“Nu meer dan ooit: de nuttige stem voor de locomotief op links”

PVDA-voorzitter Peter Mertens zette op Fiesta Social in Antwerpen de laatste rechte lijn naar de verkiezingen in. Lees hier zijn volledige toespraak.

Beste vrienden en kameraden,

Wij kennen allemaal verschillende levensfases.

Een fase vóór de arbeid. Wanneer we jong zijn. Opgroeien. Wanneer de meesten onder ons thuis een veilig nest hebben.

Een fase van betaalde arbeid. Wanneer we gaan werken. En hopelijk genoeg verdienen om op eigen benen te kunnen staan. Wanneer we bijdragen aan de maatschappij, als dat kan.

En dan een derde fase. De fase na de betaalde arbeid. Het pensioen. Een fase die rust en vrijheid zou moeten betekenen, na een leven van intense arbeid. Die derde fase zou een fase moeten zijn in goede gezondheid. Daar gaat het om.

Van het werk, recht naar de zerk: dat is de N-VA

We leven langer, dus moeten we de pensioenleeftijd nog maar eens verhogen, zegt Bart De Wever. Wel, mijnheer De Wever, dat is niet zo. We leven niet allemaal langer. Kortgeschoolden leven zes tot acht jaar minder lang dan hooggeschoolden. Van het werk, recht naar de zerk: dat is de N-VA.

Neen, wij leven niet allemaal langer. En we leven vooral niet even lang in goede gezondheid, mijnheer De Wever. U zal zelf gemiddeld 18 tot 25 jaar langer in goede gezondheid leven dan de bouwvakker die uw stadhuis aan het vernieuwen is, en dan de poetsvrouw die uw bureau aan het kuisen is.

Het pensioendebat wordt gegijzeld door hooggeschoolde en duurbetaalde mannen en ministers die zelf veel langer leven en veel langer in goede gezondheid leven dan de rest van de bevolking.

Vier op de tien mensen hebben ernstige fysieke of mentale gebreken vanaf 60 jaar

Vier op de tien mensen hebben ernstige fysieke of mentale gebreken vanaf 60 jaar, maar slechts enkele kunnen dan al op pensioen gaan.

Vandaag zeggen alle partijen dat ze opkomen voor waardige pensioenen. Maar wie heeft de pensioenleeftijd voor vrouwen verhoogd van 60 jaar 65 jaar? Dat waren CD&V en sp.a.

Wie heeft de leeftijd voor brugpensioen met vijf jaar verhoogd met het zogenaamde Generatiepact? Dat waren Open Vld en sp.a.

Wie heeft in 2012 de pensioenbonus gehalveerd, met als gevolg: 90 euro minder pensioen? Dat waren sp.a, CD&V en Open Vld.

Wie heeft de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar? Dat zijn N-VA, Open Vld en CD&V.

Al die partijen die nu beloven dat ze ons pensioen gaan redden, hebben het eerst zelf afgebroken

Vul De Stemtest in. “Moeten wij langer werken?” Dat is een van de vragen. Wel, álle partijen zeggen ja. Allemaal. Van sp.a tot N-VA. Er is maar één partij die neen zegt. Dat is de PVDA.

Laat u dus niet misleiden. Al die partijen die nu beloven dat ze ons pensioen gaan redden, hebben het eerst zelf afgebroken. Vandaag hebben wij de laagste pensioenen van West-Europa, en dat is de verantwoordelijkheid van alle partijen die de afgelopen vijftien jaar aan de macht zijn geweest.

Iedereen heeft recht op een derde levensfase in goede gezondheid. In rust en in vrijheid. Landingsbanen op 55, vervroegd pensioen op 60, en wettelijk pensioen op 65 jaar. Dat is ons standpunt, en dat is perfect betaalbaar als we andere politieke keuzes maken.

Consequent, voor onze pensioenen. Voor de verkiezingen, en na de verkiezingen. Geen woorden, maar daden. Daarom moet de PVDA in het parlement.

