Trots op Borgerhout

Borgerhoutenaren, dat zijn rebellen met een groot hart. 12 jaar geleden maakten zij voor het eerst een progressieve coalitie mogelijk. Die 12 jaar bestuur vanuit een progressieve visie, maakt een groot verschil, dat voel je. We verbinden mensen, in plaats van ze te verdelen. We steunen op de Borgerhoutenaren om ons beleid te kunnen voeren, niet boven de hoofden van de mensen, maar samen met hen. Op die manier bouwen we aan een duurzame verandering in de wijken waar we met z’n allen samenwonen. Wat in Borgerhout ontstaat heeft de neiging als een olievlek uit te breiden. En daar zijn we fier op. Borgerhoutenaren zijn niet op hun mondje gevallen. We rechten onze rug tegen onrecht en komen in beweging voor wat belangrijk is in de wijk en in de buurt. Daardoor krijgen ze veel gedaan. Met de PVDA steunen we deze beweging van onderuit. We zijn fier hier mee aan te kunnen werken. Die steun willen we de komende zes jaar opnieuw verderzetten vanuit een progressief bestuur in Borgerhout. Het enthousiasme hiervoor van de Borgerhoutse bevolking, middenveld en de vele organisaties die Borgerhout rijk is, is groot. Met de PVDA willen we hierin het voortouw nemen.

We bouwen aan ons district van onderuit

De kennis over hoe Borgerhout er moet uitzien zit bij haar inwoners. Die rijkdom is immens. De Borgerhoutenaren verenigen zich in tientallen organisaties waarin ze zich inzetten voor elkaar. Ze ontwikkelen solidariteit en samenhorigheid zodat iedereen mee is. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen hun recht op sport, cultuur en vrije tijd vervuld kan zien. 

En ze zitten niet stil en komen op voor een park in de buurt in de plaats van een grote bouwblok, tegen de stad die een keerlus wil plannen die bomen, de markt en parkeerplaatsen bedreigt, voor de opening van het premetrostation Drink, voor een betere aanleg van de Turnhoutsebaan, een park op Spoor Oost of eindelijk een nieuwe invulling van de Peperbus. 

In plaats van te wachten op investeringen van bovenaf richten ze zelf hun cultuurtempels op. De Roma, Rataplan en de Theatergarage zijn er allemaal gekomen dankzij rebelse Borgerhoutenaren die niet wachten maar doen.

We omarmen die rebellen met een groot hart en zorgen ervoor dat zij het best tot hun recht kunnen komen. 

Leefbare wijken met samenhangende buurten

Een Borgerhout op mensenmaat vertrekt van samenhangende buurten in leefbare wijken. We willen verder bouwen aan wijken waar mensen thuis zijn, waar alles beschikbaar is om kwaliteitsvol te leven en waar je je vlot en veilig kan verplaatsen. In Borgerhout zijn er drie wijken waar telkens ongeveer 15.000 mensen wonen: binnen de ring ten noorden van de Turnhoutsebaan, binnen de ring ten zuiden van de Turnhoutsebaan en ten slotte Borgerhout buiten de ring. Die drie wijken vormen samen het Borgerhout dat we kennen. 

In die wijken liggen er ook verschillende buurten die zichzelf onderscheiden. Denk aan de buurt rond de Collegelaan, de Tuinwijk, de Joe Englishwijk, Rafelrand, de wijken rond de pleintjes in Borgerhout, rond de Bleekhofstraat of de Kattenberg, de driehoek in Borgerhout-Noord of den Dreihoek, …. Elk van deze buurten heeft specifieke noden en uitdagingen. Zowel op sociaal als ruimtelijk. Elk van deze buurten verdient ook onze aandacht.

We willen van elke wijk in Borgerhout op alle vlakken een integrale wijk maken waar alles wat je nodig hebt om een goed leven te leiden nabij is. En die wijken bestaan uit samenhangende buurten waarin mensen elkaar kennen, zich thuis voelen en waarin ze actief kunnen zijn.

Wie in Borgerhout woont, is van Borgerhout.

Borgerhout is superdivers en dat is een gigantische rijkdom. We brengen mensen samen in plaats van te verdelen. Dit doen we door te feesten, samen te eten, elkaar te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en vooral door die diversiteit te vieren. Maar ook door samen op te komen voor onze buurt en aan de toekomst te bouwen. We hebben al het talent dat ons district rijk is nodig en we zorgen ervoor dat iedereen dat talent kan laten schitteren. Dat is het uitgangspunt van iedere actie en activiteit die we organiseren.

We zorgen voor en bouwen op elkaar

We hebben de afgelopen jaren samen moeilijke tijden doorgemaakt. De coronacrisis, energiecrisis, koopkrachtcrisis…, we kunnen niet alles oplossen op het niveau van het district, maar waar we kunnen zorgen we voor elkaar. Tijdens de coronacrisis organiseerden we onderlinge solidariteit samen met honderden buurtbewoners. We moedigden buurtbewoners aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de straten en pleintjes. De pleinpatron.a.s en de buurtvaders zijn hier alvast enkele voorbeelden van. Maar ook de vele solidaire initiatieven.

Een stem voor een progressief bestuur

Zelfs met de beperkte middelen voor het district voel je het verschil van de progressieve coalitie. Dat is omdat er vertrokken wordt van een andere logica. We beginnen bij de noden van de mensen in ons district, zoeken oplossingen en koppelen terug. 
Inspraak is niet iets bijkomstig maar fundamenteel. Een sociaal beleid is de logica zelf. Wie een positief initiatief wil opzetten dat mensen samenbrengt wordt ondersteund en krijgt vertrouwen. Het lijken kleine, logische dingen, maar niets is minder waar. In andere districten is de samenstelling anders en daar zijn zo’n zaken verre vanzelfsprekend. Al gauw neemt het primaat van de politiek het over. Dan wordt er boven de hoofden van de mensen beslist. Dan verwordt inspraak en participatie tot eenrichtingscommunicatie, en wordt bespaard op sociale projecten en het weefsel van de buurten.
Met de PVDA ben je zeker dat we voluit gaan voor een links bestuur. We werken samen en doen water bij de wijn, maar de wijn blijft wel rood.

We zijn fier op wat we doen, samen met de andere progressieve partijen maken we echt verschil. Met een andere samenstelling kan je dat nooit bereiken. We geven hieronder een paar voorbeelden.


Borgerhout van onderuit

We luisteren naar de mensen en betrekken hen bij het beleid. Niet boven de hoofden van de mensen, maar met de mensen besturen.

  • We voerden het vragenkwartiertje en een open spreekuur met de collegeleden in. 
  • Voor het invoeren van de Carnavalfoor bevroegen we de buurt. 60% van de bewoners was enthousiast. We luisterden naar de bezwaren van de overige 40% en pasten het concept van de foor aan de voorstellen en wensen van de buren aan.
  • We voeren samen actie met de buurtbewoners wanneer de stad of hogere overheden beslissingen nemen die ingaan tegen de noden van de Borgerhoutenaren. Denk hierbij aan de Keerlus, Drink, de Turnhoutsebaan, Spoor-Oost of het Moorkenspark.
  • We bevroegen samen met AP Hogeschool 300 senioren over hoe zij naar Borgerhout kijken. We brengen samen met hen de pijnpunten in het Borgerhoutse openbaar domein in kaart. Dit vormt de basis voor het beleid van de toekomst.

Sociaal en solidair Borgerhout

We hebben weinig middelen om zelf sociaal beleid te voeren, maar we dat wil niet zeggen dat we niks kunnen doen. In Borgerhout krijgen verenigingen die mensen vooruit helpen en empoweren ongelooflijk veel vrijheid, en steunen we hen in de initiatieven die ze nemen.

  • We bespaarden op de politiek door de presentiegelden van de raadsleden te beperken, en wel te investeren in armoedeorganisaties als de Weggeefwinkel, de Welzijnschakels, C-Dienst, Al Ikram of Kiddo’s.
  • In tijden van nood helpen we de verenigingen extra: een dubbele indexering voor armoedeverenigingen toen de prijzen stegen, een energiepremie voor verenigingen die het nodig hadden, of coronasteun aan organisaties die in de schaduw gewerkt hebben.
  • De gezondheidskiosk is een uniek initiatief dat buurtbewoners zonder enige barrière gratis helpt om gezonder te leven. Dat inzet op mentale gezondheid, gezond eten, tandzorg, en gewoon all-round gezond leven. 
  • Door de steun aan het Welzijnsoverleg Borgerhout spelen de verschillende welzijnsorganisaties veel beter op elkaar in. De Sociale kaart van Borgerhout helpt hen elkaar te laten kennen en versterken in hun werking.
  • Met het seniorenproject vakantie- en vrijetijdsparticipatie betrekken we grootmoeders en -vaders met migratieachtergrond bij de seniorenactiviteiten. Door te vertrekken van hun noden bereiken we meer dan 200 Borgerhoutse senioren die overal elders uit de boot vallen.

Samen Borgerhout

We brengen mensen samen door samen te feesten, met elkaar in gesprek te gaan en de diversiteit te vieren.

  • Zoals met het moedertaalfeest waarbij we aan iedereen duidelijk maken dat er plaats is voor jouw moedertaal. Het is een feest gesteund door UNESCO dat een duidelijke boodschap heeft. 
  • Zoals met het littekenproject over de koloniale geschiedenis van Borgerhout, door te duiden en het racisme van toen duidelijk te maken, kunnen we het racisme van vandaag ook tegengaan. Het wordt nu verder gezet in het kader van de Tweede Wereldoorlog.
  • Zoals met de steun aan dienstencentra om buurtfeesten op te zetten zoals Rafelrand waarbij we jong en oud met elkaar in verbinding brengen.
  • Zoals met de nieuwe carnavalfoor waarrond we een buurtfeest organiseren.
  • Zoals met de samentuin Den Bleekselder, waar we een petanquebaan voor de buurt hebben aangelegd.
  • We steunen organisaties als de Kompaan die mensen bij elkaar brengt rond samen bakken, samen eten en samen tuinieren. 

