PVDA verzoekt burgemeester De Wever om mondmaskers op te vorderen

De prijs van mondmaskers, desinfecterende gels en ander beschermend materiaal swingen de pan uit. In de Nationalestraat vroeg een handelaar een woekerprijs van 10 euro per mondmaskertje, wat een storm van protest veroorzaakte op sociale media. “Terecht, dit materiaal hoort te gaan naar de gezondheidswerkers, zij die in de vuurlinie van deze crisis staan. Ze moeten vandaag hemel en aarde bewegen om de nodige uitrusting te bemachtigen. Het kan niet dat firma’s en handelaars zich verrijken op hun gezondheid. Ik vraag dat burgemeester De Wever zijn politie inzet om de voorraden in beslag te nemen en te overhandigen aan de ZNA-ziekenhuizen”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens.

Er woedt een woekerhandel in beschermend materiaal. Firma’s en handelaars vragen gemakkelijk het tienvoudige van de normale prijs. “Deze woekerwinsten zijn niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook gevaarlijk. Elke gezondheidswerker die niet of slecht beschermd mensen verzorgt is een potentiële overdrager van het virus. Burgemeester Bart De Wever kan paal en perk aan deze praktijken stellen. Hij moet zijn politie laten zoeken naar stocks en winkels zoals die in de Nationalestraat en het materiaal laten opvorderen”, stelt Mertens.

“Ook in Brugge vaardigde de burgemeester met onmiddellijke ingang een arrest uit waarbij de politie alle mondmaskers, desinfecterende gels, wegwerpschorten en veiligheidsbrillen kan opvorderen en ter beschikking stellen van ziekenhuizen en verzorgend personeel” weet Mertens, “wat in Brugge kan kan zeker ook in Antwerpen.”

“Daarnaast moet de stad onmiddellijk een inzamelpunt instellen. Winkels, bedrijven en organisaties die beschikken over deze beschermingsmiddelen dienen ze er naartoe te brengen. Wie het niet kan komen binnen brengen moet naar een noodnummer kunnen bellen om het op te laten halen”, besluit Mertens.

 

Perscontact:

Peter Mertens