“De energiefactuur is al een tweede belastingbrief”

Beste vrienden,

Bart De Wever heeft een nieuw woord gelanceerd. En alle N-VA’ers moeten dat nu nazeggen. ‘Belastingtsunami’. Om een belastingtsunami te voorkomen zou je op de N-VA moeten stemmen.

Dat moet je dus juist niet doen. Want we hebben net een belastingtsunami gehad. Dat is de waarheid. De N-VA is een factuurpartij. En de afgelopen regering was een factuurregering als geen andere in de laatste decennia. Op alles wat los en vast zit hebben ze een taks geheven.

De N-VA is een factuurpartij. En de afgelopen regering was een factuurregering als geen andere in de laatste decennia

Neem nu de elektriciteit. Omdat ze bij de N-VA niet zo sterk zijn in rekenen, met excuses mijnheer Van Overtveldt en mijnheer Muyters, hebben we het zelf uitgerekend. En we hebben het deze week in het nieuws gebracht. Dat de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen de afgelopen vier jaar met 33 procent is gestegen. Onze factuur is 17 keer sneller gestegen dan in onze buurlanden.

Weet je waarom onze energie zo duur is? Onder meer omdat deze regering, met N-VA, Open Vld en CD&V, de btw op elektriciteit verhoogde van 6% naar 21%.

Ik zeg: energie is geen luxe, maar een levensnoodzakelijke behoefte. Wij willen de btw opnieuw verlagen naar 6 procent. Daar voeren wij al meer dan tien jaar actie voor, lang voor de sp.a onze eis heeft overgenomen.

Volgens Kris Peeters van CD&V, is ons voorstel van 6% btw, “een slogan” en “niet serieus”. Weet u wat er niet serieus is, mijnheer Peeters? Wat niet serieus is, is dat steeds meer mensen hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. Wat niet serieus is, is dat deze regering ondertussen energiecadeau na cadeau uitdeelt aan de Fernand Hutsen van deze samenleving. Dat is dan geen slogan. Dat kan dan wel. Dát is niet serieus, mijnheer Peeters.

Wij voeren al tien jaar strijd tegen de hoge energiefactuur. En dat zullen we blijven doen

En dan is er Alexander De Croo. De Croo. Onnavolgbaar in zijn capriolen. Nina Derwael is er niets tegen. Wat zegt DeCroo? “We moeten inderdaad zorgen dat de energiefactuur geen tweede belastingbrief wordt”, zegt hij.

Maar mijnheer De Croo, onze energiefactuur is nú al een tweede belastingbrief, door de factuurtsunami van uw eigen rechtse regering.

Jullie hebben de btw verhoogd naar 21%, jullie hebben de distributienettarieven verhoogd, jullie hebben de Turteltaks bedacht. En wij hebben die Turteltaks weer afgeschaft, kameraden.

Wij voeren al tien jaar strijd tegen de hoge energiefactuur. En dat zullen we blijven doen. Zoals we de strijd tegen de Turteltaks gewonnen hebben, zo zullen we ook de btw op energie verlagen naar 6%. Dat is waarom een sterke PVDA zo nodig is in het federale parlement.

“Let op voor de wolven in schaapsvacht”

Beste vrienden en kameraden,

Let op voor de wolven. Let op voor de wolven in schaapsvacht.
Overal in Europa is extreemrechts opnieuw in opmars. Gefinancierd door Steve Bannon en andere buitenlandse krachten.

En overal verkleedt extreemrechts zich in schaapskleren. Met sociale en linkse taal proberen ze Europa te veroveren. Maar extreemrechts is en blijft de reservepartij van het establishment. Dat is in Frankrijk zo, dat is in Nederland zo, en dat is hier zo. Dat heb ik vorige maand in Humo gezegd aan mijnheer Van Grieken, en dat wil ik hier een week voor de verkiezingen graag herhalen. Want wat zijn de feiten?