De voorstellen van de PVDA

De districtsbudgetten

Om de bevoegdheden van het district Borgerhout ten volle uit te kunnen voeren, is er meer nood aan de middelen. Daarnaast vinden wij dat de huidige verdeelsleutel anders moet. 

  • We ijveren voor een verdubbeling van de werkings- en investeringsmiddelen van het budget van de districten. Ook het personeelskader moet worden uitgebreid om de vele taken en verantwoordelijkheden die een district heeft terdege te kunnen uitvoeren. 
  • De verdeling van de budgetten over de verschillende districten moet anders: het aantal inwoners en de sociaal-economische status van de inwoners moet meer meetellen, zodat de verdeling van de middelen beter beantwoordt aan de noden die zich in de verschillende districten stellen. Vandaag weegt het aantal lopende kilometer straat verhoudingsgewijs te veel door.

Veel zaken die voor Borgerhout van belang zijn, vallen niet onder de strikte bevoegdheid van het district. Dat wil niet zeggen dat we daarover als district onze mond houden. De voorbije jaren kaartten we de problemen vaak aan bij het stadsbestuur en de Vlaamse overheid. De Borgerhoutenaren hebben alle belang bij een goed openbaar vervoer, een groen Reuzenpark naast het Moorkensplein, een leefbare Turnhoutsebaan, meer vuilnisbakken op de straten en pleintjes, een groen Spoor Oost, meer middelen voor de Borgerhoutse welzijnsorganisaties, een goed draaiende woensdagmarkt, een ziekenhuis en gezondheidszorg in de buurt en ga zo maar door.

We engageren ons daarom ook voor de volgende jaren om waar nodig de belangen van de Borgerhoutenaren naar de hogere overheden te blijven verdedigen. We nemen zelf actie waar het kan, we adviseren met concrete aanbevelingen waar nodig. En als het moet, zetten we samen met de Borgerhoutenaren en middenveldorganisaties de eisen kracht bij.

Onze voorstellen: 

1. Inspraak en participatie
2. Kinderen en jongeren
3. Cultuur, erfgoed en feestelijkheden
4. Sport en gezondheid
5. Senioren
6. Leefkwaliteit, openbaar domein en mobiliteit
7. Middenstand, markten en foren
8. Armoede en wonen
9. Borgerhout extra-muros en Te Boelaerpark
10. Samenleven en diversiteit
11. Dierenwelzijn

(Klik op de link om direct naar het voorstel te gaan)

 

1. Inspraak en participatie

Democratie is veel meer dan om de zes jaar een bolletje kleuren en daarnaast zwijgen. In Borgerhout betrekken we de mensen en verenigingen op alle mogelijke manieren, zodat ons beleid zo’n groot mogelijk draagvlak heeft. We geloven in een actieve democratie van onderuit omdat daar de kennis bestaat van wat er echt moet gebeuren, en omdat samen bouwen aan een beter Borgerhout mensen met elkaar verbindt.
We willen verder de cultuur van inspraak en participatie versterken door te vertrekken van de mensen zelf en de buurten waarin we leven. We brengen samen in kaart wat er nodig is, maar ook welke troeven iedere buurt heeft om de kleine en grote dromen van Borgerhout te realiseren. Nadien koppelen we terug naar de buurt om te evalueren hoe het loopt en de vinger aan de pols te houden. We bouwen dit laagdrempelig uit en zorgen ervoor dat iedereen mee kan. We leggen de nadruk op mensen betrekken die vandaag nog niet deelnemen aan de bestaande trajecten en projecten.

Bovendien staan we vanuit het bestuur en als PVDA ook steevast aan de kant van de bewoners wanneer die opkomen voor hun buurt en voor elkaar. Of het gaat over de buurtbewoners die opkomen voor een echt Moorkenspark, een heraanleg van de Turnhoutsebaan of voor het behoud van de markt, de bomen en de parkeerplaatsen op de Gitschotellei, we kiezen hun kant en ondersteunen hen in woord en daad. Want dit is een belangrijke vorm van democratie. Bovendien tonen zij aan dat dit protest en deze acties werken en impact maken.

Inspraak en participatie gaan niet enkel op voor beleid. Inspraak gaat over je buurt vorm kunnen geven, initiatief kunnen nemen. Jongeren die beslissen welke activiteiten doorgaan op hun pleintje, wijkgroepen die samen feesten organiseren om elkaar beter te leren kennen, senioren die speeddaten om eenzaamheid tegen te gaan, buurtbewoners die hun straat onder handen nemen en noem maar op. Die zin voor initiatief ondersteunen we. 

We willen iedereen betrekken in wat het district aanbelangt, maar specifiek voor openbaar domein is dat super belangrijk. Dit soort werken verandert de wijk voor de komende vijftig jaar. De Borgerhoutenaren zijn onze grootste experten als het gaat over wat de wijk nodig heeft, en ook over wat er mogelijk is. Ons principe is dat we de Borgerhoutenaren betrekken en bevragen vanaf een project op de planning staat. 

We zetten in op vier assen:

Door samen projecten op te zetten versterken we de sociale cohesie in de wijk

  • We bouwen verder op het traject van de Wijklabo’s. In iedere wijk werken we toe naar blijvende bewonersorganisaties die dichtbij de mensen staan en de vinger aan de pols houden. 
  • We brengen de Wijklabo’s bij elkaar om ervaringen te delen en verder te ondersteunen. Er zijn heel veel voorstellen, noden en ideeën naar boven gekomen uit de vorige trajecten van de Wijklabo’s die jammer genoeg niet konden worden uitgevoerd. We brengen die in kaart en bekijken wat we wel kunnen lenigen.
  • Daarnaast versterken de Wijklabo’s met expertise over hoe alle bewoners betrokken kunnen worden. Indien nodig kunnen we de gebieden waar de Wijklabo’s actief zijn verkleinen om diepgaander te werken. De wijkorganisaties vertrekken in de eerste plaats van de brede enquête over de noden van de buurtbewoners.
  • We delen de wijken van de wijklabo’s verder op in buurten die logisch samenhangen, maar uit kleinere groepen mensen bestaan. We waken erover dat iedere buurt aan bod komt.
  • We evalueren welke projecten van de voorbije wijklabo’s structurele ondersteuning moeten krijgen.
  • We onderzoeken hoe we een netwerk van buurtantennes kunnen uitbouwen in iedere buurt. Dit zijn buurtbewoners die een als aanspreekpunt kunnen fungeren voor buurtbewoners en voor het district. We ondersteunen hen om iedereen in hun buurt te leren kennen.
  • Bij de heraanleg van straten en pleinen lopen we een traject met de straatbewoners om niet enkel op het einde een mooie nieuwe straat te hebben, maar hen ook dichterbij elkaar te brengen. We vieren iedere nieuwe straat met een verbindend feestje.

Geen inspraak zonder informatie. We brengen de belangrijke informatie naar de burgers

  • We vertalen het bestuursakkoord en de activiteiten van het district naar iedere buurt, en evalueren deze samen met de mensen uit de betrokken buurt.
  • We onderzoeken hoe we voor een doorstart van het Borgerblad kunnen maken zodat iedere Borgerhoutenaar enkele keren per jaar informatie over het reilen en zeilen in het district in de brievenbus ontvangt. Het nieuwe Borgerblad behoudt ruimte voor de katern Grijs gemaakt voor en door senioren, en voor jongeren. 
  • In iedere buurt installeren we informatieborden waarop activiteiten van actoren uit de buurt, maar ook districtsinformatie gedeeld kan worden. 
  • We gebruiken de sociale mediakanalen van het district om bewoners te informeren, maar ook om ze te bevragen en te betrekken bij beslissingen.
  • We besteden bij de districtscommunicatie aandacht voor verschillende doelgroepen zoals jongeren, ouderen en mensen die het Nederlands minder machtig zijn.
  • We dragen trots de Borgerhoutse diversiteit uit in al onze communicatie. 
  • We onderzoeken hoe we de zittingen van de districtsraad kunnen filmen en uitzenden.

We besturen samen met alle bewoners

  • Bij projecten openbaar domein consulteren we de buurt vóór het ontwerp uitgetekend en de planning opgesteld wordt. We zorgen dat de buurtbewoners op verschillende manieren bereikt worden zoals straatbezoeken, bewonersbrieven, open infomomenten en werkbanken. We houden steeds in het oog dat verschillende socio-economische klassen aan bod komen in het proces.
  • We bevragen in het begin en halverwege de legislatuur de Borgerhoutenaars over de algemene gang van zaken, houden zo de vinger aan de pols en engageren de Borgerhoutenaars om mee ons district in handen te nemen.
  • We waken erover dat inspraak een vanzelfsprekendheid is voor alle Borgerhoutenaars en besteden bij ieder inspraaktraject specifieke aandacht aan anderstaligen en personen met een migratieachtergrond, jongeren, senioren en vrouwen.
  • We voeren een nieuw kader voor de jeugd- en seniorenraad zodat ze kunnen groeien, hun input kunnen geven, maar ook betrokken worden bij de uitvoering van activiteiten en het beleid. Voor de andere districtsbevoegdheden werken we samen met de relevante organisaties om inspraak en participatie te kunnen garanderen.
  • We organiseren samen met de stad brede buurtbevragingen over grote projecten zoals de invulling van de Peperbus, de kerk op het Koxplein, de toekomst van de Erasmussite, de invulling van de Arop site, …

We versterken het democratisch proces in Borgerhout

  • We versterken de communicatie over het vragenuurtje van de districtsraad en het spreekuur van het college. Op geregelde momenten trekken we ook met het districtscollege naar de verschillende wijken van ons district. 
  • We stimuleren bewoners om gebruik te maken van hun democratische rechten, zoals het organiseren van petities en referenda.
  • We pleiten voor een informatiecampagne voor stemrecht van niet-Belgen en starten hier ruim op voorhand mee. We betrekken verenigingen en middenveldorganisaties om een brede impact te hebben.
  • We pleiten voor een algemene sensibiliseringscampagne over het hoe en wat van de verkiezingen. 
  • Borgerhout is de bakermat van de democratie in België. De strijd voor het algemeen stemrecht begon aan “Den Bougie”, een kaarsenfabriek in Borgerhout. We doen aan bewustmaking over het belang van democratie via deze rijke geschiedenis.
  • We blijven samenwerken met de partners van het welzijnsoverleg om de sociale noden in iedere wijk in kaart te brengen en voorzien ondersteuning voor gemeenschappelijke projecten om sociale uitdagingen in Borgerhout aan te pakken.

