90.000 euro van begroting Deurne aan zitpenningen?!

N-VA, sp.a en Open Vld leggen de laatste hand aan het bestuursakkoord voor district Deurne. Meest opvallende nieuwigheid is de verhoging van de zitpenningen voor de districtsraadsleden. PVDA fractievoorzitter Kristof Vissers vindt dit een vorm van zelfbedieningspolitiek in een tijd van koopkrachtcrisis, van gele hesjes en van besparingen door gemeentebesturen.

Woensdagochtend maakte Gazet van Antwerpen enkele krachtlijnen bekend van het nieuwe bestuursakkoord dat N-VA, sp.a en Open Vld samen schreven. Voor de volledige analyse is het wachten op de publicatie van het akkoord. Maar de verhoging van de presentiegelden van districtsraadsleden is wel erg opvallend. Die vergoedingen zal het nieuwe bestuur optrekken van 75 euro bruto naar 150 euro per zitting. Maandelijks komt dat neer op 300 euro per raadslid. “Wereldvreemd”, vindt Kristof Vissers, fractievoorzitter voor PVDA Deurne. “Al weken komen de gele hesjes op straat omdat ze wanhopig zijn om rond te komen tot het einde van de maand. Vorige week vrijdag voerden rode en groene vakbonden nog actie in het hele land voor koopkrachtverhoging. En net in die periode, waarin steeds meer mensen aangeven dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, reikt deze nieuwe coalitie zichzelf een cadeau van 300 euro per maand uit.”

De totale kostenpost van de zitpenningen van de raadsleden op de districtsbegroting stijgt daarmee van 45.000 euro naar 90.000 euro. “En dat is best een groot bedrag voor een districtsbegroting”, voegt Vissers toe. “Dat is bijvoorbeeld veel meer dan het district zelf jaarlijks investeert in het eigen jeugdwerkaanbod. Er gaat zelfs maar evenveel geld naar alle sportevenementen die het district organiseert. Het bedrag evenaart ook bijna het totaalbedrag dat we in Deurne besteden aan festiviteiten. Dat is dus een probleem, want elke euro die we extra uitgeven aan zitpenningen, investeren we niet in sociaal en laagdrempelig beleid, waar elke Deurnenaar iets aan heeft.”

Nochtans kan het ook anders en dat bewijst de PVDA waar zij zelf mee bestuurt. In Zelzate koos de toekomstcoalitie van sp.a en PVDA ervoor om een nieuw bestuur te starten met vijf in plaats van zeven schepenen. Het nieuwe college telt zo twee schepenen minder. Daarmee bespaart de linkse coalitie 100.000 euro, geld dat integraal naar armoedebestrijding gaat.

Wat de reden is dat de nieuwe Deurnese coalitie plots de zitpenningen verhoogt? Vissers heeft er het raden naar: “Bij de PVDA doen we aan politiek uit een oprecht engagement voor de samenleving, niet om er zelf beter van te worden. Al onze verkozenen ondertekenen een ethisch charter voor een integere politiek.” Met dit charter verklaren verkozenen van de PVDA dat ze alle financiële voordelen verbonden aan hun mandaat aan de partij zullen over maken, zodat het geld gebruikt kan worden voor de strijd voor een stad op mensenmaat.

Perscontact

Kristof Vissers