voor de begroting, Günther Oettinger, vorige week. We zullen ze leren hoe ze moeten stemmen. Dat is tegenwoordig de pedante taal van de onverkozen Europese technocraten.

De Italiaanse regering deed een stap achteruit en stelde een andere minister van financiën aan. Een die wel in de euro wil blijven. En dus is er opnieuw geen vuiltje aan de lucht.

Extreemrechts in de regering in Italië of in Oostenrijk? Geen probleem, zolang ze maar binnen de speeltuin van de euro blijven en alle richtlijnen nauw opvolgen. Ondertussen is er niets opgelost. De sociale crisis in Italië blijft en zal wellicht erger worden, tot de volgende uitbarsting.

Steve Bannon wil ‘Alt-Right’ naar Europa exporteren

Wie die evolutie allemaal heel leuk vindt, is de Amerikaanse strateeg Steve Bannon. Hij is superenthousiast over de nieuwe extreemrechtse regering in Italië. ‘Rome is vandaag het centrum van de wereldpolitiek,’ zegt hij. Steve Bannon was de campagneleider van Donald Trump. Hij is een voormalig bankier van Goldman Sachs en multimiljonair.

Hij is de man die extreemrechts in de Verenigde Staten in een nieuw jasje stak: ‘Alt-Right’, zo noemt hij het. Ondertussen werkt Bannon niet meer voor Trump en heeft hij voltijds vrij genomen om het Amerikaanse Alt-Right naar andere continenten te exporteren. Tijdens de verkiezingen in Italië was Bannon in Rome. Hij heeft al lang contact met de neofascistische Lega Nord. In de New York Times zegt hij fier dat hij – Bannon – de leider van de Lega Nord, Matteo Salvini, heeft kunnen overtuigen om een regering met de 5-sterrenbeweging te vormen.

“Of dat waar is, weten we niet. Maar wat zeker waar is, is dat Bannon en zijn Alt-Right-beweging heel actief is in Europa.”, zegt Peter Mertens. Zo was hij vorig jaar op het congres van het extreemrechtse Front National in Frankrijk, als ere-gaste van Marine Le Pen. Zo had hij vorige zomer ook contacten met het extreemrechtse Alternative für Deutschland, en bood hij het AfD aan te helpen met de communicatie. “Kortom, overal waar extreemrechts opduikt, komt ook Steve Bannon op de proppen. Met steeds opnieuw hetzelfde advies, dat hij ook aan Trump heeft gegeven.”

Ontdek in de nieuwe aflevering van De Keukenrevolutie welke lessen de campagnestrateeg van Trump heeft klaargestoomd voor extreemrechts in Europa.