2. Kinderen en jongeren

Meer dan een kwart van de Borgerhoutenaren is jonger dan 18. Jongeren maken de toekomst, ze bouwen aan het district van vandaag én morgen. We hebben alle reden om hierin te investeren.
Tegelijk houdt dit een grote uitdaging in. Ongeveer 30% van de kinderen in Borgerhout wordt in kansarmoede geboren. Hen de ruimte en ondersteuning bieden die ze nodig hebben, zorgen dat ze hun talenten kunnen ontdekken, ruimte krijgen voor expressie, om te experimenteren en te groeien is cruciaal voor de toekomst van ons district.

We gaan de komende jaren meer inzetten op het uitbouwen van een aanbod voor tieners en scholieren. Hun aantal neemt immers toe. In 2024 wonen er voor het eerst evenveel tieners in Borgerhout als kinderen jonger dan tien. We stimuleren initiatieven die op deze doelgroep gericht zijn.

Centraal in het jeugdbeleid staat vertrouwen hebben in de jongeren zelf. Door te luisteren geven we hen vertrouwen en waarderen we hun mening. Maar ook bij de uitwerking vertrouwen we op hun engagement. We hebben in de vorige legislatuur dit vertrouwen reeds in de praktijk gebracht via de Pleinpatrons en Pleinpatrona’s die aantonen dat dit principe uitermate goed werkt. Dit project zetten we verder en breiden we uit. Ook bij nieuwe projecten vertrekken we vanuit dit vertrouwen.

Daarnaast werken we volgens het principe van een open en gratis aanbod op de plaatsen waar kinderen en jongeren komen. Voor nieuwe projecten gaan we er steeds vanuit de drempel zo laag mogelijk te houden. 

We erkennen het jeugdwerk als uitermate belangrijke schakel tussen het bestuur en de jongeren in Borgerhout. We ondersteunen het Borgerhouts jeugdwerk in hun werking en betrekken het op structurele wijze bij het beleid. Om de frisse kijk van jongeren te onderstrepen, geven we de Borgerhoutse jeugdraad initiatiefrecht op de districtsraad. 

Tot slot ondersteunen we waar we kunnen de nood aan ruimte voor jongeren in Borgerhout. Waar we zelf bevoegd zijn, zetten we hier maximaal op in. Daarnaast zetten we de noden van de Borgerhoutse jongeren op de agenda bij het stadsbestuur.

Luisteren naar jongeren

  • We betrekken jongeren en kinderen op aangepaste wijze bij het beleid. Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we jongeren ook buiten de klassieke inspraakkanalen. We maken contact via het jeugdwerk en het onderwijs, maar werken bijvoorbeeld ook met concrete bevragingen aan de schoolpoort of in de klas. 
  • Bij de start van de legislatuur organiseren we een jongeren tour langs alle pleintjes en alle jongerenorganisaties om te luisteren en onze ambities aan de noden van de jongeren af te stemmen. We betrekken jongeren ook bij de evaluatie van wat er in Borgerhout gebeurt.
  • We besteden specifieke aandacht aan de noden van meisjes. We gaan met hen in dialoog om te bekijken hoe ook zij zich terug kunnen vinden in het aanbod van het jeugdwerk in Borgerhout, maar ook naar hoe zij het district beleven. Samen zoeken we hoe we hun ideeën in de praktijk kunnen brengen.

Het jeugdwerk ondersteunen

  • We dringen er bij het stadsbestuur op aan meer middelen te voorzien voor het jeugdwerk. Het jeugdwerk staat of valt met voldoende personeel. Dit zijn professionele jeugdwerkers die vele vrijwilligers kunnen omkaderen. Hiervoor is dringend meer budget nodig. De hoge inflatie en de energiecrisis de afgelopen jaren werd niet volledig gecompenseerd, terwijl de noden net stegen.
  • We zetten de succesvolle projecten PleinPatrons (en PleinPatrona’s) en Speltrappers verder en bekijken of er uitbreiding mogelijk is. 
  • We ijveren voor PleinPatron.a.s op alle Borgerhoutse pleintjes en bekijken wat nodig is om op wekelijkse basis (woensdagnamiddag, zaterdag en zondag) te werken. We zoeken hoe we ook in Borgerhout Extramuros Pleinpatrons kunnen inzetten. 
  • We evalueren de uitleenbank van spelmateriaal van de Zermatt op het Terloplein en breiden indien nodig dit initiatief uit.  
  • Op een aantal plekken in Borgerhout is er nood aan meer pro-actief werk om het samenleven beter te laten verlopen. We stellen een wijkactieplan op samen met de buren, jongeren, lokale organisaties en stedelijke diensten voor de verbetering van het samenleven, met extra aandacht voor meisjes, en zorgen voor meer begeleiding en outreachend werk naar de jongeren op deze pleintjes. 
  • We organiseren een vrijetijdsbeurs om mensen toe te leiden naar verschillende jeugdorganisaties.

Een breed en toegankelijk aanbod voor jongeren

  • We organiseren, stimuleren en ondersteunen brede evenementen die specifiek op jongeren gericht zijn en die jongeren over alle verschillen heen samenbrengen. We denken hierbij aan sporttoernooien, muziekevenementen, etc.
  • We maken van het jongerenevent voor en door jongeren, waarvan Fissa de eerste editie was, een jaarlijks terugkerend evenement.
  • We ondersteunen initiatieven waar jongeren een uitlaatklep krijgen, zich creatief kunnen uitdrukken, hun talent kunnen ontwikkelen en gezien worden. We denken hierbij aan initiatieven zoals Track East, Fissa, Shoot, enz.
  • We starten een traject naar de noden aan de vrijetijdsbeleving van tieners in Borgerhout.
  • We ondersteunen de inrichting van studieruimtes en huiswerkklassen op verschillende plaatsen in Borgerhout.
  • We werken samen met gespecialiseerde organisaties om ook voor kinderen met een beperking een toegankelijk aanbod te kunnen voorzien. 

Ruimte voor jongeren en kinderen

  • Bij de heraanleg van pleinen en straten voorzien we maximaal spelaanleiding.
  • We ijveren ervoor om van Spoor Oost een echt park te maken met aparte zones met aandacht voor alle leeftijdscategorieën.
  • We betrekken de omliggende scholen en de jongeren uit de buurt bij de heraanleg van het Koxplein. We zorgen voor een shelter zoals op het Terloplein en Krugerplein waar jongeren overdekt kunnen zitten. 
  • We zoeken samen met Vast-Goed en de kerkfabriek hoe er een nieuwe invulling kan komen voor de kerk voor onder meer jongeren. Bijvoorbeeld een boksclub, een dansstudio.
  • We voorzien een speelterrein op maximaal 300 meter van thuis voor ieder kind.
  • We onderzoeken de mogelijkheid voor een nieuw jeugdhuis in Borgerhout buiten de ring in de omgeving van het Te Boelaerpark en ijveren voor een jeugdhuis in de Centers in de omgeving van het Luitenant Naeyaertplein als studeerplek, ontmoetingsplek, materiaalopslagplaats en plek waar jongeren terecht kunnen met hun vragen.
  • We ijveren ervoor om de sporthallen van scholen buiten de uren toegankelijk te maken. 
  • We onderzoeken hoe we Borgerhout een eigen, betaalbare fuifzaal kunnen bieden.
  • We maken de bestaande studieplekken beter bekend en blijven organisaties ondersteunen die ze aanbieden.
  • We werken samen met het Citymove project van de UAntwerpen om de noden van meisjes in de openbare ruimte in kaart te brengen en te behartigen.
  • We bepleiten werk te maken van brede scholen en bekijken hoe we met bepaalde scholen alvast piloottrajecten kunnen opzetten.

 

3. Cultuur, erfgoed en feestelijkheden

“The earth without art is just ‘eh’. Cultuur is belangrijk. Waar efficiëntie en winst voorop staat wordt cultuur vaak vernauwd tot een prestigeproject of gewoon weg bespaard. In Borgerhout weten we dat cultuur verbindt, verbeelding ons rijker maakt, culturele expressie een belangrijke uitlaatklep kan zijn, en cultuur de wereld kan veranderen. Muziek, poëzie, kunst, dans… Het heeft zo velen van ons geluk gebracht, in contact gebracht met anderen, ontroerd, doen stilstaan, naar adem doen happen, tot inzicht gebracht en soms ook moed gegeven om verder te gaan.

Het is die rijkdom die we in Borgerhout willen stimuleren. Cultuurbeleving moet voor iedereen toegankelijk zijn. Maar ook cultuurcreatie moet voor iedereen mogelijk zijn. En talent moet kunnen bloeien op Borgerhoutse bodem.

