Nieuws - PVDA Antwerpen

Meer dan 45.000 Antwerpse gezinnen op wachtlijst sociale woning

Geschreven door Kamiel Vrancken | 23 april 2025

Maar liefst 45.114 gezinnen staan momenteel op de wachtlijst voor een sociale woning in de stad. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van het Centraal Inschrijvingsregister (CIR), bekendgemaakt op de commissie wonen door schepen Patrick Janssens (Vooruit). “Deze cijfers zijn een wake-upcall”, zegt PVDA-fractieleider Manal Toumi. “Het stadsbestuur moet eindelijk in actie komen om de wooncrisis aan te pakken, maar men blijft al jaren ter plaatse trappelen.”

De nieuwe cijfers komen na een implementatieperiode van anderhalf jaar voor het CIR. De invoering van dit register was deels ingegeven door de veronderstelling dat eerdere wachtlijstcijfers te hoog zouden zijn door dubbeltellingen, omdat gezinnen mogelijk bij meerdere huisvestingsmaatschappijen ingeschreven stonden. De realiteit blijkt echter anders: met 45.114 gezinnen op de wachtlijst ligt het aantal aanzienlijk hoger dan de laatst bekende officiële cijfers. In 2022, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar waren voor het CIR volledig operationeel was, ging het om 41.815 gezinnen. De wooncrisis in Antwerpen is dus nog nijpender dan gevreesd.

Manal Toumi reageert verontwaardigd: "Anderhalf jaar lang heeft men gewerkt aan een nieuw registratiesysteem, met het idee dat de cijfers wel zouden meevallen. Nu blijkt het tegenovergestelde waar: de wachtlijst is gigantisch en zelfs nog langer dan we al dachten. 45.114 gezinnen, dat zijn potentieel meer dan 100.000 mensen die in onzekerheid leven en wachten op een betaalbare thuis. Dit is een sociaal drama."

Volgens de PVDA blijft het beleid achter bij de enorme noden. Volgens de linkse partij ontbreekt er een sense of urgency.  "Terwijl de wachtlijst blijft groeien, stagneert het aanbod," vervolgt Toumi. "Het aantal sociale woningen in Antwerpen zit momenteel rond de 24.300 eenheden. Dat is volstrekt onvoldoende om de vraag op te vangen."

"Deze cijfers zijn een wake-upcall," stelt Toumi. "Het stadsbestuur kan niet langer wegkijken. Men blijft maar vasthouden aan het bindend sociaal objectief van 9% sociale woningen. Maar daarmee gaan we het dus echt niet redden.” Ook de beloofde 7.500 nieuwe of vernieuwde sociale woningen - als ze er al komen - zijn volgens Toumi slechts een druppel op een hete plaat. “Er moet echt een versnelling hoger geschakeld worden. Leg bij grote bouwprojecten de regel op dat minstens één derde van de woningen in het project sociaal en één derde betaalbaar moet zijn. Nieuwe woningen bijbouwen is de enige manier om de wachtlijst te doen inkrimpen en om wonen betaalbaar te houden in deze stad.”