Skip to content

De Buildrager terug in 't stad

De Buildrager terug in 't stad

De PVDA is blij met de belofte van het Antwerps stadsbestuur om de buildrager tijdelijk te plaatsen op het Eilandje, om hem daarna terug te zetten naast het Antwerps stadhuis. We zullen goed in de gaten houden of het bestuur haar belofte nakomt. Chapeau aan iedereen die onze petitie getekend heeft of campagne heeft gevoerd voor de buildrager.

Vlak voor 1 mei, de dag van de arbeid, schrikten de havenarbeiders op. Hun standbeeld, de Buildrager, naast het Antwerps stadhuis, was plotseling verdwenen. Na wat opspeurwerk werd de buildrager teruggevonden in het beeldendepot van het Middelheimpark. Dat is de locatie waar men de standbeelden zet die geen plek meer krijgen in het straatbeeld. Het beeldendepot krijgt soms de bijnaam 'het standbeeldenkerkhof'. De buildrager was verplaatst omwille van de renovatiewerken aan het Antwerps stadhuis.

Op de gemeenteraad van april diende de PVDA onmiddellijk een mondelinge vraag in om duidelijkheid te krijgen. Die vraag werd echter door burgemeester De Wever van de agenda gehaald, wegens niet-dringend. Daaruit bleek op zijn minst dat hij het symbolisch belang van de buildrager niet onderkende. Tijd voor actie dus!

De campagne voor de buildrager begon op 1 mei. De havenarbeiders van het ABVV stapten in de 1-mei stoet op achter het spandoek 'Zet onze buildrager terug'. De jongerenwerking van BTB-haven begon met een campagne op sociale media met een filmpje dat 15000 keer bekeken en 650 keer gedeeld werd.

In een open brief van het gemeenschappelijk vakbondsfront van de haven van Antwerpen (BTB-vakgroep haven, ACV-transcom, en ACLVB Haven) werd gepleit om de buildrager een tijdelijke plek te geven op het Schengenplein, op het Eilandje. Vlak aan het nieuw schaftlokaal van de havenarbeiders, niet ver van het aanwervingslokaal, het kot.

Ook de PVDA schoot in actie. De PVDA-havenafdeling startte een petitie die op minder dan 1 week tijd meer dan 500 keer ondertekend werd. Onze petitie eist dat buildrager zo snel mogelijk terug naast het stadhuis gezet wordt. In afwachting willen we een tijdelijke plek in het straatbeeld.

De petitie benadrukt het symbolisch belang van de buildrager. Dit is niet zomaar een standbeeld, maar een eerbetoon aan de havenarbeiders die van Antwerpen een welvarende haven en stad maken. Elk jaar op 1 november komen de havenarbeiders bijeen aan de buildrager om hun collega’s te herdenken die gestorven zijn ten gevolge van een arbeidsongeval. Nog elk jaar moeten we afscheid nemen van havenarbeiders die het leven laten tijdens hun job. Begin 2018 stierf er nog een dokwerker door een dodelijk arbeidsongeval.

Oorspronkelijk is het beeld in 1950 geplaatst als eerbetoon aan de dokwerkers die, na de bevrijding van Antwerpen in 1944, geallieerde schepen met oorlogsmateriaal losten terwijl ze gebombardeerd werden door de nazi’s. Deze bombardementen maakten 150 slachtoffers onder de dokwerkers. Een generaal verklaarde dat de tweede wereldoorlog met één jaar werd ingekort dankzij hun heldenmoed. De buildrager was echter al van het begin een controversieel beeld. De dokwerkers hadden in 1950 net een grote staking achter de rug voor een beter statuut en velen op het Schoon Verdiep vonden dat de dokwerkers daarom geen standbeeld verdienden.

Als de dokwerkers op tafel slaan, luistert heel de gemeenteraad

In de voorbereiding van de gemeenteraad van 28 mei diende Peter Mertens als eerste een tussenkomst in om te pleiten voor de buildrager. Later werd hij bijgetreden door Kathleen Van Brempt. Zij ondersteunden beiden de vraag van de vakbonden voor een tijdelijke plek op het Schengenplein.

Toen een delegatie van PVDA-haven vlak voor de gemeenteraad haar 550 handtekening onderhandigde, gaf Schepen Bastiaens hen al de primeur dat het beeld op het Schengenplein zou komen, nog voor 1 november. Zodat de jaarlijkse herdenking van de gestorven dokwerkers zou kunnen doorgaan.

Peter Mertens gaf schepen Bastiaens tijdens de gemeenteraad wel nog een veeg uit de pan. Het totaal gebrek aan communicatie over de verplaatsing van de buildrager is ongepast. Een schepen die zich bewust is van het belang van de buildrager van de dokwerkers, had anders moeten handelen.

Wat bleek verder tijdens de gemeenteraad? Als de dokwerkers op tafel slaan, luistert heel de gemeenteraad. De andere partijen probeerden hun wagonnetje te hangen achter de pleidooien van Peter Mertens en Kathleen Vanbrempt. Vlaams belang kreeg het niet over zijn hart om een vakbondsvoorstel te steunen en suggereerde het Maarten Luther plein voor als tijdelijke plek. En de Open VLD was voor het....maritiem museum.

De PVDA is blij met de belofte van het Antwerps stadsbestuur om de buildrager tijdelijk te plaatsen op het Eilandje, om hem daarna terug te zetten naast het Antwerps stadhuis. We zullen nauwlettend in de gaten houden of het bestuur haar belofte nakomt. Chapeau aan iedereen die onze petitie getekend heeft of campagne heeft gevoerd voor de buildrager.