Borgerhout bruist. We hebben dan wel geen eigen cultuurcentrum, dat maakt de rijkdom aan cultuuraanbod er niet minder om. Met De Roma en Trix heeft Borgerhout twee grote cultuurhuizen op haar grondgebied. Met hun grote podia, hun aanbod van repetitieruimtes en hun sterke vrijwilligerswerkingen spelen ze een belangrijke rol in het Borgerhoutse culturele leven. Het Werkhuys is een cultureel ontmoetingscentrum, waar mensen laagdrempelig terecht kunnen voor cultuurparticipatie. In Rataplan vinden we dan weer een kunstenhuis waar nieuw talent zich kan ontwikkelen, en een centrum voor kunsteducatie voor jongeren en kinderen. Ook de Theatergarage zorgt voor leven in de buurt en een rijk educatief aanbod naar scholen toe. Dit netwerk legt de basis van het cultuurbeleid in Borgerhout. 

Borgerhout is sinds 1836 een onafhankelijke gemeente. Maar haar geschiedenis gaat veel verder terug. En die geschiedenis staat bol van zaken die vandaag hun sporen achterlaten en Borgerhout gemaakt hebben tot wat we vandaag kennen. De Reuzenstoet trekt al meer dan 310 jaar door ons district en is de laatste jaren geëvolueerd tot een project van immaterieel erfgoed met wereldwijde uitstraling. Borgerhout speelde een belangrijke rol bij de opkomst van de industriële revolutie in België en bij de strijd voor het algemeen stemrecht. De koloniale geschiedenis liet ook haar sporen na. En we leden ook onder de eerste en tweede wereldoorlog, met de bombardementen van de V-bommen en de jodenrazzia’s. We kenden ook na de tweede wereldoorlog grote veranderingen als arbeiderswijken van Antwerpen die in sneltempo diverser werden. De arbeidsmigratie maakt een onlosmakelijk deel uit van onze gemeenschappelijke geschiedenis. De geschiedenis maakt ons tot wie we zijn. We willen van het materieel en immaterieel erfgoed van Borgerhout gebruikmaken om een sterkere toekomst te bouwen.

Feesten kunnen we als de besten. Borgerrio en de Reuzenstoet springen er natuurlijk uit. Maar met het Koxpleinfeest, Rafelrand, de feesten van de dienstencentra, het Seniorenfeest, het feest van den Boom, Vurige liefdes, Terlopleinfeest, LalaLaar, den Dreihoek feest, de Tent, en al die andere verschillende straat- en buurtfeesten, is er altijd voor iedereen wel wat te doen in Borgerhout. Feesten brengen mensen bij elkaar en geven kleur aan de buurt. We koesteren onze feesten en gaan voor een straatfeest in iedere straat.

Een brede en toegankelijke cultuur die verbindt 

  • We brengen cultuur op straat naar waar de mensen wonen. We werken een aanbod uit van toegankelijke culturele activiteiten die buurtbewoners kunnen boeken voor hun straat.
  • We breiden de filmstraten, de openluchtcinema’s in de zomer, uit. Deze zijn een groot succes en de vraag overstijgt op dit ogenblik het aanbod.
  • We zetten het project “Walls of boho” verder. Dit zorgt voor prachtige muurschilderingen die zorgen voor een uniek straatbeeld. Bovendien krijgen ook jonge kunstenaars de kans hun kunstwerk in te dienen.
  • We onderzoeken waar er ruimte kan zijn voor graffitimuren waar vrij graffiti aangebracht kan worden.
  • We werken samen met de verschillende federaties van socio-culturele organisatie om de verschillende gemeenschappen die Borgerhout rijk is naar hun specifieke culturele noden te bevragen. 
  • We onderzoeken hoe de drempels tot cultuur nog meer verlaagd kunnen worden. We baseren ons hiervoor op de goede werking van het vrijetijdsloket: In de bib op het Moorkensplein en het buurthuis Borgerbaan kan je geregeld binnen wandelen om met een gratis koffie en koekje het cultuuraanbod in Borgerhout te ontdekken. Je wordt hierbij geholpen door vrijwilligers die samen met jou het vrijetijdskrantje overlopen. We breiden dit aanbod uit in samenwerking met de armoedeorganisaties en de cultuurpartners uit het district. Iedere cultuuractiviteit die door het district gesubsidieerd wordt vragen we om toeleiding vanuit het vrijetijdsloket mogelijk te maken.
  • We maken van het districtshuis een volkse cultuurtempel waar geregeld aangepaste culturele en informatieve activiteiten doorgaan zodat alle Borgerhoutenaren zich er thuis voelen.
  • We maken gebruik van het districtshuis als locatie voor vernissages, fototentoonstellingen, etc, zowel van professionele als van amateurkunstenaars. 
  • We ondersteunen initiatieven die outreachend werken met kansengroepen zoals bijvoorbeeld Madame Fortuna.
  • We onderzoeken in samenwerking met de academie van Borgerhout of het lesaanbod kan uitgebreid worden naar instrumenten uit de rijke culturen van de diverse Borgerhoutse inwoners. 
  • We werken samen met de Borgerhoutse galleries cultuuractiviteiten uit die de buurt kunnen betrekken.

We dringen aan op meer middelen voor broodnodige infrastructuur.

  • We dringen aan op de broodnodige budgetten voor de renovatie van Rataplan. Borgerhout telt meer dan 20 scholen. Er is een grote nood aan schoolvoorstellingen en cultuur-educatief aanbod voor kinderen en jongeren. Daarnaast vindt opkomend talent een plek om te experimenteren in Rataplan en is het huis een grote meerwaarde voor de buurt, denk maar aan de samenwerking met de Kompaan. Het podium, de repetitieruimtes, de atelierruimte en de ontmoetingsruimte zijn hiervoor cruciaal maar het 100 jaar oude gebouw heeft écht renovatie nodig.
  • Ook ‘t Werkhuys is aan renovatie toe en heeft hiervoor budget nodig. Het gebouw, dat eigendom is van de stad, stelt ruimtes ter beschikking voor meer dan 200 socio-culturele gebruikers. Door stabiliteitsproblemen kunnen niet alle ruimtes ten volle gebruikt worden en het geheel heeft dringende aanpassingen nodig om haar rol te kunnen vervullen.
  • We onderzoeken samen met Trix hoe er in Borgerhout meer repetitieruimtes kunnen gecreëerd worden zoals er nu al zijn in de kelder van Trix.
  • Er is nood aan laagdrempelige, huurbare zalen die kunnen dienen voor feesten, ontmoeting, expo’s etc. We pleiten bij de stad om zaalzoeker een nieuwe doorstart te laten maken en het aanbod in Borgerhout sterk uit te breiden.
  • We pleiten bij de stad de herinvoering van de sleuteldragers.

Erfgoed: geschiedenis die ons verbindt 

  • We steunen verder de Reuzen VZW. De reuzenstoet brengt jong en oud, van gelijk welke afkomst, samen op een jaarlijkse kleurrijke stoet. Verschillende verenigingen gaan creatief aan de slag rond dit meer dan driehonderd jaar oude erfgoed. De uitstraling en impact hiervan gaat verder dan Borgerhout alleen. We steunen de VZW in hun vraag naar middelen bij Vlaanderen en de Stad.
  • We zetten het vervolg van het littekenproject verder. Via dit project kijken we naar de soms pijnlijke geschiedenis en hoe deze zichtbaar wordt in ons straatbeeld. We zorgen voor dialoog over deze geschiedenis en veranderen op ons beurt opnieuw een beetje dit straatbeeld. We zoeken hoe de informatie die hieruit gevloeid is een permanent karakter kan krijgen in de openbare ruimte. 
  • Borgerhout is de bakermat van de democratie. De strijd voor het algemeen stemrecht begon met een staking aan de Borgerhoutse fabriek, “den Bougie”. We starten een traject om deze geschiedenis in het straatbeeld onder te brengen en ondersteunen initiatieven die deze geschiedenis opnieuw leven inblazen.
  • We zorgen voor meer vrouw op straat door namen van straten en pleinen te vernoemen naar vrouwelijke historische figuren uit Borgerhout.
  • We werken samen met de stad om een masterplan kerken en kerkelijk patrimonium van Borgerhout uit te werken. Welke mogelijkheden en noden zijn er voor iedere kerk en welk tijdspad heeft de reconversie nodig. 

We ondersteunen feesten die Borgerhout doen bruisen

  • We onderzoeken hoe we Borgerrio opnieuw jaarlijks kunnen laten doorgaan, al dan niet in aangepast formaat. 
  • We ondersteunen verder het Moedertaalfeest, een jaarlijks feest dat de vele moedertalen die Borgerhout rijk is viert. We richten een replica van het monument van de Moedertaal op in een openbaar toegankelijke plaats in Borgerhout.
  • We onderzoeken in welke vorm we vaker grootschalige verbindende initiatieven op de Turnhoutsebaan kunnen organiseren.
  • We zetten het Gala van de Gouden Reuskens verder. 
  • We brengen de rijkdom van Borgerhout nog meer onder de aandacht door de genomineerden en winnaars van het Gala van de Gouden Reuskens ook digitaal en in de openbare ruimte nog meer in de kijker te zetten.

4. Sport en gezondheid

We gaan voor populaire sport, in de verschillende betekenissen van het woord. We zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen en dat de Borgerhoutenaar van jong tot oud in beweging gezet wordt. Dat is niet alleen gezond, het is ook een ideaal middel om mensen met elkaar te verbinden. 

We zetten in op een divers aanbod van verschillende manieren om te sporten. De Borgerhoutse sportclubs verdienen ondersteuning om zo toegankelijk mogelijk te kunnen zijn. Daarvoor hebben we in Borgerhout nood aan een uitbreiding van sportinfrastructuur. Bovendien zijn er demografische evoluties die nieuwe uitdagingen stellen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren met verschillende interesses hun plek vinden? Hoe kunnen we ook ouderen aanzetten om te blijven bewegen? 