Overal verkleedt extreemrechts zich in schaapskleren. Met sociale en linkse taal proberen ze Europa te veroveren

Het Vlaams Belang van mijnheer Van Grieken heeft vóór de hervorming van de loonwet van 1996 gestemd. Die wet zorgt ervoor dat onze lonen niet meer mogen stijgen dan in onze buurlanden. Op vraag van het patronaat is die wet verstrengd. Met de steun van het Vlaams Belang in het parlement. Dat kostte een gemiddeld Vlaams gezin de afgelopen twee jaar 735 euro.

Het Vlaams Belang van mijnheer Van Grieken heeft vóór de flexi-jobs gestemd. Een derde van die jobs zijn gebruikt om vaste jobs te vervangen. Meer flexibiliteit en lagere lonen, met dank aan het Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang van mijnheer Van Grieken heeft tegen een Europees minimumloon gestemd. Een minimumloon op 60 procent van het mediaanloon, een uitstekende maatregel tegen armoede en sociale dumping. Ze waren tegen.

De waarheid is, dat het Vlaams Belang de partij is van rijk volk eerst. Het patronaal belang

Het Vlaams Belang heeft vóór de jacht op langdurig zieken gestemd. Vandaag worden meer dan vierhonderdduizend langdurig zieken opgejaagd. Zeven op de tien langdurig zieken die in de zogenaamde ‘re-integratieprocedure’ van Maggie De Block gestemd, worden op het einde van de rit kosteloos ontslaan. Dat is een schande. En het Vlaams Belang steunt dat.

Het Vlaams Belang heeft vóór het Belgische belastingverdrag met Panama gestemd. Een belastingverdrag om de Panama-filières van het Belgische establishment veilig te stellen. Zo zie je maar. Als het erop aankomt, wordt het Belgisch establishment gesteund.

De waarheid is, mijnheer Van Grieken, dat het Vlaams Belang voor de loonblokkering, voor de hyperflexibiliteit, voor sociale dumping, voor de jacht op langdurig zieken, en voor belastingakkoorden van het Belgische establishment is. De waarheid is, dat het Vlaams Belang de partij is van rijk volk eerst. Het patronaal belang.

Wie tegen het establishment wil ingaan heeft maar één keuze, en dat is de PVDA, de enige echte geuzenpartij van dit land.

“Het grootste kapitaal van allemaal: de mensen”

Beste vrienden en kameraden

Volgens de nieuwste VTM-peiling haalt de PVDA in Vlaanderen 4,7 procent. Voor de provincie Antwerpen zou dat 6,7 procent betekenen. Dat is net iets meer dan vorige week in de peiling van Gazet van Antwerpen, waar we in de provincie Antwerpen 6,4 procent halen.

De PVDA moet in het parlement. Om een andere politiek mogelijk te maken. Om korte metten te maken met de privileges van politici. Om eindelijk te zorgen dat de mensen op de eerste plaats komen. Eerst de mensen, en niet het profijt.

De PVDA moet in het parlement. Om een andere politiek mogelijk te maken

We hebben volksvertegenwoordigers nodig die het volk dienen, in plaats van zichzelf te bedienen.

Beste vrienden, wij krijgen niets cadeau. Zij hebben veel middelen. Heel veel middelen. Zij hebben veel media-aandacht. Heel veel media-aandacht. Maar wij zijn de geuzen, en wij hebben het grootste kapitaal van allemaal. Dat zijn de mensen. Dit weekend alleen al zijn er duizenden en duizenden vrijwilligers en leden op pad. Om de PVDA op de kaart te zetten. Het is fantastisch om te zien.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Die eerste zetel, de aller-moeilijkste zetel, is bijna binnen. En we gaan die deze week niet door onze vingers laten glippen. Vertel het voort aan iedereen rondom jou: élke stem zal tellen.

Een stem op de PVDA is een eerlijke stem. Een stem voor de PVDA is een stem voor eerlijke politiek. Een stem voor de PVDA is een geuzenstem. Een stem voor de PVDA is een stem voor een gezonde locomotief op links. Een zetel voor de PVDA is een nuttige zetel. Nuttiger dan de elfde voor sp.a of een twaalfde voor Groen. Stem de PVDA in het parlement. Ons land heeft dat nodig. Dit is ons moment.