Skip to content

Bereid goed weer in Antwerpen voor als evenement

Bereid goed weer in Antwerpen voor als evenement

Heel wat Antwerpenaren snakken naar hogere temperaturen om buiten te kunnen zitten, spelen en ontspannen. Door de coronamaatregelen wordt de druk op de openbare ruimte dan ook snel heel groot wanneer de zon door de wolken breekt. De PVDA stelt voor om goed weer voor te bereiden als een echt evenement. “Er is een noodkreet vanuit de samenleving, en zeker vanuit de jongeren, om veilig naar buiten te kunnen komen”, zegt Jos D’Haese, woordvoerder van de PVDA Antwerpen. “Waarom blijft het stadsbestuur die negeren? Een frisse neus halen is goed voor de gezondheid én perfect coronaproof. Laat ons het zo organiseren dat we samen van dat goede weer kunnen genieten.”

Maandag 10 mei stelde de Antwerpse PVDA haar buitenplan voor in het populaire Droogdokkenpark tijdens... een regenbui. “Na een jaar van de ene in de andere lockdown sukkelen is de rek er voor veel mensen af”, zegt Jos D’Haese, woordvoerder van PVDA Antwerpen. “Mensen hebben nood aan sociaal contact en aan buiten komen. De lange winter en koude lente maken dat heel wat Antwerpenaren in kleine appartementen zonder tuin of terras snakken naar hogere temperaturen. Het is aan de stad om onze openbare ruimte zo goed mogelijk in te richten zodat mensen zich veilig kunnen ontspannen. De terrassen zijn nu wel geopend om de mensen meer te spreiden, maar dit stadsbestuur kan nog veel meer middelen inzetten.”

Wanneer de temperaturen weer stijgen, wacht ons een nieuwe rush op de publieke ruimte. Die wordt door het stadsbestuur vooral als een probleem gezien. Jongeren komen in aanvaring met de politie, skaters wordt onmogelijk gemaakt om zich uit te kunnen leven op de kaaien, afval hoopt zich op in parken. Dat zorgt voor onnodige spanning in plaats van de ontspanning waar vandaag zo’n nood aan is.

“Dat veel mensen gebruik maken van onze parken en pleinen is niet alleen perfect te voorspellen, maar ook te organiseren”, zegt D’Haese. “Dat weten we uitgerekend van de evenementen die nu niet kunnen doorgaan. Wanneer Park Spoor Noord volloopt voor een sportevenement worden er immers heel wat maatregelen genomen om de orde te bewaren, het park schoon te maken en te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Waarom doet de stad dat niet voor de lente in onze openbare ruimte? Beschouw de volkstoeloop daar als een evenement en voorzien de gepaste maatregelen. Zo kunnen we samen genieten van de buitenruimte in plaats van beter weer met een bang hartje af te wachten.

  1. Onderzoek welke extra open en groene ruimte snel kan worden vrijgemaakt. Heel wat gebouwen zijn omgeven door open ruimte die vandaag niet gebruikt wordt. Braakliggende stukken grond worden afgesloten in plaats van opengesteld te worden voor de buurt. De stad kan tot aan het einde van de zomer het onderhoud op zich nemen en er tijdelijke straatmeubilair en speeltuigen plaatsen.
  2. Maak wijk per wijk samen met de buurt een speelstratenplan op om meer ontmoetingsplaats te voorzien. Zo verkorten we de lange procedures en garanderen we een goede circulatie. Een uitleendienst voor ligstoelen en parasols of andere initiatieven maakt speelstraten ook voor volwassenen aantrekkelijk
  3. Plaats extra publieke toiletten. Het gebrek daaraan is volgens de corona-enquête van de Universiteit Antwerpen voor de helft van de vrouwen een drempel om van de openbare ruimte gebruik te maken. De stad voorzag al enkele bijkomende publieke toiletten, maar die liggen vooral in het toeristische hart van de stad, ver weg van drukbezochte pleinen. Het gaat om 14 locaties, waarvan de meerderheid sluit om 18u30. Na 22u kan je nergens in de stad meer terecht. Door meer publieke toiletten te voorzien, wordt heel wat overlast voorkomen. 
  4. Ga op zoek naar extra mogelijkheden voor waterrecreatie. Reserveer delen van het Galgenweel en het Noordkasteel om te zwemmen, met redders om een oogje in het zeil te houden.
  5. Voorzie stewards om het respecteren van de coronaregels in het oog te houden. De eventsector heeft bakken ervaring met crowd control zonder dat daar pascontroles bij moeten komen kijken. Schakel hen in om het voor iedereen gezellig te houden in de openbare ruimte.
  6. Grote groepen mensen brengen onvermijdelijk afval met zich mee. De laatste jaren werden heel wat vuilnisbakken weggehaald, waardoor vuilnis zich nu al snel opstapelt naast overvolle papiermanden. In plaats van de mensen te zeggen dat ze lege flesjes maar naar huis moeten nemen, zou de stad er zich beter op voorzien. Plaats extra vuilnisbakken, voorzie extra ophaalrondes en schakel teams in om zwerfvuil snel op te ruimen.

Deze maatregelen kunnen volgens de PVDA ook perspectief bieden aan de eventsector en de vele mensen die door de coronacrisis (tijdelijk) hun werk zijn kwijtgeraakt. “Crowd control, publieke toiletten en het tijdelijk inrichten van open ruimte: er is heel wat hulp nodig om dat te organiseren”, zegt D’Haese. “De stad Antwerpen heeft nog 8 miljoen euro over van de coronamiddelen. Laat ons daar nu een deel van inzetten om goed weer aangenaam te maken voor iedereen.”