Nieuws - PVDA Antwerpen

PVDA presenteert concreet programma met sociale visie op de stad

Geschreven door Webredactie | 5 september 2024

PVDA Antwerpen lanceert haar stadsprogramma voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. “Ons programma biedt een concreet alternatief voor de stad, gebaseerd op een andere visie. De wooncrisis, het teruglopende openbaar vervoer, armoede en discriminatie… In plaats van de problemen te ontkennen of te minimaliseren, willen wij ze oplossen. We willen de stad teruggeven aan haar inwoners. Een warm Antwerpen, waar iedereen meetelt,” stelt Jos D’Haese.

Een vierkoppig team presenteert met trots het PVDA-programma in de provinciale hoofdzetel: Jos D’Haese, lijsttrekker gemeenteraad, Manal Toumi, tweede plaats gemeenteraad, Peter Mertens, lijstduwer en huidig fractievoorzitter, en Anne Delespaul, provinciaal voorzitter.

“Het programma is een stevig werkstuk geworden,” begint Anne Delespaul. “We startten eind 2023 met een bevraging van 10.122 Antwerpenaren over wat er volgens hen moest veranderen in de stad. Dat resulteerde in een uitgebreid programma van 26 hoofdstukken, 719 voorstellen en 332 pagina’s. 57 medewerkers werkten eraan mee, en het is afgestemd met specialisten en mensen uit het middenveld. We hebben hier niet licht over nagedacht.”

Peter Mertens vult aan: “Er zijn twee visies op de stad. Wij denken dat een stad een plek is waar mensen samen leven, werken, de kinderen naar school brengen en plezier maken… Het stadsbestuur moet dat gemeenschappelijk leven ondersteunen. Dat is iets anders dan de neoliberale visie, die de stad ziet als een product dat moet concurreren met andere steden door het bouwen van zoveel mogelijk prestigeprojecten, zoals een Scheldebrug van 250 miljoen of een Vlaams Culinair Centrum, terwijl kinderen in een stad met een lege brooddoos naar school gaan. Over die keuzes hebben we de afgelopen jaren vaak gediscussieerd.”

Jos D’Haese stelt de vraag scherp: “Wordt het beleid van De Wever nog eens zes jaar ondersteund door links, met een paar groene of rode accenten? Of kiezen we voor een echt alternatief, voor een stad op mensenmaat, met een samenwerking op links rond de PVDA? Wij gaan er alles aan doen om links en de PVDA zo groot mogelijk te maken, zodat de verandering waar vele Antwerpenaren op wachten er kan komen.”

“De Antwerpenaren verdienen een betere mobiliteit,” zegt Manal Toumi. “We pleiten voor gratis en beter openbaar vervoer, net zoals in veel Europese steden. We zetten ook in op buurtparkeren. Onze havenstad is gekenmerkt door handel, migratie en culturele diversiteit. We geven racisme geen kans. Op de woon- en arbeidsmarkt willen we discriminatie opsporen met praktijktesten en indien nodig sanctioneren. Als stad geven we zelf het goede voorbeeld en schaffen we het verbod op levensbeschouwelijke tekens aan het loket en in de scholen af.”

Om de wooncrisis te bestrijden, wil de PVDA dat bij grote bouwprojecten één derde sociale en één derde betaalbare woningen worden gerealiseerd. Daarnaast wil het de huurprijzen begrenzen, zoals in Parijs. Om armoede aan te pakken, zet de partij in op betaalbare woonzorgcentra en het “housing first”-principe om dak- en thuisloosheid aan te pakken. Het volledige programma is te lezen op antwerpen.pvda.be/programma