Agenda

 • donderdag 22 februari 2018 om 20u30
  Monty in Antwerpen, België

  Khashabi Ensemble/Bashar Murkus | Other Places

  "Verspreid over de hele wereld leven er talloze Palestijnse vluchtelingen en zelfgekozen ballingen. Wat betekent Palestina voor Palestijnen die er niet wonen? Dat is de vraag waar Bashar Murkus mee aan slag gaat."

  Cultuurcentrum Monty organiseert een driedaags Palestijns festival waarin deze voorstelling kadert.

  Meer info vind je op hun website.

 • vrijdag 23 februari 2018 om 18u00
  Theaterplein in Antwerpen, België

  Critical Mass: Tour d'amour

  "Je liefde tonen voor 't stad, dat doe je door attent te zijn voor elkaar. Door bij te dragen aan een stad waar geliefden op een bankje, in alle rust kunnen genieten. Door het geraas van de auto te vervangen door een tinkelende fietsbel. Door de lucht die je deelt met iedereen niet te verstikken. Je liefde tonen voor 't stad, doe je door te fietsen. Daarom komen we deze maand samen met ons hart op de juiste plaats!

  Critical Mass komt elke laatste vrijdag van de maand samen om 18u op het Theaterplein om de fiets te vieren in Antwerpen. Het is een fietsfeest met muziek en animatie. De fietstocht door onze prachtige stad duurt ongeveer één uur en is uitgegroeid tot een warm gezins- en ontmoetingsevenement. Dankzij de politiebegeleiding rijden we rustig en veilig over kruispunten en drukke straten.

  Nodig je vrienden, collega's en familie uit om mee te komen fietsen, voor een betere fietsstad voor iedereen.

  Rijden met de auto zegt ons niets,
  Antwerpen doen we met de fiets!"

  Bron en meer info: Facebook

 • vrijdag 23 februari 2018 om 20u30
  Monty in Antwerpen, België

  Mahmoud Darwish | Staat van Beleg

  "Het gedicht Staat van Beleg gaat over het dagelijks leven in een bezet land. Dichter Mahmoud Darwish is de 'kunstenaar van de verworpenen'. Monty presenteert voor het tweede jaar op rij dit werk met muziek."

  Cultuurcentrum Monty organiseert een driedaags Palestijns festival waarin deze voorstelling kadert.

  Meer info vind je op hun website.

 • zaterdag 24 februari 2018 om 18u00
  't Gildenhuis in Hoboken, België

  Hoedje af, dansfeest

  Elk jaar zetten we de vrijwilligers van Geneeskunde voor het Volk en PVDA Hoboken in de bloemetjes. Hoedje af voor weer een jaar inzet en engagement!

  Iedereen is welkom vanaf 18u voor de receptie met live muziek. Vanaf 19u een heerlijk menu. Vanaf 22u de dansvloer op.

  Vergeet je hoedje niet. Ga creatief uit de bol!

  Volwassenen: € 15
  Kids (tot 12 jaar): € 7,50

  Vooraf inschrijven en betalen is verplicht. Inschrijven kan t.e.m. 21 februari via onthaal.hoboken@gvhv.be of 03 828 02 43. Vermeld bij jouw inschrijving met hoeveel personen je komt en jouw keuze (vlees of vegetarisch).

  Facebook

 • zaterdag 24 februari 2018 om 20u30
  Monty in Antwerpen, België

  Monty / Rudi Meulemans | Dhakara

  "In Dhakara (Arabisch voor 'herinneren') laat Rudi Meulemans de nabestaanden van verschillende vermoorde PLO-vertegenwoordigers aan het woord. Naast het relaas van de moorden brengen de drie vrouwen het verhaal van de verbanning. Van emigranten voor wie Palestina enkel een herinnering is."

  Cultuurcentrum Monty organiseert een driedaags Palestijns festival waarin deze voorstelling kadert.

  Meer info vind je op hun website.

 • zondag 25 februari 2018 om 14u00 · 27 deelnemers
  Actiecentrum PVDA in Antwerpen, België

  Stadscafés op Zondag: Antwerpen eerste klimaatneutrale stad?

  Met de Stadscafés op Zondag wil de PVDA samen denken en dromen over het Antwerpen van de toekomst, een stad op mensenmaat. Peter Mertens nodigt inspirerende gasten uit voor prikkelende gesprekken waar iedereen welkom is.

