1200 werknemers BASF Antwerpen ondertekenen petitie voor behoud van landingsbanen op 55 jaar en brugpensioen op 58 jaar

Indrukwekkend, 1200 werknemers van BASF1 ondertekenen een petitie op initiatief van de vakbonden. Ze eisen het behoud van de landingsbanen op 55 jaar en brugpensioen op 58 jaar. Want "werken in een 'volcontinu' systeem is fysiek en psychisch heel belastend, het beleid staat haaks op alle intenties op werkbaar werk" zeggen de initiatiefnemers. De petitie werd deze middag door een delegatie van ABVV en ACV overhandigt aan Wouter De Geest, CEO van BASF en kersvers voorzitter van VOKA. Daarna ging de vakbondsdelegatie langs aan het kabinet van de ministers van werk Kris Peeters en minister van pensioenen Daniel Bacquelaine.

We spraken met de hoofddelegees van het ABVV en ACV op BASF.

Ivo Janssen is hoofddelegee van BASF voor ABVV: “De handtekeningen ophalen verliep opvallend vlot. De petitie toont dat de overgrote meerderheid heel bezorgd is over de plannen van de regering voor de pensioenen te hervormen. Niet iedereen gaat mee betogen, maar de petitie laat zien dat er heel veel steun is voor onze eisen op de werkvloer. Wij werken in een 'volcontinu' systeem. Dat betekent dat je soms 3 keer per week verandert van een late shift, naar een vroege en de nacht. Dat is heel zwaar. In de petrochemie is voor de veiligheid een minimumbezetting nodig. Als er in je ploeg zieken zijn, moeten we soms dubbele shifts doen. Er zijn collega's die 14 dagen aan een stuk werken om dat op te vangen. Dat is niet vol te houden tot na je 60ste. Er wordt veel gebruik gemaakt van landingsbanen, om vanaf je 55ste halftijds of 4/5de te werken. Maar dat wordt nu afgeschaft. Er wordt gesproken over werkbaar werk, maar in de realiteit gebeurt het omgekeerde. En vroeger had je nog jobs waar je het wat rustiger aan kon doen, zo konden de oudere het makkelijker volhouden, maar al die jobs zij weg. Ze zijn uitbesteed aan andere firma's.

Ook de leeftijd van brugpensioen – tegenwoordig SWT2 genoemd – wordt opgetrokken. De collega's willen het behoud van het recht op brugpensioen op 58 jaar, zonder beschikbaarheid. Want de voorwaarden om brugpensioen te kunnen opnemen worden niet enkel strenger gemaakt. Als je in brugpensioen bent, moet je beschikbaar blijven. De VDAB stelt werk voor of vormingen waar je verplicht moet op ingaan, anders wordt je geschorst en verlies je je uitkering. Maar onze collega's zijn kapot gewerkt na tientallen jaren in een volcontinu-systeem. Ze hebben recht op rust.

Dirk De Swert, woordvoerder van het ACV voor BASF. “Er is veel onzekerheid. Wij krijgen voortdurend vragen. De mensen willen zekerheid dat ze op tijd kunnen stoppen met werken. Met deze petitie willen we een halt toeroepen aan de onzekerheid. We menen dat deze petitie een krachtig signaal is aan de werkgevers en de regering en vragen respect.”

Op 14 december is er een regionale actiedag afgekondigd, Ivo Janssen “met onze delegatie zijn wij zeker voorstander van nieuwe acties die de basis mobiliseren, we mogen dat niet laten passeren.”

 

Noten

  1. Het gaat over de technische bedrijfseenheid van BASF Antwerpen. Dus ook bij het personeel van INEOS Styrolution, Inovyn en EuroChem die op de site van BASF werken werd de petitie opgehaald.
  2. Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag is een stelsel van volledige werkloosheid aangevuld met een bedrijfstoeslag.