Schepen van Loketten, Ait Daoud (N-VA), wil af van de tien stadsloketten in ieder district en zet in op vier regioloketten aangevuld met selfservicezuilen. Vanaf 1 januari zullen zes stadsloketten serieus in openingstijden verminderen. De stad legde de nieuwe openingsuren. “Het gaat om een achteruitgang van de stedelijke dienstverlening. Noch het personeel, noch de Antwerpenaar is hierbij gebaat. We zouden net meer moeten inzetten op laagdrempelige eerstelijns-dienstverlening in plaats het af te bouwen”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.
In Hoboken, Borgerhout, Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lilo verminderen de openingstijden van vier weekdagen (inclusief één avondopening) en één zaterdagvoormiddag om de twee weken, naar twee dagen (inclusief één avondopening). Ook Linkeroever en Berchem zijn maar twee dagen open. “Het gaat om een vermindering van 34,5 uren per week naar 16 uren, ofwel meer dan 54% minder aanbod. De mensen gaan dit zeker voelen", zegt Mie Branders. “Veel meer mensen gaan ofwel nog langer moeten wachten of zich verder verplaatsen, ook de mensen die minder mobiel zijn.”
Volgens Branders is deze afbouw van fysieke loketten een heel ouderwets en voorbijgestreefd plan. "Terwijl de wachtlijsten al erg lang zijn, worden de fysieke loketten afgebouwd. Wie begrijpt dat nog? Nog maar twee dagen zal het loket in jouw buurt open zijn. Lukt het niet, dan mag je de toer van 't stad doen. Of je kan proberen je informatie te bemachtigen via een elektronische zuil. We zien in de bankensector en energiesector dat het weghalen van kantoren niet leidt tot betere klantentevredenheid, maar tot een grotere kloof. Mensen voelen zich al te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Mensen willen geholpen worden door mensen. In Corona hebben we net geleerd hoe belangrijk dat menselijk contact is."
De afbouw van die sociale contacten is volgens Branders inefficiënt. "In een stadsloket maak je een afspraak voor bijvoorbeeld een adreswijziging, maar kan je tegelijk ook informatie vragen over andere items. Stadsmedewerkers kunnen de mensen wijzen op een nakende vervaldatum van hun identiteitskaart, hen uitnodigen voor activiteiten in het district of inlichten over veranderende regelgeving. Dat zijn allemaal dingen die mensen niet meekrijgen als ze naar een digitale zuil moeten. Dat is net heel efficiënt”, weet Branders.
De loketbedienden zijn hier niet mee opgezet. "Deze reorganisatie komt bovenop een nijpend personeelstekort en een immense werkdruk”, besluit Branders. “Ik krijg veel berichten van loketmedewerkers die zich inzetten en heel veel knowhow hebben. Deze hertekening van de openingsuren, waar het personeel totaal niet in gehoord is, is de druppel die de emmer doet overlopen. Het is in het belang van personeel en de Antwerpenaar om in te zetten op goede eerstelijnsloketten."
De zes stadsloketten krijgen volgende openingsuren:
Hoboken
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023
Borgerhout
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023
Ekeren:
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023
Berendrecht-Zandvliet-Lillo:
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023
Linkeroever:
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023
Berchem:
Openingsuren tot 31 december 2022
Openingsuren vanaf 1 januari 2023