Ook buiten clubverband moet je je gading kunnen vinden. Door het openbaar domein op de juiste manier in te richten, is sport niet alleen mogelijk, maar kunnen het ook aanmoedigen. We hebben nood een publieke ruimte die uitnodigt om te bewegen. 

Sport kan heel verbindend werken. De grote events die ons district kent, zoals de Reuzenloop of de Krugerkross, tonen dat we heel veel mensen op de been kunnen brengen. Ze zetten niet enkel Borgerhout op de kaart, ze trekken ook heel veel mensen uit de buurt aan. 

Gezondheid is strikt genomen geen bevoegdheid van het district, maar voor ons is het lokale districtsniveau wel de uitgelezen plek om in te zetten op preventie. Want gezondheid is veel meer dan zorg alleen. Het gaat over de mogelijkheid om te leven in een gezonde leefomgeving. Om toegang te hebben tot beweging, gezonde voeding en welzijnsactoren. Ook dat is een focus van ons districtsprogramma.

Sport in de buurt

  • We zoeken partners om ook in Borgerhout Extra-muros een groot sportevent te kunnen organiseren. 
  • Samen met buurtsport zorgen we voor een outreachend sportaanbod op alle Borgerhoutse pleintjes.
  • We zoeken naar plaatsen voor urban fitness in Borgerhout Intra-muros.
  • Bij de aanleg van openbaar domein zorgen we voor verschillende vormen van sportaanbod om verschillende groepen te kunnen bereiken.
  • We brengen de noden van een sportaanbod voor tienermeisjes en ouderen in kaart. We nemen initiatieven om hieraan te kunnen voldoen.
  • De beweegbank op het Terloplein is een succes. We onderzoeken of we ook op andere plaatsen in het district zo’n informele sportinfrastructuur zinvol kan zijn. 
  • Heel veel jongeren kunnen niet of slecht zwemmen. We bekijken met de Borgerhoutse zwemclubs hoe we het zwembad beter kunnen ontsluiten naar de buurt.

Sport versterkt

  • We blijven tussenkomen in het lidgeld voor Borgerhoutse sportclubs voor mensen met verhoogde tegemoetkoming. We versterken de subsidie voor basissportmateriaal voor personen met verhoogde tegemoetkoming.
  • Sportclubs hebben ook een belangrijke sociale functie. We ondersteunen clubs die ook huiswerkbegeleiding en andere ondersteuning willen organiseren en organiseren de uitwisseling van goede praktijken.
  • We ondersteunen de start-to-run initiatieven van Brabo in het Te Boelaarpark. We werken samen met de sportclubs om ook voor andere sporten laagdrempelige start-to-sport initiatieven op te nemen. Waarom geen start-to-petanque of start-to-dance?
  • We zorgen voor een toegankelijk aanbod voor alle leeftijden. We zetten de gratis wandelingen voor 55-plussers verder, 

Sport verbindt

  • We blijven samenwerken met de Borgerhoutse sportclubs om grote verbindende sportevents te organiseren zoals de Reuzenloop, de Krugercross, de boksgala’s enzovoort.
  • We zetten de samenwerking met de Borgerhoutse scholen verder inzake scholenveldloop en het jaarlijkse voetbaltoernooi.
  • We organiseren een nationaal pleintjesvoetbaltornooi waarbij jongeren van verschillende steden het tegen elkaar kunnen opnemen. We doen dit voor jongens en voor meisjes.
  • We organiseren gratis groepslessen fitness aan de urban fitnesstoestellen.

Borgerhout gezonder maken

  • We ondersteunen het Borgerhoutse Welzijnsoverleg om samen activiteiten op te zetten die de gezondheid en het welzijn van de Borgerhoutenaar verbeteren.
  • We blijven de Gezondheidskiosk op het Terloplein verder ondersteunen. Het heeft veel potentieel om een aanknopingspunt te worden voor outreachende welzijnsorganisaties. 
  • We onderzoeken hoe naar het voorbeeld van de Gezondheidskiosk ook op andere plaatsen in Borgerhout outreachend gewerkt kan worden.
  • We bepleiten dat de Erasmus site in publieke handen blijft. De buurt heeft nood aan een toegankelijke gezondheidssite. Deze heeft aandacht voor preventie, eerstelijnsgeneeskunde, een moderne invulling van een daghospitaal, dienstencentrum en sportfaciliteiten.

Plaats maken voor sport en ontmoeting

  • Borgerhout heeft nood aan bijkomende sportinfrastructuur en sporthallen. We bepleiten om hierop in te zetten bij de leefbaarheidsprojecten in het kader van de Oosterweelverbinding en om Spoor Oost aan te leggen tot een aantrekkelijk park met verschillende vormen van sportinfrastructuur.
  • De tijdelijke skateinfrastructuur op Spoor Oost heeft haar aantrekkingskracht niet gemist. We gaan na of we een permanente skateplek in Borgerhout kunnen creëren in samenwerking met de skateorganisaties.

5. Senioren

Senioren zijn niet het verleden, ze zijn de toekomst waar de rest van de maatschappij naartoe gaat. Ze hebben veel kennis en levenservaring en daarom ook recht op een volwaardige deelname aan de samenleving. Borgerhout zou er zonder hen helemaal anders uitzien. Ze vormen de ruggengraat van heel wat verenigingen en buurtgroepen, spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van kinderen en kleinkinderen, en nemen initiatieven om onze samenleving warmer te maken. 

Wanneer hun zelfstandigheid afneemt, moeten ouderen kunnen rekenen op een brede waaier aan zorgverlening en ondersteuning. Persoonlijk contact is hierbij cruciaal. Ook de toegankelijkheid van onze openbare ruimte en de digitalisering in de maatschappij is voor velen onder hen een uitdaging waar we collectief mee aan de slag moeten.

De ene senior is de andere niet. De ene leeft voor het verenigingsleven en sociale contacten, de andere doet alles liever in kleine kring. De ene focust graag op de familie, nu er eindelijk tijd is, de andere gebruikt die tijd liever om eindelijk die hobby uit te oefenen. Er is in Borgerhout een groeiende groep senioren met een migratieachtergrond. Zij vinden vaak minder aansluiting bij de traditionele seniorenactiviteiten en moeilijker hun weg in het bestaande zorgaanbod. De coronacrisis heeft dan weer heel zwaar gewogen op bestaande seniorenorganisaties waardoor er veel verdwenen zijn.

De grootste rijkdom die we in ons district hebben zijn de Borgerhoutenaars zelf, en dat geldt ook voor de senioren. We vertrekken vanuit de brede groep senioren in al hun diversiteit en voeren het beleid voor en door de senioren zelf. Zo hebben we in de afgelopen legislatuur bijvoorbeeld geëxperimenteerd met vakantie- en vrijetijdsaanbod voor senioren met migratieachtergrond, initiatieven tegen eenzaamheid genomen zoals de speeddates voor senioren, met het magazine Grijs en de redactiegroep van de seniorenraad de communicatie van het district versterkt, we hebben het Borgerhoutse Welzijnsoverleg samen met welzijnspartners opgestart, we hebben met de Borgerhoutse dienstencentra buurtfeesten georganiseerd, we hebben computerlessen voor en door senioren verder uitgebouwd, nieuwe cultuur, natuur en themawandelingen georganiseerd, intergenerationele activiteiten opgezet tussen het IMS en de Borgerhoutse woonzorgcentra, samen met SAAMO en de WZC’s rolstoelwandelingen georganiseerd, tijdens de coronacrisis buurtbewoners geholpen om senioren te helpen, informatiesessies op het districtshuis georganiseerd over belangrijke onderwerpen zoals levenseinde en mantelzorgondersteuning, Borgerhoutse senioren aan het sporten gezet met uitstappen, via instuifmomenten twee groepen senioren met migratieachtergond opgestart die regelmatig samenkomen in Zermatt en het Safina, de stem van de seniorenraad ondersteund richting het stedelijk beleid, een nieuwe vorm van het seniorenfeest ontwikkeld waarmee we afwisselend buiten de Singel en in de Roma ons feest kunnen vieren, samen met senioren het openbaar domein gecontroleerd en aanpassingen gedaan, een samentuin met petanquebaan aangelegd naast DC Den Bleek, initiatieven van senioren zelf ondersteund, en met AP Hogeschool een brede bevraging onder de Borgerhoutse senioren georganiseerd. Dit zijn maar enkele van de punten waar we de afgelopen legislatuur hebben op ingezet. 

Het toont aan dat we veel kunnen verwezenlijken als we vertrouwen op senioren. Tegelijk blijven de uitdagingen groot om alle Borgerhoutse senioren te kunnen bereiken en betrekken. Bovendien moeten we blijven inspelen op veranderende noden en de realiteit in Borgerhout. Daarvoor vertrekken we bij het begin van de legislatuur van de resultaten van de belevingsbevraging georganiseerd door AP Hogeschool om de krachtlijnen van het seniorenbeleid uit te zetten.

Daarom zetten we voor het seniorenbeleid de komende jaren in op de volgende punten:

Betere mobiliteit en toegankelijk openbaar domein

  • Samen met senioren trekken we door het district om buurt per buurt de punten van moeilijke toegankelijkheid in kaart te brengen en stelselmatig aan te pakken. In dat kader zoeken we ook maximaal plekken om banken en zitgelegenheid te creëren.
  • We maken bij de heraanleg van straten en pleinen gebruik van vlakke stenen en zorgen ervoor dat banken en vuilnisbakken steeds vlot toegankelijk zijn. 
  • We zorgen dat bij een heraanleg stoepen breed genoeg zijn en werken obstakels zo veel mogelijk uit de weg.
  • We pleiten voor de herstelling van een busverbinding die de wijken buiten de singel met het centrum van Borgerhout verbindt.
  • We promoten het installeren van buurtbanken tegen de gevel van bewoners. 
  • We onderzoeken hoe we het aanbod van de Riksja’s beter kunnen afstemmen op de noden van de senioren.
  • We bevragen de senioren die op het openbaar domein bij elkaar komen naar hun noden. Indien mogelijk voorzien we meer zitgelegenheid en beschutting.

