PVDA Borgerhout ziet haar bezorgdheid over het Groen-N-VA-Vooruit-bestuur bevestigd in het bestuursakkoord dat de nieuwe coalitie bekendmaakte. ‘We zien een verontrustende verschuiving van het beleid dat gebaseerd was op samenwerking en vertrouwen naar afbouw en besparingen”, zegt Nele Van Parys, PVDA-fractieleider in de Borgerhoutse districtsraad. “De ‘trofeeën’ die Groen zou hebben binnengehaald blijken dan weer heel wat minder glans te hebben dan wordt voorgespiegeld. Dit is duidelijk niet waar Borgerhout voor gestemd heeft. Maar Borgerhout blijft progressief, dat zullen we de komende jaren luid laten horen.”
“Met de progressieve coalitie hebben we er altijd voor gekozen om extra te investeren in sociale projecten en cohesie in ons district”, zegt Van Parys. “Dat was een doorn in het oog van de N-VA, die nu de schepen van begroting levert en die budgettaire vrijheid meteen drastisch inperkt. Met dit akkoord leggen ze zichzelf een besparing van minstens 400.000 euro per jaar voor de werkingsmiddelen op. Dat is vijf keer de kostprijs van Borgerrio. Het is duidelijk dat de Borgerhoutenaar dat zal voelen.”
Hoe het nieuwe bestuur dit zal doen is onduidelijk, maar we zien alvast dat heel wat sociale initiatieven niet langer in het akkoord staan. “Van het welzijnsoverleg tussen de verschillende actoren in ons district tot het vrijetijdsloket dat de drempels naar cultuur en vrijetijdsactiviteiten verlaagt: in dit akkoord vinden we er niets meer van terug”, vervolgt Van Parys. “Waar wij altijd zijn uitgegaan van vertrouwen in de jongeren in ons district, zien we dat het jeugdwerk in dit akkoord meer gezien wordt in dienst van het N-VA-veiligheidsbeleid. En ook de camerapolitiek van het stadsbestuur, die tijdens de campagne nog door verschillende jongerenorganisaties in Borgerhout werd aangekaart, schemert door in dit akkoord. Ook al is dat helemaal geen districtsbevoegdheid."
“Groen beweerde dat ze in ruil voor het binnenhalen van de N-VA veel toegevingen hadden losgekregen van het stadsbestuur”, zegt Van Parys. “Maar dat blijkt nu toch maar mager uit te vallen. In het stedelijk bestuursakkoord kunnen we immers lezen dat de middelen voor openbaar domein gewoon in álle districten omhoog gaan. Hetzelfde geldt voor het herbekijken van de financiering van het cultuurbeleid. De deal over de Turnhoutsebaan? Die komt in de praktijk neer op minder aanbod van openbaar vervoer. En dan het Moorkenspark dat nu ineens wél mogelijk zou zijn. Daar kan ik kort over zijn: dat is gewoon chantage van de N-VA die dat dossier 12 jaar geblokkeerd heeft omdat onze coalitie hen niet aanstond.”
Van Parys besluit resoluut: “Dit akkoord weerspiegelt niet de keuze die de Borgerhoutenaren op 13 oktober hebben gemaakt. Maar liefst 67 procent koos voor een verderzetting van het progressieve beleid waarmee we de afgelopen 12 jaar belangrijke vooruitgang hebben geboekt. Borgerhout blijft progressief en die stem zullen we, in en buiten de raad, laten weerklinken.”