Nieuws - PVDA Antwerpen

Bouwproject Sint-Paulusstraat komt de buurt niet ten goede

Geschreven door Webredactie | 28 augustus 2024

Buurtbewoners zijn ongerust over een bouwproject van twaalf “woongelegenheden” langs de Sint-Paulusstraat. Nadine Peeters, PVDA-lijsttrekker voor district Antwerpen, treedt hen bij: “De buurt vraagt naar meer openbaar groen en betaalbare woningen. Dit project heeft een groot potentieel, maar lijkt enkel tegemoet te komen aan wensen van de ontwikkelaar. De mooie kloostertuin blijft privaat, een grote boom wordt onnodig geveld én de woningen lijken nog maar eens bestemd voor toerisme. Wij vragen de stad en de ontwikkelaar om in dialoog te gaan met de buurt.”

“De bewoners van het historische stadscentrum kennen de betekenis van een hitte-eiland maar al te goed. Groene ruimte en bomen zijn hier meer dan ooit een noodzaak om voor verkoeling te zorgen. We hoopten dat het project de tuin opnieuw zou openstellen naar de buurt, maar het omgekeerde is waar. De tuin gaat op slot, een deel wordt verhard en een grote boom, die verkoeling geeft aan de buurt wordt onnodig gesloopt.”

“Het is een uitgelezen plek in de stad om betaalbare woningen te zetten, maar het lijkt de andere kant op te gaan. De bouwheer is een aanbieder van luxe suites of appartement op toplocaties in Antwerpen. De opkomst van te veel toerismeplekken en Airbnb’s legt een te grote druk op het historisch centrum, omdat het de woonprijzen doet stijgen en de leefbaarheid niet ten goede komt. De stad noch de eigenaar willen duidelijkheid geven over wat er zal komen. Dat belooft niet veel goeds.”

“Met de PVDA zijn we voor investeringen in de binnenstad. De stad moet haar eigen stedelijke visie durven uitdragen en niet de investeerder achterna lopen. Waarom wordt er niet in dialoog gegaan met de ontwikkelaar en de buurt om hier een verbindend project van te maken? Het gaat hier om eeuwenoud erfgoed en om één van de weinige stukjes groen in de stad. Daar moet je omzichtig mee omspringen.”