Een sociaal en bruisend district tegen eenzaamheid

  • We werken samen met de Theatergarage om een aanbod van seniorenevenementen op te zetten dat complementair is met hun regulier aanbod. Zo brengen we cultuurbeleving voor senioren naar extra-muros.
  • We starten een traject Seniorenvereniging 2.0 waarin we de noden van senioren die zich willen verenigen in kaart brengen en actie ondernemen om de toekomst van het verenigingsleven te verzekeren. We hebben hierbij aandacht voor de senioren in alle diversiteit.
  • We zetten in op interculturele ontmoeten onder senioren door te vertrekken van bestaande groepen en wat ze gemeenschappelijk hebben. 
  • We starten een project telefoonbezoekjes waarbij we senioren organiseren om op regelmatige mensen op te bellen in de strijd tegen eenzaamheid.
  • We ondersteunen senioren die zich willen inzetten in de buurt en bij sociale organisaties. 
  • We zetten in op intergenerationele verbinding door samenwerking tussen dienstencentra en woonzorgcentra enerzijds en scholen anderzijds te stimuleren.
  • We ondersteunen de dienstencentra om een actieve rol op te nemen in de buurt door bijvoorbeeld buurtfeesten te organiseren.
  • We zetten de projecten vrijetijdsparticipatie verder. We versterken de bestaande ontmoetingsgroepen en zoeken naar nieuwe locaties en partnerschappen om nieuwe groepen op te starten.
  • We zetten de computer- en smartphonelessen verder en onderzoeken hoe we ook aanbod kunnen voorzien in de dienstencentra.
  • We blijven innovatieve projecten opzetten die eenzaamheid bestrijden en seniorengroepen kunnen uitbouwen, zoals de Speeddates voor Senioren.
  • We promoten de cultuur- en sportondersteuning van het district bij senioren met verhoogde tegemoetkoming.

Communicatie en inspraak

  • We versterken de inspraak van de senioren bij het beleid dankzij een nieuw kader waar plaats is voor een actieve seniorenraad, en ook andere inspraakkanalen. Het uitgangspunt is voor en door senioren.
  • We herbekijken de computerlessen voor senioren om ze meer impact te laten maken. Het uitgangspunt blijft wel: voor en door senioren.
  • We onderzoeken een doorstart voor Grijs, de seniorenkatern van het Borgerblad. We bouwen aan een duurzaam initiatief om op regelmatige basis alle senioren van het district ook op papier te bereiken.
  • We werken een sociale mediastrategie uit waarbij we ook senioren en hun kinderen kunnen bereiken met informatie en bevragen naar de noden.
  • We organiseren op regelmatige basis informatiesessies gericht op senioren in het districtshuis.
  • We bouwen de seniorennieuwsbrief uit en voeren een promotiecampagne om zo veel mogelijk senioren zich er te laten op inschrijven.

Seniorenzorg verzekeren

  • We verzetten ons tegen de eventuele sluiting van dienstencentrum De Vrijgeweide. De toekomst van de Erasmussite moet gericht zijn op zorg in de brede zin van het woord en een dienstencentrum heeft daar haar plaats.
  • We werken samen met de partners van het Welzijnsoverleg om de leefsituatie van de senioren in ons district te verbeteren. We blijven hogere overheden attent maken op de problemen die zij ervaren.
  • We brengen de noden van Borgerhoutse mantelzorgers in kaart en zorgen voor informatiedoorstroming en toeleiding. We bepleiten de invoering van een stedelijke mantelzorgpremie.
  • We verzetten ons tegen de privatisering van het Zorgbedrijf en pleiten voor een herfinanciering ervan zodat de zorg weer centraal komt te staan.

6. Leefkwaliteit, openbaar domein en mobiliteit

De heraanleg van het openbaar domein heeft langdurige gevolgen voor het uitzicht van ons district. Het bepaalt het uitzicht van een straat of plein voor de komende 50 jaar. Hoe de heraanleg gebeurt heeft grote gevolgen voor de inwoners. Wordt de straat verkeersveiliger? Is ze toegankelijk voor mensen met buggy’s en rolstoelen? Is er voldoende groen? Wat doen we met het regenwater? Is er ruimte om elkaar te ontmoeten?

Daarom is net bij openbaar domein inspraak zo belangrijk. De bewoners zijn dé experten als het aankomt op wat er nodig is. We betrekken daarom de inwoners in een vroeg stadium en hanteren verschillende inspraak manieren om iedereen te bereiken, zodat er sprake is van échte inspraak. 

Borgerhout is een district met zeer weinig publiek groen. 18% van de openbare ruimte is groen, in de stad is dit het dubbele. Voldoende groene ruimte is belangrijk voor het welzijn van onze inwoners, om hittestress tegen te gaan en voor de luchtkwaliteit. We willen grote groene vingers (zoals het Te Boelaerpark, het Rivierenhof en een echt Park Spoor Oost) zo diep mogelijk de wijken trekken. We vergroenen straten verder met geveltuintjes, gevelbegroeiing, groenslingers, meer bomen en groendaken. Waar er enthousiasme is uit de buurt zorgen we voor samentuintjes waar buurtbewoners samen kruiden, plukfruit of bloemen kunnen groeien. Zo zorgen we niet alleen voor meer groen, maar ook voor meer ontmoeting in de buurt.

We hanteren het STOP-principe voor het mobiliteitsbeleid. Dit wil zeggen de Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privé gemotoriseerd vervoer. Waarbij men het rijtje af gaat met meest naar het minst gewenste vervoermiddel. Voor de heraanleg van pleinen schuiven we volgende prioriteiten naar voor:

  1. Maximale groenvoorziening
  2. Ontmoetingsruimte
  3. Plek voor jongeren om te spelen en te sporten
  4. Veiligheid 

Er is een groot parkeerprobleem in Borgerhout. Dit zorgt voor onveilige situaties door fout geparkeerde auto’s, grotere luchtvervuiling door het hoge zoekverkeer en veel frustraties bij wie lang moet zoeken naar een plek. We moedigen binnen Borgerhout zo veel mogelijk het gebruik van de auto af, door goede voetpaden en fietsen zo veilig mogelijk te maken. Een belangrijke stap hiervoor is werk maken van integrale wijken, waar dienstverlening en winkels op wandelafstand bereikbaar zijn. We dringen bij de hogere overheden aan op meer en beter openbaar vervoer. Ondertussen  moeten we waar we kunnen oplossingen zoeken voor de parkeerproblematiek. Een deel hiervan kunnen we vinden door meer in te zetten op Buurtparkings op privaat domein zoals de parking van het Erasmusziekenhuis of de parking van Bank van Breda aan de Plantin en Moretuslei.

Een leefbaar en klimaatbestendig district

  • We inventariseren de mogelijkheden om nieuwe groene ruimte te creëren, zoals gebeurde met de samentuin aan de Bretel, of de samentuin aan Den Bleek. Op deze manier kunnen we op terreinen die nu braak liggen of leeg staan, een kleinschalige groene open ruimte voorzien. Elke buurt zou tenminste één ‘pocketpark’ moeten hebben.
  • We vergroenen straten verder met tegeltuintjes, gevelbegroeiing, groenslingers, meer bomen en groendaken. Waar er enthousiasme is uit de buurt zorgen we voor samentuintjes waar buurtbewoners samen kruiden, plukfruit of bloemen kunnen groeien. Zo zorgen we niet alleen voor meer groen, maar ook voor meer ontmoeting in de buurt.
  • We bekijken of we meer buurtbanken kunnen installeren in de straten. Dit zijn bankjes die voor de gevels van huizen geplaatst worden en gebruikt kunnen worden door mensen uit de buurt.
  • We blijven ijveren voor een echt Reuzenpark naast het Moorkensplein en geen voor-/binnentuin van het gebouw. De ruimte in de Mellaertstraat moet maximaal gebruikt worden voor de nieuwe bibliotheek en/of de crèche. Voor andere publieke functies kan gekeken worden naar leegstaande gebouwen in de wijken, zoals de kerk aan het Koxplein of den Bretel.
  • We dringen aan op het aanleggen van een echt ‘Park’ Spoor Oost, met veel groen, ruimte voor jongeren en cultuur en eventueel nieuwe publieke infrastructuur. Cruciaal is het maken van een verbinding onder de sporen tussen Spoor Oost en Borgerhout-Noord. 
  • We willen een makkelijke verbinding tussen het toekomstige ringpark en Borgerhout-Noord zonder dat je autoverkeer zou moeten kruisen. 
  • We brengen de ‘commons’, gemeenschappelijke ruimten en terreinen, in het district in kaart en ondersteunen de werkingen die er rond bestaan.
  • Bij de heraanleg van straten en pleinen geven we voorrang aan wateropvang en -buffer die functioneel zijn voor de buurt, zoals regenopvangtanken die door buurtbewoners gebruikt kunnen worden om straatgroen te wateren.
  • We bouwen verder op de contacten die gelegd zijn in het kader van het Europees INNATURE project om te innoveren met bottom-up vergroening en te gebruiken om de verbinding tussen buurtbewoners te versterken.

