Op een gure vrijdagmorgen in januari strijkt de nationale en lokale pers neer in de rustige wijk Moretusburg. Een kleutertje, Hannah, heeft maar liefst zeven keer de maximum toegelaten loodwaarde in haar bloed. De oorzaak ligt bij de dakwerken in de loodraffinaderij van het nabijgelegen metaalbedrijf Umicore. Mie Branders, dokter en PVDA-gemeenteraadslid, legt uit hoe de vork in de steel zit.
Hoboken werd plots nationaal nieuws. Wat was er precies aan de hand?
Mie Branders: In het voorjaar van 2016 hadden vijftien kinderen uit de wijk Moretusburg te hoge loodwaarden in hun bloed. Umicore gaf schoorvoetend toe dat deze onverwachte stijging te maken heeft met dakwerken
aan de loodraffinaderij. Tijdens reparatiewerken aan het dak in de winter van 2015-2016 kon er vier maanden lang loodstof vrijkomen.
Was het loodprobleem niet voorbij?
Mie Branders: Umicore, het vroegere Metallurgie, was in het verleden verantwoordelijk voor de uitstoot van hoge dosissen zware metalen. Dat had grote gevolgen voor de gezondheid van de kinderen in de wijk Moretusburg. Onder druk van talloze acties en heel wat politieke strijd, hebben de buurt, de gemeente en het bedrijf veel inspanningen geleverd om de gezondheid te beschermen. Tien jaar geleden werd de wijk drastisch gesaneerd, vooral om het loodstof dat kan opwaaien definitief weg te nemen. We dachten allemaal dat we eindelijk van het loodprobleem af waren.
Wat heeft PVDA Hoboken gedaan toen jullie de hoge loodwaarden opmerkten?
Mie Branders: We hadden nog meer cijfers nodig om echt te weten wat er juist aan de hand was. Daarom besloten we de wijk in te trekken om jonge gezinnen te motiveren deel te nemen aan de bloedafnames. Hierdoor steeg de deelname aan de onderzoeken behoorlijk. De cijfers bevestigen wat we dachten: het lood komt niet uit de grond, maar wel opnieuw vanuit de fabriek in de lucht en zo de wijk in.
Jullie besloten dit verhaal naar buiten te brengen?
Mie Branders: We konden hier toch niet over zwijgen?! Hoeveel Hannahs moeten er nog volgen vooraleer er iemand in gang zou schieten? Samen met vader Benny, die intussen bijna specialist in loodwaarden is, hebben
we de pers ingelicht. Chapeau voor zoveel moed! We organiseerden een infoavond in de wijk. Daar bleek dat heel wat nieuwe gezinnen niet op de hoogte waren van de gezondheidsrisico’s.
Hebben jullie ondertussen al iets bereikt?
Mie Branders: In Hoboken worden eindelijk maatregelen genomen om de mensen beter te informeren. In Antwerpen beloofde de schepen voor Milieu om het bedrijf van dichtbij te blijven opvolgen. Umicore nam een afzuiginstallatie vroeger in gebruik, om meer lucht te filteren dan voordien.
Umicore moet beseffen dat de PVDA en de dokters van Geneeskunde voor het Volk strenge waakhonden zijn. Dergelijke drama’s zijn onaanvaardbaar en mogen in de toekomst niet meer gebeuren.
Vader Benny We waren heel erg geschrokken toen we vorig jaar in april het resultaat in de brievenbus kregen. Zeven keer te hoog! Toen we hier kwamen wonen wisten we dat er in het verleden problemen waren geweest, maar er werd verteld dat die van de baan waren. En dan dit. We poetsten en stofzuigden als gekken, maar in oktober bleven Hannah’s loodwaarden nog steeds te hoog. We willen alles doen om ons kind te beschermen. Ik vind het heel belangrijk dat alle jonge ouders in de wijk correct worden geïnformeerd. |
Loodvergiftiging Loodvergiftiging is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Er is een maximumwaarde van 5 microgram per deciliter (mcg/dl), maar lood kan je het best zo veel mogelijk uitsluiten. Vanaf 5 mcg/dl vermindert de fijne motoriek en is er een negatieve impact op het IQ. Vanaf 25 mcg/dl kunnen kinderen zelfs last hebben van verminderde concentratie, hoofdpijn, traagheid en bloedarmoede. |