Nieuws - PVDA Antwerpen

PVDA reageert tevreden op stopzetten activiteiten Value Trading: “Woningen in een woonwijk, in plaats van een raffinaderij, het zou de logica zelve moeten zijn.”

Geschreven door Kamiel Vrancken | 31 augustus 2024

De omstreden goudraffinaderij Value Trading in de Jacob Jacobsstraat kondigt aan dat ze haar activiteiten zal stopzetten. PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders reageert tevreden: “Na jarenlang verzet van de buurtbewoners, protestacties, juridische bezwaren, tussenkomsten in de gemeenteraad, studies naar lood bij de kinderen in de buurt, gaat de boel eindelijk dicht. Een mooie overwinning. Chapeau aan alle mensen die de afgelopen jaren hebben gevochten voor hun gezondheid.”

Na jaren strijd halen de bewoners rond de Jacob Jacobsstraat eindelijk hun slag thuis. Het edelmetaalverwerkend bedrijf Value Trading sluit de deuren. Een deugddoende overwinning voor de buurt, die de afgelopen jaren zowel tegen het bedrijf als tegen het stadsbestuur (N-VA & Vooruit) moest opboksen.

PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders bracht hun bezorgdheden de afgelopen jaren meermaals ter sprake op de gemeenteraad. Ze is dan ook erg tevreden dat de buurt eindelijk haar slag heeft thuisgehaald. “We proberen nu al geruime tijd duidelijk te maken dat dit soort bedrijf geen plaats heeft in de stationsbuurt”, zegt Branders. “Een industriële goudsmelterij die actief is midden in een drukbevolkte woonwijk, dat krijg je niet uitgelegd.”

Branders werkte als huisarts mee aan het onderzoek van de KU Leuven naar de loodwaarden in het bloed van kinderen die in de omgeving wonen. Een op de vijf kinderen bleek toen over te hoge waarden te beschikken. “We vroegen toen al om de smelterij uit voorzorg te sluiten, tot er verder onderzoek kon plaatsvinden, maar dat viel op een koude steen.” Branders is blij dat het jarenlange verzet van de bewoners nu dan toch haar vruchten afwerpt. “Chapeau aan alle mensen die de afgelopen jaren hebben gevochten voor hun gezondheid. Voor hen zal er een grote last van hun schouders vallen met het nieuws dat de fabriek vervangen wordt door een woonproject. Woningen in een woonwijk in plaats van een raffinaderij, het zou de logica zelve moeten zijn.”