Een district waarin we ons veilig en vlot kunnen verplaatsen

  • Voor het mobiliteitsbeleid volgen we het STOP-principe
  • Veiligheid staat voorop. We leggen straten zo aan dat de snelheidsbeperkingen worden afgedwongen. De voorkeur gaat daarbij uit naar maatregelen die ook voor een vergroening van de straat zorgen, zoals bloembakken of boomeilandjes. 
  • Bij heraanleg van openbaar domein hebben we aandacht voor het parkeerprobleem.
  • Elke deelauto haalt zo’n tiental auto’s van de baan. We ijveren ervoor dat elke deelauto een deelautoparkeerplaats krijgt. Dit kan op straat, in de bestaande private parkeergarages zoals bijvoorbeeld Citybee op het Moorkensplein of bijvoorbeeld op een parking van een handelaar in overeenkomst met de handelaar.
  • We moedigen eigenaars van auto’s aan om zich in te schrijven in een deelsysteem door te sensibiliseren over de voordelen ervan. Een deelauto vervangt bijvoorbeeld gemiddeld 11 wagens.
  • Daarnaast pleiten we ervoor om te bemiddelen om de parkings van stadsdiensten, bedrijven en winkels ‘s avonds en in het weekend open te stellen voor buurtparkeren, zodat er minder auto’s in de straten zelf geparkeerd moeten worden. 
  • We dringen aan dat de busverbindingen die de afgelopen jaren zijn geschrapt opnieuw worden ingevoerd. Zeker Bus 31 die zorgde voor de verbinding tussen Borgerhout buiten en binnen de Ring, en de Tuinwijk ontsloot moet terugkomen. 
  • We dringen aan op een grotere visibiliteit van de laad en los-zones op de Turnhoutsebaan. 
  • De heraanleg van de Turnhoutsebaan zal het uitzicht en de leefbaarheid van Borgerhout Intra-Muros voor lange tijd bepalen. We willen daarom dat de Borgerhoutenaren en het district maximaal betrokken worden en ook hun veto kunnen stellen. 
  • We pleiten voor het inrichten van een busterminal voor internationaal busvervoer buiten de Singel die vlot verbonden is met het centrum via shuttles of tram. Zo ontlasten we de Turnhoutsebaan. 
  • We werken gebaseerd op de resultaten van de scan van de AP hogeschool een plan uit om de kwaliteit van de voetpaden in Borgerhout stap voor stap te verbeteren. We waken erover dat alle voetpaden overal voldoende breed zijn.
  • We bepleiten strenger optreden tegen aannemers die stoepen in slechte staat achterlaten.
  • We werken samen met de fietsenwinkels om een netwerk van openbare fietspompen te installeren in Borgerhout.
  • We zorgen voor voldoende openbare fietsenstallingen in iedere buurt en pakken zwerffietsen aan.
  • We pleiten voor een heldere straatverlichting in de avond en gedurende heel de nacht. 
  • Bij de inrichting van het openbaar domein houden we rekening met het veiligheidsgevoel van meisjes en vrouwen. We werken donkere hoekjes of onoverzichtelijke situaties weg.

Een proper district

  • We nemen buurtgebonden initiatieven om met buurtbewoners samen te werken om hun buurten proper maken en te houden. 
  • We versterken de werkgroep proper Borgerhout om opruimacties met buurtgroepen op te zetten. 
  • Het district ondersteunt repair cafés en deel- en korte keteninitiatieven.
  • We werken samen met actiegroepen als Recht op Lucht om de luchtkwaliteit in Borgerhout te monitoren en verbeteren.
  • We voeren positieve acties voor afvalpreventie, waar mogelijk in samenwerking met lokale handelaars, verenigingen en scholen.
  • We pleiten voor meer vuilnisbakken in Borgerhout die regelmatig geleegd worden Borgerhout heeft van alle districten het kleinste aantal vuilnisbakken per inwoner. Tijdens de zomerperiodes zorgen we voor meer openbare vuilnisbakken op veelbezochte plaatsen.
  • We pleiten ervoor om het containerpark in Borgerhout gratis te maken. De Pop-up containerparken moeten meer bekend gemaakt worden.
  • Borgerhout treedt toe tot de Statiegeldalliantie om de eis voor de invoering van statiegeld op drankverpakkingen kracht bij te zetten.
  • We pleiten voor meer openbare toiletten in heel het district.

7. Middenstand, markten en foren

Een cruciaal onderdeel van de integrale wijken waar wij naar streven zijn de middenstanders. De buurtwinkels, de slagers, de bakkers, de café’s, de restaurants en koffiebars en nog veel ondernemers die mee de buurt doen bruisen. Vaak zijn zij ook de spil in het organiseren van feesten en dat willen we stimuleren.

Daarom ondersteunen we de handelaarsverenigingen. Boho2140 is een begrip op de Turnhoutsebaan en verdient onze ondersteuning. Maar we bekijken ook hoe we de handelaarsvereniging van de Gitschotellei opnieuw kunnen ondersteunen. En ook de Stenenbrug verdient eigen aandacht. Initiatieven als Borgerhub, waar startende ondernemers een plekje kunnen vinden, dragen we ook een warm hart toe. 

De markten van Borgerhout zijn populair. Op het Laar is het vrijdag de place to be voor half Antwerpen. Op de Gitschotellei vinden bewoners en marktkramers elkaar iedere woensdag. Sinds kort is er ook een boerenmarkt op het Vincotteplein. Naast de traditionele markten biedt die een nieuw soort aanbod.

Niets is meer folklore dan de kermis. In de afgelopen legislatuur startten we een nieuwe kermis in de krokusvakantie en brachten we de buren en de foorkramers bij elkaar. Dit brengt een glimlach op vele kinderen hun gezichten.

Middenstand steunen

  • We onderzoeken hoe we Borgerrio opnieuw jaarlijks kunnen laten doorgaan, eventueel in aangepaste format.
  • We installeren winterverlichting in alle Borgerhoutse winkelstraten.
  • We ondersteunen de organisatie van een braderij op de Gitschotellei in het kader van de Reuzenstoet of een ander moment in het jaar.
  • We pleiten voor een actief beleid tegen leegstaande winkelpanden.
  • We pleiten voor een snelle opening van premetrostation Drink en een gedragen heraanleg van de Turnhoutsebaan met ruimte voor terrassen, maar ook veilig verkeer voor fietsers en voetgangers.
  • We promoten  kunstprojecten die de vitrines van leegstaande winkelruimtes openstellen voor lokale kunstenaars.

Op de markt en de kermis

  • We geven de boerenmarkt een vaste stek en streven naar een wekelijkse markt.
  • We pleiten voor het behoud van de markt op de Gitschotellei.
  • We bekijken het aanbod van de Borgerhoutse markten in functie van voldoende variatie.
  • We onderzoeken hoe we opnieuw een kermis kunnen organiseren op het Laar.
  • We nemen initiatieven om de kermissen met de buurt te verbinden. We openen de Carnavalfoor met kinderen uit alle scholen uit de buurt.

8. Armoede en wonen

Armoede moet de komende zes jaar een  topprioriteit zijn in Antwerpen. Maar of het nu gaat over het OCMW, degelijke banen, betaalbaar wonen of de prijs voor water of energie, de meeste hefbomen om armoede aan te pakken liggen niet in de handen van het district. Toch geloven we dat we vanuit het district mee het verschil kunnen maken. 

Als het over armoedebeleid gaat, staan de mensen waarover gaat centraal. Mensen in armoede en hun organisaties hebben kennis en know-how over hoe we armoede structureel kunnen aanpakken. We leggen onze plannen daarom aan hen voor alvorens ze uit te voeren en koppelen geregeld met hen terug.

We doen wat we kunnen om armoede tegen te gaan

  • We richten een solidariteitsreglement in voor projecten die solidariteit tussen Borgerhoutenaren versterken. We blijven alle initiatieven zoals Al Ikram, de C Dienst en Kiddo’s ondersteunen.
  • We pleiten voor een nieuw sociaal-verbindend initiatief in de winkelruimte van Woonhaven waar vroeger de Weggeefwinkel gehuisvest was. 
  • We pleiten voor de opening van een buurtrestaurant op de Turnhoutsebaan.
  • We ondersteunen de bestaande buurthuizen en onderzoeken of er een mogelijkheid is om één op te starten in Borgerhout Extra-Muros, bij voorkeur aan de rand van het Te Boelaerpark waardoor er een interactie ontstaat met deze vaak bezochte plek. Bijvoorbeeld door hier een toilet ter beschikking te stellen van de parkbezoekers.
  • We pleiten voor een rechtenverkenner, die permanentie kan houden in zowel de buurthuizen als het districtshuis. Die bekijkt met de mensen of ze wel alle sociale tegemoetkomingen krijgen waar ze recht op hebben. Daarvoor gaan we een samenwerking aan met deskundige organisaties als SAAMO en het CAW. 
  • We ondersteunen de Borgerhoutse organisaties en initiatieven die mensen in armoede ondersteunen. Plaatsen waar mensen terecht kunnen voor eten of kleding bijvoorbeeld, of het warmtenet waar je ongestoord binnen kan zitten op een warme plek. Ook solidaire initiatieven zoals Enchanté worden verwelkomd.
  • We maken de bestaande initiatieven beter bekend. Dit kan bijvoorbeeld door op centrale plaatsen wegwijzers te voorzien, maar ook door de werking van verschillende organisaties in de buurt in de kijker te zetten. We vertrekken hiervoor van de sociale kaart.
  • We bekijken ook welke mogelijkheden er zijn om rechten die door het district verleend worden, zoals de korting voor het lidgeld, automatisch toe te kennen.
  • Het district voert een armoedetoets in om de effecten van bepaalde beslissingen op het leven van mensen in armoede in beeld te brengen en te evalueren of het beleid de inclusie van mensen in armoede verhoogt.
  • We verbinden de verschillende buurtkeukens uit Borgerhout in een netwerk om meer initiatieven te kunnen stimuleren. We werken hiervoor naar het voorbeeld van het Brussels Cuisine de Quartier. We verbinden hen ook met de boerenmarkt en lokale supermarkten.