  In het eerste Stadscafé op Zondag is Jos D’Haese te gast over het kersverse klimaatplan van de PVDA. Wordt Antwerpen de eerste klimaatneutrale stad? Als het van PVDA klimaatspecialist Jos D'Haese afhangt wel. Hij werkte samen met een groep specialisten een ambitieus plan uit met 20 haalbare voorstellen, dat van Antwerpen een heuse klimaattopper moet maken met een wereldwijde voorbeeldrol. Peter en Jos gaan in op wat de voordelen zijn van een stedelijk energiebedrijf, wat warmtenetten zijn of hoe de Antwerpse industrie duurzamer kan worden. Het wordt een boeiende namiddag, een laboratorium om klimaatvriendelijke ideeën te laten groeien, met veel ruimte voor jouw vragen en voorstellen.

 • vrijdag 2 maart 2018 om 20u00 · 14 deelnemers
  EcoHuis Antwerpen in Antwerpen, België

  Salon voor gelijke rechten: Praktijktesten als een instrument tegen discriminatie

  Bewijzen dat je gediscrimineerd wordt is niet simpel. Hoe weet je waarom je niet uitgenodigd wordt voor een sollicitatie? Is het omdat er betere kandidaten zijn of is het omwille van je afkomst?

  Met een praktijktest kan je discriminatie zwart op wit aantonen. Dat maakt het een nuttig instrument in de strijd tegen racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt en op de huurmarkt. De weerstand tegen praktijktesten blijft echter groot bij werkgevers, makelaars en de meeste politici. Zij verzetten zich tegen de invoering ervan.

  Tijdens dit Salon voor gelijke rechten gaat Zohra Othman in gesprek met vier sprekers die zich inzetten voor de invoering van praktijktesten. Waarom zijn praktijktesten nuttig voor alle werkende mensen? Hoe past de strijd voor praktijktesten in de strijd voor mensenrechten?

  Wat hebben we al gerealiseerd, en wat willen we nog verwezenlijken?

  Zohra Othman nodigt uit:

  • Pieter-Paul Verhaeghe, socioloog en auteur van 'Liever Sandra dan Samira' (over praktijktesten, mystery shopping en discriminatie).
  • Youssef Handichi, PVDA parlementslid in het Brusselse parlement
  • Mohamed El Majjoudi, opbouwwerker Samenlevingsopbouw Antwerpen stad & Platform praktijktesten nu!
  • Lies Michielsen, advocate Progress Lawyers Network

  Facebook

  Noteer alvast het volgende Salon voor gelijk rechten op 29 maart: Strijden tegen racisme op de werkvloer, Mokkapot, Borgerhout.

 • donderdag 8 maart 2018 om 18u00 · 7 deelnemers
  Buildrager in Antwerpen, België

  Flashmob voor een vrouwvriendelijke stad, een stad zonder seksisme

  Donderdag 8 maart is het internationale dag voor de strijd voor vrouwenrechten. Omdat de actualiteit meer dan duidelijk maakt dat de strijd nodig blijft, willen we die dag niet laten voorbijgaan zonder een duidelijk signaal te geven tegen geweld op vrouwen; voor het recht op abortus en voor volwaardige pensioenen voor vrouwen vanaf 60 jaar. Samen met een oproep om van Antwerpen een vrouwvriendelijke stad zonder seksisme te maken.

  De vele moedige #MeToo-getuigenissen van het afgelopen jaar tonen hoe nijpend het probleem van seksisme en geweld op vrouwen is. We verwachten van het beleid zowel op nationaal, regionaal als stedelijk niveau dat het inzet op preventie om seksisme en geweld op vrouwen uit onze samenleving te bannen.

  Het recht op abortus staat op vele plaatsen in de wereld onder druk. In België staat het nog steeds ingeschreven in het strafrecht. Abortus is een recht en geen misdaad en moet dus uit het strafrecht gehaald worden. De abortuscentra moeten voldoende middelen krijgen om hun werk te doen.

  Heel wat vrouwen lopen een verhoogd armoederisico, zeker gepensioneerde vrouwen. Onze regering besliste recent om ons langer te laten werken door de loopbaan te verlengen en de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken. We weten dat 60% van de vrouwen nooit een loopbaan van 42 jaar kan volmaken en dus gedwongen is om tot 67 jaar te werken, zonder garantie op een leefbaar pensioen. Daarom eisen we een volwaardig pensioen voor vrouwen vanaf 60 jaar.

