Blijf van ons pensioen

Eerst dwingt de regering ons langer te werken. Daarna probeert ze te snoeien in onze pensioenuitkering. Sommige mensen zouden meer dan 100 euro per maand inleveren, terwijl onze pensioenen nu al bij de laagste in Europa horen. Hoe durven ze?

Nu willen ze van onze pensioenen een echte tombola maken. Met het “pensioen met punten” weet je pas op het einde van je loopbaan hoeveel pensioen je zal krijgen en zelfs op welke leeftijd je mag stoppen (sommige mensen zullen pas 3 jaar voor het einde van hun loopbaan weten wanneer ze mogen stoppen).

Het pensioen met punten: hoe zit dat in elkaar?

Het pensioen met punten is de grote hervorming van de regering om ons pensioensysteem kapot te maken. Met dit nieuwe systeem zal je pas op het allerlaatste moment weten hoeveel je uitkering zal bedragen. En misschien weet je zelfs maar drie jaar op voorhand wanneer je op pensioen kan gaan. Een echte tombola waarbij iedereen verliest.

In het huidige systeem bouwen we jaarlijks aan ons pensioen op basis van een percentage van ons loon. Na een loopbaan van 45 jaar is ons pensioen ongeveer gelijk aan 60% van al het loon dat we gedurende ons beroepsleven hebben ontvangen. Dat is te weinig, maar het is tenminste duidelijk.

In het systeem “met punten” bouwen we niet aan ons pensioen met euro’s, maar met punten. En het is pas op het einde van de loopbaan dat men ons zal weten te zeggen wanneer je die punten zult kunnen omzetten in pensioen en wat de waarde van een punt is. Dat zal afhangen van de staatsschuld of van de levensverwachting. Als de openbare schuld stijgt, gaat uw pensioen naar beneden. Als de mensen langer leven, daalt het pensioen.

De PVDA vindt dat ons pensioen een recht is, geen tombola. Sla nu alarm op blijfvanonspensioen.be, verspreid deze informatie en laat ons samen de regeringsplannen tegenhouden. Wil je meer weten, kom dan zeker luisteren naar PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte op vrijdag 1 december in hartje Antwerpen.

 

Foto bovenaan: Flickr, Just Call Me Mo

Foto nieuwsoverzicht: Solidair, Salim Hellalet