Agenda

 • zaterdag 23 september 2017 om 15u00

  PVDA Borgerhout op de Reuzenstoet

  PVDA Borgerhout loopt dit jaar mee in de Reuzenstoet in Borgerhout. Om 15u sluiten we in de Collegelaan aan en wandelen mee tot aan het Moorksensplein (via de Stenenbrug en de Turnhoutsebaan). We hebben een eigen reus in de vorm van een dokter van Geneeskunde voor het Volk. Meer info over de Reuzenstoet vind je op www.reuzenstoet.be.

 • vrijdag 29 september 2017 om 18u00
  Theaterplein in Antwerpen, Belgium

  Critical Social (Work) SWAN fietst langs de vermarktte projecten

  Ook na het G4S debacle met o.a. De Vaart ging schepen Duchateau onverbiddelijk door met zijn vermarktingsstrategie. Buurtwerk (Samenlevingsopbouw), Woonbegeleiding (CAW), drughulpverlening (Free clinic) en een project van Vagga staan op dit moment op de markt. Een onzekere periode voor cliënt en hulpverleners. SWAN verzet zich en sluit aan bij de Antwerpse Critical Mass die speciaal voor ons hun september editie in dit thema willen doen met als naam 'Critical Social'. We zullen met zo veel mogelijk sympathisanten langs alle getroffen werkingen fietsen uit solidariteit en om ze met elkaar te verbinden.

 • zaterdag 30 september 2017 om 16u00
  ECOHuis in Borgerhout, Belgium

  Infomoment OPEN Premetrostation DRINK NU!

  Voortaan rijden tram 8 én tram 10 door de premetrokoker ‘de Reuzenpijp’. Tram 10 stopt niet meer aan de bovengrondse halte Drink op de Turnhoutsebaan.

  Hiermee verliest deze buurt een belangrijke halte. De halte ligt in het centrum van Borgerhout, dicht bij het districtshuis en het Ecohuis en was dus de meest gebruikte halte in de buurt. Wil je tram 10 nemen? Dit kan enkel nog via metrostation Zegel (vanuit Drink 750m stappen) of Astrid (1100m stappen). Dat is niet evident, zeker niet voor mensen die slecht te been zijn, voor voetgangers met kinderwagens, voor senioren, enz.

  Nochtans bevindt zich onder de Turnhoutsebaan het premetrostation Drink. Naast Foorplein en Carnot is dit één van de stations die op het traject van de Reuzenpijp liggen en onafgewerkt zijn. Wij vragen dat de stad haar schouders zet onder een snelle opening van de ondergrondse halte Drink, in het belang van Borgerhout en de hele stad. De ruwbouw is er, nu nog de afwerking!

   

  Een gesprek met Herman Welter (journalist openbaar vervoer), Joost Sierens (voorzitter Boho 2140), Zohra Othman (districtsschepen PVDA) en Jos D’Haese (PVDA)

  Facebook

 • vrijdag 6 oktober 2017 om 20u00 · 2 deelnemers
  De Groene Waterman in Antwerpen, Belgium

  Boekvoorstelling 'Van mammoet tot big mac'

  Marleen Finoulst (hoofdredacteur Bodytalk) gaat in gesprek met auteur Staf Henderickx, Leen Laenens (voorzitter Velt vzw, partner in Voedsel Anders en bestuurslid De Landgenoten cvba) en Katelijne Suetens (beleidsmedewerker recht op voedsel bij Broederlijk Delen).

  Graag inschrijven via uitgeverij@epo.be. Een initiatief van uitgeverij EPO, Broederlijk Delen en Oxfam-Wereldwinkels.

  Het boek

  Waar komt onze voeding vandaan? Waarom zijn mensen alleseters? Is de industriële landbouw een vloek of een zegen? Zijn fastfoodketens en panklare maaltijden een bevrijding voor de vrouw of een doem voor onze gezondheid?

  Van 'Dagelijkse kost' tot 'Puur genieten': al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Maar wie weet hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd? In 'Van mammoet tot big mac' vertelt dokter Staf Henderickx voor het eerst in dit taalgebied het verhaal achter wat op ons bord ligt. Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies.

