Skip to content

Antwerps stadsbestuur hongert Zorgbedrijf uit om privatisering te forceren

Antwerps stadsbestuur hongert Zorgbedrijf uit om privatisering te forceren

Terwijl de uitgaven van het Antwerpse Zorgbedrijf, dat publieke woonzorgcentra en serviceflats uitbaat, door de torenhoge inflatie sterk stijgen, beslist het Antwerpse stadsbestuur om nog eens 10 procent op haar subsidies te korten. Volgens PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele is dit geen kwestie van wanbeleid, maar een doelbewuste strategie. “Dit stadsbestuur hanteert al sinds 2012 het neoliberale principe ‘starve the beast’: de publieke ouderenzorg uithongeren om te kunnen overgaan tot privatisering. Daardoor gaat het Zorgbedrijf niet alleen in het rood, ook de prijzen voor de bewoners schieten de lucht in. Wij roepen het stadsbestuur op om het Zorgbedrijf opnieuw correct te financieren. Een privatisering gaat de betaalbaarheid en de kwaliteit enkel achteruit doen gaan.”

“De komende drie jaar gaat het stadsbestuur haar dotatie aan het zorgbedrijf verminderen van 66 naar 60 miljoen”, zegt Lise Vandecasteele. “Tien procent minder middelen dus, onverantwoord als je ziet hoe de energieprijzen de lucht in geschoten zijn en de inflatie tien procent bedraagt. De stelselmatige verlaging van de dotatie staat in schril contrast met de oplopende kosten voor de bewoners. Senioren zien tot tweemaal per jaar hun kosten indexeren, de facturen voor het rusthuis of de serviceflat stijgen met meer dan honderd euro per maand. Indexatie voor de bewoners, besparingen voor het stadsbestuur, dat is de situatie vandaag.”

Die besparing is volgens de PVDA een doelbewuste strategie die al sinds 2012 bezig is. “Dit stadsbestuur heeft als missie om als eerste bestuur in Vlaanderen haar publieke ouderenzorg onder te brengen in een private structuur, waar ook privé-investeerders kunnen deelnemen. Beursgenoteerde vastgoedbedrijven als Aedifica willen onze woonzorgcentra en serviceflats maar al te graag in handen krijgen om er winst uit te kunnen slaan. Dit stadsbestuur hongert het Zorgbedrijf doelbewust uit om slechte cijfers voor te leggen en dan te moeten overgaan tot privatisering.”

Volgens Vandecasteele is er een oplossing uit de impasse. “Als het stadsbestuur haar besparingen sinds 2012 ongedaan maakt, dan zou het Zorgbedrijf wél financieel gezond zijn. Het is een politieke keuze om geld te geven aan prestigeprojecten als een ‘bling-bling’ tunnel onder de kaaien en niet te investeren in betaalbare ouderenzorg. Iedereen die ermee geconfronteerd wordt, ziet hoe betaalbare zorg vandaag noodzakelijk is. Het gemotiveerde personeel van het Zorgbedrijf en de senioren in onze stad verdienen beter.”