Nieuws - PVDA Antwerpen

Jonge PVDA-ploeg wil een beleid op maat van de Berchemnaren

Geschreven door Webredactie | 11 september 2024

Met een jonge ploeg wil de PVDA een frisse wind door de districtsraad van Berchem laten waaien. “De afgelopen jaren is er voor de gewone Berchemnaar te weinig verbeterd: de verkeersonveiligheid blijft hoog, het publieke groen staat onder druk, en de huizenprijzen swingen de pan uit. Projectontwikkelaars beleefden een gouden tijd met kantoorprojecten die als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat moet anders”, zegt PVDA-lijsttrekker Ezra Cnaepkens.

Ezra Cnaepkens (26) trekt de lijst. Hij is districtsraadslid, bankbediende, geboren en getogen in Berchem, en bekommert zich om betaalbaar wonen. Elissa Loopmans (20), op plaats twee, is studente politieke wetenschappen en harpiste. Nummer drie is Wim Debucquoy (34), ingenieur en energie-expert van de PVDA.

“Verkeersveiligheid is een belangrijk pijnpunt in ons district,” stelt Cnaepkens. “PVDA Berchem heeft jarenlang aandacht gevraagd voor de aanpak van het gevaarlijke kruispunt Grote Steenweg - Singel. Dat wordt nu eindelijk aangepakt, maar er zijn nog veel plekken in Berchem waar wandelen en fietsen niet aangenaam of zelfs onveilig is. Denk maar aan Berchem Station, de Gitschotellei en de oversteken van de Grote Steenweg. De burger geeft het voorbeeld door te fietsen en te stappen; het beleid moet volgen,” aldus Ezra Cnaepkens.

De stijgende woningprijzen in Berchem maken het moeilijk voor jongeren om in hun eigen district te blijven wonen. “We pleiten voor meer betaalbare woningen en ondersteuning voor mensen die hun huis willen renoveren. De afgelopen zes jaar zijn er alleen maar dure bouwprojecten bijgekomen, terwijl ik in mijn buurt de sociale woningen zie verkommeren. Het districtsbestuur doet er niets aan,” stelt Cnaepkens.

“Mag er nog plaats zijn voor publiek groen?” vraagt Cnaepkens zich af. “Er gaat terecht aandacht naar het Brilschanspark, maar tegelijk gaat het districtsbestuur akkoord met het megalomane ‘Mariahof’-project. Het De Villegaspark, een geliefd toevluchtsoord voor gezinnen in Oud-Berchem, komt in de schaduw te staan. De buurt verzet zich, maar wordt genegeerd. Het districtsbestuur moet naar de stem van de burgers luisteren en niet naar die van de projectontwikkelaars," besluit Cnaepkens.