  De auteur

  Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO onder andere 'Dokter, ik ben op' en 'Help! Mijn kind heeft een eetstoornis'. 

  Meer informatie over het boek vind je hier of op Facebook.

 • zondag 8 oktober 2017 om 15u00 · 3 deelnemers
  De Roma in Antwerpen, Belgium

  100 jaar Oktoberrevolutie - voorstelling boek & film

  Het was 7 november 1917 en wie het nieuws hoorde, viel van zijn stoel: voortgestuwd door een kolkende massa van arbeiders en boeren hadden de Russische bolsjewieken de macht gegrepen. Het was de geboorte van een experiment dat de 20ste eeuw mee zou bepalen. Over die Oktoberrevolutie zijn bibliotheken bij elkaar getikt: sommige analyserend, andere verhalend, sommige negatief, andere positief. Maar altijd achteraf geschreven. In de wereldliteratuur bestaat één grote uitzondering: Tien dagen die de wereld deden wankelen, het meeslepende ooggetuigenverslag van de jonge Amerikaanse journalist John Reed, een van de enige westerlingen die de revolutie van op de eerste rij meemaakte. In zijn klassieker holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt hij verslag uit van de toespraken van Lenin over “Brood, vrede en land”, staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. Een boek dat de geestdrift van die periode geniaal weet te vatten, vandaag terug heruitgegeven in een herziene vertaling.

  Reds (1981) is een verfilming van het boek. Warren Beatty regisseert en vertolkt zelf ook de hoofdrol. Verder spelen onder meer Diane Keaton, Jack Nicholson en Gene Hackman mee. Reds won drie Academy Awards, twee BAFTA's en een Golden Globe. In 2008 riep het American Film Institute (AFI) de film uit tot een van de beste epische films ooit. In de film worden ook getuigen aan het woord gelaten. Deze getuigen zijn personen die John Reed en diens vriendin Louise Bryant persoonlijk gekend hebben. Thomas Blommaert van uitgeverij EPO leidt de film in. De film duurt 3u15’, dus we vertonen hem in twee delen. Tijdens de pauze vergast Chor-Rus u op prachtige Russische koorgezangen. Chor-Rus is een amateurkoor dat in 2008 ontstaan is op initiatief van enkele studenten en leerkrachten Russisch van de LBC avondschool. Chor-Rus is in de loop der jaren uitgebreid met mensen van buitenaf, zowel Nederlandssprekende als Russischtalige. Ze zingen over Rusland, Rusland dat (om het met de woorden van de 19° eeuwse dichter Tjutchev te zeggen) “met het verstand niet te vatten is. In Rusland kan je alleen maar geloven.”

  In de inkomprijs is bovendien een exemplaar van het boek (normale verkoopprijs € 24) inbegrepen! En nog een fijn extraatje: de wodka zal koud staan. Nazdrovje!

  Meer info vind je hier of op Facebook.

 • vrijdag 20 oktober 2017 om 19u30 · 7 deelnemers
  Kelder De Groene Waterman in Antwerpen, Belgium

  1e PVDA Antwerpen Quizavond

  Deuren om 19u30, eerste vraag om 20u.

  €20 per ploeg, maximum 6 deelnemers per ploeg.

  Inschrijven via antwerpen@pvda.be of per sms
  naar Karel Vissers 0474 24 61 35.

  Je kan de quiz ook met je vrienden delen via Facebook.

 • donderdag 26 oktober 2017 om 16u00
  Groenplaats in Antwerpen, Belgium

  Festival Social (SWAN)

  Na meer dan een jaar actie tegen o.a. de vermarktingswoede en de kwalitatieve afbraak van sociaal werk, wil SWAN een feest organiseren voor en door sociale werkers, cliënten, directies en alle anderen die de sector genegen zijn.

  Op dit Festival Social wil SWAN de gezamenlijke krachten in de verf zetten. Geen treur- of klaagzang maar een positief lied zal weerklinken.

  De strijd is jammer genoeg nog niet ten einde. SWAN wil iedereen bedanken maar ook de batterijen herladen om alle dagen weer te doen waar ze goed in zijn: goede zorg leveren en het beleid behoeden voor verdere flaters.

Klaar om de bevraging voor jouw stad in te vullen?