Het stadsbestuur kondigde eindelijk de langverwachte minder-hindermaatregelen aan die de sluiting van de premetrotunnel onder de Schelde moeten opvangen. “Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens. “Dat er eindelijk iets concreet uit de bus komt, is een goede zaak. versterking van het veer, pendelbussen,... dat zijn zaken waar wij al lang om vragen.” Tegelijk is er volgens Mertens nog veel onduidelijkheid. “Wat met de sluiting van de Waaslandtunnel en de hinder die dat zal veroorzaken? Wat met station Linkeroever? Voor een plan waar we zo lang op hebben moeten wachten, blijven er nog bijzonder veel vraagtekens over.”
Het stadsbestuur (N-VA & Vooruit) kondigde dinsdagochtend een hele reeks minder-hinder maatregelen aan om de sluiting van de premetrotunnel onder de Schelde op te vangen. De veerdienst tussen het Steenplein en Linkeroever wordt uitgebreid. Er komen pendelbussen door de Waasland- en Kennedytunnel. Daarvoor zal de Waaslandtunnel wel eerst drie maanden dicht moeten om ventilatiesystemen te installeren.
PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens is tevreden dat er eindelijk concrete maatregelen komen. “Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. We vragen al sinds 2023, toen bekend raakte dat de premetro zou moeten sluiten, om maatregelen te treffen. Dat die er nu eindelijk komen, is dus een goede zaak,” reageert hij. Zo is de uitbreiding van het veer een maatregel waar PVDA al geruime tijd actie voor voert. “Dat er een extra veerboot komt, en ook de diensturen worden uitgebreid is een goede zaak”, gaat Mertens verder. “Waarom daar stoppen? Leg een extra veer in ter hoogte van de Kennedytunnel. Zo verlicht je de druk op het andere veer.”
Tegelijkertijd is er volgens Mertens nog erg veel onduidelijkheid. “De Linkeroevenaar blijft met vragen zitten”, weet hij. “De Waaslandtunnel gaat drie maanden dicht, ook dat zal een grote impact hebben op het verkeer tussen beide oevers. Welke maatregelen gaat men nemen om dat op te vangen? Men zou de Liefkenshoektunnel tolvrij kunnen maken, zodat er een alternatief is tijdens de werken”, zegt hij.
“Er komen pendelbussen, maar zal er ook voldoende personeel gevonden worden om die diensten te bemannen? Voordien werden er buslijnen ingekort wegens een tekort aan bussen en chauffeurs. Raakt dat tekort op tijd opgelost?” vraagt hij zich af. “Ook over het treinstation op Linkeroever is er nog veel onduidelijkheid. De Vlaamse regering lijkt er in haar plannen van uit te gaan dat dat geopend zal worden, maar de NMBS spreekt dat tegen. Wat zal het nu worden?”
Mertens hoopt ook dat men vanaf nu structureel zal investeren in onderhoud en infrastructuur. “Heel dit debacle heeft aangetoond dat de jarenlange besparingen op ons openbaar vervoer en onze infrastructuur nefaste gevolgen hebben. Zowel de Vlaamse regering als het stadsbestuur hebben dit veel te lang laten aanslepen. Er moet dringend opnieuw geïnvesteerd worden in onderhoudsdiensten, extra personeel, nieuwe bussen en veerboten, zodat de Antwerpenaar ook in de toekomst zal kunnen rekenen op een degelijke en betrouwbare Scheldeverbinding.”