Wonen als basis van welzijn en een duurzaam district

  • We pleiten voor de versterking van het ecohuis als infopunt rond duurzaam wonen. 
  • We ijveren voor een samenwerking met experts naar de staat van de Borgerhoutse woningen. Om zo aanbevelingen te over te maken over quick wins zijn die mogelijk zijn met een beperkt budget, en wat er structureel aangepakt moet worden.
  • Duur en/of slecht wonen en armoede gaan vaak hand in hand. We zetten het probleem op de kaart door jaarlijks bij de stadsdiensten de gegevens op te vragen van de leegstaande sociale woningen en hangen witte lakens aan deze gebouwen in het kader van de internationale dag tegen armoede: 17 oktober.
  • We pleiten bij hogere overheden om het aandeel sociale woningen in iedere wijk van Borgerhout op te trekken tot minstens tien procent door actief woningen die we kunnen verbouwen op te zoeken. We vragen de hogere overheden om sociale koopwoningen die niet verkocht raken om te vormen tot sociale huurwoningen en leegstand om te vormen tot sociale huisvesting en hiervoor het nodige kader te voorzien.

9. Borgerhout extra-muros en Te Boelaerpark

Borgerhout Extra Muros is een wijk waar het vaak moeilijk is te bepalen waar je eigenlijk bij hoort. Je woont in Borgerhout maar je hebt evengoed het gevoel in Deurne of in Berchem te wonen. Borgerhout Extra Muros heeft grosso modo drie wijken: de Tuinwijk, de buurt rond de Dokter Van De Perrelei en de omgeving van het Boelaerpark en de luchthaven. Die worden bruusk onderbroken door grote straten met veel verkeer. Daar stopt de verbinding dan ook vaak. De mensen die in deze verkeersassen (Herentalsebaan, Luitenant Lippenslaan, Dokter Van De Perrelei) wonen hebben wellicht een nog kleiner gevoel van verbinding. 

Borgerhout Extra Muros heeft nood aan meer verbinding binnen én tussen deze drie wijken. Door initiatieven die de buurten verbinden te versterken, door lokaal groen en ontmoetingsplaatsen te voorzien, en te ijveren voor meer publieke diensten binnen de wijken. 

Het Te Boelaerpark is een belangrijke ontmoetingsplaats. Dit wordt versterkt door initiatieven zoals de natuurwandeling “Natuuravontuur”, de openluchtfitness en de vele evenementen die in het park doorgaan zoals Circus Boelaer of “Vind Kapertein” van de Reuzen VZW. Maar de zomerbar heeft nieuwe uitbaters nodig en er is nood aan openbare toiletten voor wie komt picknicken of ontspannen.

Samenhangende buurten waar je vindt wat je nodig hebt.

  • We onderzoeken of er in plaats van twee, drie wijklabo’s mogelijk zijn extra muros. Eén per wijk, om zo te zorgen voor meer verbinding en samenhang. Het is ook een opportuniteit om de noden per wijk in kaart te brengen. 
  • We ondersteunen initiatieven die de inwoners verbinden. We brengen de straten in kaart waar een steuntje in de rug kan helpen om mensen meer met elkaar te verbinden.
  • We zorgen voor een aanbod voor jongeren in de wijk. We gaan hiervoor op zoek naar nieuwe partners.
  • Tijdens de jaarlijkse Reuzenstoet is er nu ook een heel programma voorzien Extra Muros. Dit versterkt het Borgerhout-gevoel in de wijk en willen we verder zetten en eventueel uitbreiden.
  • We brengen per wijk in kaart waar de opportuniteiten liggen voor heraanleg van pleintjes zodat dit groene ontmoetingsplaatsen kunnen worden. Een klein pleintje zoals bijvoorbeeld aan de Spillemansstraat kan al een groot verschil maken. 
  • We dringen aan op beter openbaar vervoer en zeker een betere verbinding met het stads- en districtscentrum. We willen dat bus 31 terugkomt en verzetten ons tegen het plan om een keerlus aan te leggen op de Gitschotellei/ Drakenhoflaan/ Boekenberglei. Dat geld wordt beter geïnvesteerd in het versterken van het openbaar vervoer.  
  • We pleiten ervoor dat Tram 9 doorrijdt naar Deurne-Noord, zodat Tram 4 opnieuw de buurt kan bedienen. 
  • We willen dat de site van het Erasmusziekenhuis in publieke handen blijft. De buurt heeft nood aan een moderne gezondheidssite met huisartsen, dagkliniek, maar ook preventie en sportmogelijkheden. We pleiten ervoor dat de buurt bij het volledige proces betrokken blijft. Het dienstencentrum moet ook blijven.
  • We dringen aan op een verhoging van het aantal Velostationnetjes.

Te Boelaerpark 

  • We ondersteunen in de zoektocht naar een nieuwe uitbater van de zomerbar die op lange termijn de bar kan openhouden. Deze zorgt ook voor het openhouden van de toiletten. 
  • We organiseren evenementen die aangepast zijn aan het park en gericht zijn op ontmoeting voor de buurtbewoners.
  • We verbeteren de sport en spelfaciliteiten in het park.

10. Samenleven en diversiteit

Ons district is superdivers. Borgerhoutenaars zijn trots op de diversiteit van de mensen en de verenigingen in de buurt. Maar niet iedereen heeft het zo begrepen. Discriminatie en racisme blijven schering en inslag en staan in de weg dat iedereen zich goed voelt in zijn of haar buurt. Met het district willen we uitdragen dat we fier zijn op de diversiteit die Borgerhout Borgerhout maakt. En we nemen initiatieven om het samenleven te bevorderen.

  • Naast de buurtvaders onderzoeken, naar het voorbeeld van Amsterdam, of we ook buurtmoeders kunnen organiseren in Borgerhout. 
  • Het district draagt uit dat we trots zijn op de diversiteit in Borgerhout. We zetten de verschillen, de meertalige realiteit en de solidariteit in Borgerhout op een positieve manier in de verf. In het straatbeeld, in campagnes, in de communicatie van het district. Het gaat hierbij zowel om etnisch-culturele diversiteit als diversiteit in gender, seksuele geaardheid, personen met een beperking, ….
  • We ondersteunen initiatieven die zorgen voor verbinding over de verschillende culturen heen. 
  • We werken niet samen met bedrijven die de bezetting van Palestina steunen.
  • We werken samen met verenigingen om het antidisciminatiecharter in de praktijk te brengen en met al hun leden ermee aan de slag te gaan.
  • We ondersteunen initiatieven voor vorming en activiteiten over racisme en discriminatie, gender, LGBT+ en mensen met een beperking door gespecialiseerde organisaties.
  • We zoeken aansluiting bij ECCAR, de Europese coalitie van steden tegen racisme, om ervaringen over racismebestrijding uit te kunnen wisselen.
  • We zetten op 21 maart, de internationale dag van de strijd tegen racisme, een initiatief op in Borgerhout, of nemen deel aan de jaarlijkse nationale betoging tegen racisme in Brussel rond die datum.
  • We installeren een Paars punt, een meldpunt voor seksueel geweld, op alle grote districtsactiviteiten.
  • We pleiten voor een nabijheidspolitie en wijkagenten die hun buurt kennen. 
  • We willen dat het politiekantoor op de Turnhoutsebaan opnieuw opent voor de burgers zonder afspraak.
  • Veiligheid betekent ook een proper en goed onderhouden openbaar domein. We pleiten voor voldoende openbare toiletten, papiermanden en veegdiensten. Leegstand en verloedering moet aangepakt worden.
  • We nemen initiatieven om positieve contacten tussen jongeren en politie te bevorderen en bemiddelen om de inzet van wijkteams voor te laten gaan op interventieploegen en patrouilles in combi.

11. Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is ook mensenwelzijn: ze zijn vaak een middel in de strijd tegen eenzaamheid en verdienen dan ook de allerbeste zorgen.  Een huisdier is geen handelswaar maar een jarenlang engagement dat vaak al op jonge leeftijd begint.  De school kan hierin al een rol spelen.  We moedigen de Borgerhoutse scholen aan om dierenwelzijn actief in hun leerprogramma op te nemen.  “Oog in oog” ontwikkelde een aantal lespaketten voor zowel het kleuter-, lager- als middelbaar onderwijs.

Hoewel de meerderheid van de huisdierenbaasjes hun trouwe compagnon goed verzorgen, is dit niet altijd zo. Het aantal opgevangen dieren in de dierenasielen stijgen ieder jaar. Vele vrijwilligers zetten zich voor hen in en verdienen ondersteuning.   

Een groot aantal Borgerhoutenaren beschikt niet over de mogelijkheden (hetzij ruimtelijk, hetzij financieel) om een huisdier te houden (bv. Senioren in woonzorgcentra, mensen met een laag inkomen, enz.) nochtans zouden velen graag een trouwe viervoeter aan hun zijde willen.  

  • We stimuleren het het “adopt-don’t shop-principe”: we moedigen de dierenliefhebbers aan om eerder een asieldier een gouden mandje te bezorgen met een extra focus op seniordieren die vaak moeilijk een nieuwe thuis vinden.
  • We brengen de bestaande initiatieven in kaart: welke voederplaatsen zijn er voor zwerfkatten, waar zijn er mensen met chiplezers voor verloren dieren, waar kan men melding doen van verloren dieren
  • We sensibiliseren rond de mogelijkheid om als opvanggezin te dienen. Dit kan een tussenstap zijn voor zowel eigenaren als dieren. Eigenaren kunnen kortere periodes dieren huisvesten. De dieren kunnen bij een gastgezin terecht in plaats van een asiel in afwachting van een gouden mandje.
  • Huisdieren als verbindende factor: sommige dierenliefhebbers hebben geen mogelijkheid tot het houden van een huisdier.  Dat kan gaan om senioren of mensen met een beperking.  We zetten in op het organiseren van contactmomenten tussen enerzijds deze groepen en anderzijds huisdierenbaasjes.  Dat kan bijvoorbeeld door middel van een wekelijkse of maandelijkse wandeling.