Marianne @ manifestatie stop geweld tegen vrouwen van Mirabal

Marianne, Comac en PVDA nemen deel aan de nationale manifestatie tegen geweld tegen vrouwen, georganiseerd door het platform Mirabal. Manifesteer mee.

Al enkele weken overspoelen getuigenissen van seksueel geweld de sociale media. Jonge vrouwen getuigen over verkrachting en seksueel geweld in de publieke ruimte. Daarop volgden al verschillende protestacties. Daarnaast tellen we dit jaar alweer 18 femicides. Het seksueel geweld en intrafamiliaal geweld nam de voorbije jaren fel toe.

Vivaldi beloofde om van geweld tegen vrouwen haar prioriteit te maken. In de realiteit gebeurt er weinig en blijft het bij losse maatregelen en vage beloftes. Enkele voorbeelden: Het Nationaal Actieplan gendergerelateerd geweld van Staatssecretaris voor gendergelijkheid Sarah Schlitz ligt al klaar sinds augustus. Toch is het nog niet gepresenteerd in het parlement, laat staan in uitvoer. Minister van Justitie Van Quickenborne kondigde met veel tromgeroffel de hervorming van het seksueel strafrecht aan. Daarbij vergat hij het feministisch middenveld te consulteren en een genderanalyse te maken in het wetsontwerp.

Een dringende en prioritaire aanpak is nodig. We willen massaal op straat komen, want het is de druk van onderuit die de lijnen doet bewegen. Wij komen op straat opdat:

  • De 10 beloofde Zorgcentra na seksueel geweld dringend worden geopend én één extra zorgcentrum in de Brusselse studentenbuurt.
  • Dat er meer zedenmagistraten komen zodat alle klachten snel en grondig kunnen worden behandeld.
  • Dat preventieve sluitingen van plaatsen waar seksueel geweld wordt gemeld mogelijk worden, tot de omstandigheden uitgeklaard zijn

We voorzien gezamenlijk vertrek vanuit de volgende stations:

  • Antwerpen-Centraal station: afspraak om 11u30 - vertrek trein om 11u40
  • Antwerpen-Berchem: vertrek trein om 11u45
WANNEER
28 november 2021 om 11u30 - 14u30
WAAR
Vertrek vanuit Antwerpen