  Zet jij deze eisen mee in de verf? Kom en doe mee aan de flashmob One Billion Rising. Deze dans tegen geweld op vrouwen is afkomstig van progressieve vrouwenbewegingen uit het zuiden en geeft een krachtig emancipatorisch signaal. Het is niet moeilijk en je kan meteen meedoen. Ben je geen danser, kom dan supporteren. Na de flashmob laten we nog enkele sprekers aan het woord over de drie thema's.

  Organisatie: PVDA - Marianne - Comac

 • vrijdag 9 maart 2018 om 19u00 · 2 deelnemers
  Via Via in Antwerpen, België

  Noche Cubana

  Cubanismo-Antwerpen organiseert een cocktail workshop en dans initiatie. Meteen ook het ideale moment om even stil te staan bij het begin van een nieuw jaar van solidariteitsacties met Cuba. Bovendien wordt de jaarlijkse solidariteitsreis naar Cuba ter plaatse voorgesteld. En verder is er nog een woordje uitleg bij de BAHcardi campagne.

  Inkom

  • €10 cocktail workshop (inschrijving verplicht, beperkt aantal plaatsen)
  • €10 dans initiatie
  • Slechts €15 voor het combi ticket

  Uren

  • 19u: cocktail workshop
  • 21u: dans Initiatie

  Inschrijven

  Voor 1 maart 2018 via deze link.

 • donderdag 15 maart 2018 om 17u00 · 15 deelnemers
  Actiecentrum PVDA Antwerpen in Antwerpen, België

  Warme mensen maken onderwijs

  Mensen in het onderwijs werken vaak onder moeilijke omstandigheden. Of we nu les geven in OKAN of het nieuwe M-decreet moeten toepassen, we zijn voortdurend blootgesteld aan emotionele belasting. Bovendien worden we geconfronteerd met armoede, met druggebruik, of met gedragsproblemen in onze scholen en onze klassen.

  Ondanks die moeilijkheden laten wij dag in dag uit zien dat wij het verschil maken. We leren nieuwkomers Nederlands, we nemen kinderen met specifieke noden op in het gewoon onderwijs, we laten ze erbij horen. We doen ook meer dan dat: we ondersteunen de gezinnen van onze leerlingen; we vullen zelfs lege brooddozen tijdens de middag.

  Maar we geven ook aan waar de pijnpunten liggen in het onderwijs. Om die pijnpunten weg te werken en er iets aan te doen. We doen dat vanuit een hart voor onderwijs, een hart voor onze leerlingen en een visie over hoe ons onderwijs er zou moeten uitzien.

  Op onze avond geven we het woord aan mensen uit de klas.

  Gratis toegang met hapjes en drank aan democratische prijzen.

  Iedereen is welkom!

  Met getuigenissen uit:

  • Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)

  Joke vertelt over het Zweedse Refu-Edu-project (Education for Refugee Youngsters). Zij is lerares OKAN (IMS Borgerhout) en pleegmoeder van een niet-begeleide Afghaanse asielzoeker.

  An en Joris, lerares en coördinator OKAN-school Marco Polo.

  • M-decreet en ondersteuningsnetwerken

  Lien, lerares buitengewoon basisonderwijs St Jozef.

  Jef, zorgcoördinator basisschool Heist-op-den-Berg.

  • Centra voor Basiseducatie

  Kristof, Ann en Manu zijn educatieve medewerkers bij Open School Antwerpen. Als vakbondsafgevaardigden speelden zij een voortrekkersrol in de succesvolle pensioenstrijd van de Centra voor Basiseducatie.

  Mie Branders is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en gemeenteraadslid voor de PVDA in Antwerpen. Zij volgt in de gemeenteraad onder andere de onderwijsthema’s op.

  Programma

  17u: eten en drinken aan democratische prijzen

  18u tot 20u: getuigenissen uit de klas en gesprek met aanwezigen

  Contact

  PVDA-Onderwijs, Gemeentestraat 6, 2060 Antwerpen, 03 225 28 93

  Tino Delabie, 0468 10 48 06

Klaar voor echte verandering?