Maak het rusthuisverblijf betaalbaar

De rusthuisfactuur is hoger dan het pensioen. Vind jij dat normaal? Stuur ons jouw getuigenis!

Waar de OCMW-rusthuizen vroeger het toonbeeld waren van betaalbare rusthuizen, is dat vandaag niet meer zo, stelden we recent vast. De prijzen van een verblijf in de rusthuizen van het Zorgbedrijf Antwerpen liggen soms zelfs hoger dan in commerciële rusthuizen. Tegelijk publiceerden de Socialistische Mutualiteiten een rusthuisbarometer, waaruit blijkt dat drie vierde van de rusthuisbewoners de factuur niet zelf kan betalen.

Vind jij dat normaal? Kunnen jouw ouders, familie, vrienden de rusthuisfactuur betalen? Maak jij je zorgen om de toekomst? Stuur ons jouw getuigenis. Help ons aan de alarmbel trekken.

Al 23 personen getuigden over te hoge rusthuis facturen.


16 reacties

 • Willy Le Bourlier
  ondertekend 2022-06-22 14:53:13 +0200
  Het is spijtig maar wij komen 1000 euro te kort voor een rusthuis te vinden
 • Katelijne Van Gansbeke
  ondertekend 2018-01-01 14:24:14 +0100
  Mijn moeder (89 jaar) verblijft ondertussen 9 jaar in St Maria, RVT van het Zorgbedrijf in Berchem. Met pensioen, Zorgkas en invaliditeit samen heeft ze een inkomen van ongeveer 1800. Haar verblijf kost ongeveer 2000 euro. Eenvoudige rekensom: ze legt per maand zo’n 200 euro bij. Waar gaat dat geld naar toe? Zij krijgt niet de verzorging waar ze recht op heeft (lees voor betaalt). Want: het eten is van abominabele kwaliteit. De verzorging laat te wensen over. Laten de leidinggevenden hier steken vallen als het op correcte aanwerving en ondersteuning van het personeel aankomt? Nog daar gelaten dat het gebouw zelf achteruitgaat. Er werd wel een koelkast geplaatst: ze heeft geen kracht in de armen en krijgt de deur niet open – er kwam een televisietoestel vanuit het Zorgverblijf: het duurde een jaar eer dat goed afgesteld was. Kosten waar ze niet om gevraagd heeft. Zij kreeg liever beter eten en meer aandacht.

  Het contrast met de periode dat het RVT onderdeel was van het OCMW is groot. De dienstverlening was toen correcter, sneller (bv was in eigen beheer vs was blijft 2 weken weg, eigen klusdienst vs week wachten op onderhoud rolstoel, véél betere animatie met uitstapjes naar zee en Planckendael vs hobbyclub in huis) en sindsdien is de dagprijs gestadig omhoog gegaan.

  Twee kanten aan het verhaal dus: meer kosten dan ze pensioen heeft én weinig kwaliteit er voor terugkrijgen. Ze kan er ook niet meer weg: een oude boom verplant je niet zomaar, er is geen plaats in de andere instellingen en het is maar de vraag of je je dan verbetert want bij het kennismakingsbezoek ziet alles er zeer goed uit.
 • Robert Tratsaert
  ondertekend 2017-12-31 08:50:10 +0100
  Ik vind dat het factuur te duur is.Het mag verminderen.Het is onbetaalbaar en ik vind dat de familie er niet voor mag opdraaien!
 • Nicole Heindryckx
  ondertekend 2017-12-31 02:12:56 +0100
  Mijn moeder werd opgenomen in een rusthuis omdat zij vanwege haar dementie niet langer alleen thuis kon blijven. Zij zelf had slechts een paar jaar gewerkt, voor de kinderen er waren, nadien niet meer. Mijn vader heeft tot zijn 65 in de bouw gewerkt, en vele overuren gemaakt. Hij is op zijn 67 gestorven. Dus veel pensioen hebben ze aan hem niet VERSPEELD. Wel kreeg ons moeder natuurlijk weduwepensioen. Toen zij opgenomen werd bedroeg haar maandelijks pensioen ongeveer Euro 1.200 per maand. Haar maandelijkse kosten in het rusthuis Euro 1.550.- Dus elke maand een stukske tekort hè. Ah neen, mijn ouders hadden goed gespaard tijdens hun leven, en zo gingen de spaarcentjes allemaal naar het toenmalige OCMW, om haar faktuur van het rusthuis te kunnen betalen. Is dat eerlijk ?? Dat je levenslang gewerkt en gespaard hebt, om het nadien toch allemaal moet betalen voor het rusthuis…. Ik dacht het niet !! Ik heb het al 1.000 keer gezegd : mensen die met een laag loontje hun hele leven moeten uitzingen, en er dan in slagen om nog een spaarcentje over te houden die worden bestraft. Pensioen + SPAARBOEKJE gaan allemaal terug naar de Staat, of aanverwante instanties die zo maar kunnen beslissen wat er met JOUW geld gebeurd…. Schandalige CORRUPTIE !!
 • Annemarie De Bruycker
  ondertekend 2017-12-27 18:48:08 +0100
  In lozanahof rekend men voor de mensen die over een paar jaar daar komenwonen zijn 1800 euro

  Voor de nieuwe mensen nu 2200 euro .
 • Francois De Beukelaer
  ondertekend 2017-12-27 18:41:35 +0100
  Gewoon schandalig daar moet dringend iets aan gedaan worden !!!!!!!!!!!
 • Monique Lambert
  ondertekend 2017-12-26 07:06:46 +0100
  Mijn mama heeft goed pensioen daar mijn ouders aan Stad Antwerpen hebben gewerkt.

  Rusthuis Bartholomeus, zorgbedrijf Antwerpen, vraagt. €2200, pensioen is €1500 en ieder jaar €1200 belastingen. Wij zijn zelfstandigen en hebben geen hulp van OCMW. Is niet ok, want niet iedere zelfstandige is rijk en wij betalen ook meer sociale zekerheid. Bij ons mama is er ook geen eigendom!
 • Anne-Marie Van Camp
  ondertekend 2017-12-22 23:30:01 +0100
  Mijn mama verbleef 2 jaar geleden in een rusthuis, hier 2 straten verder. Dit werd mij aan geraden na een verblijf van 3 weken in een hospitaal . Het ging beter zijn volgens de geriater dat ze niet meer naar huis zou keren en direct werd over geplaatst….Dementie werd al geconstateerd en zou echt niet beter worden… In overleg met haar vriend besloten wij om dan moeke naar het rustoord te brengen. Een enorm grote stap en voor mij echt wel heel zwaar (ben de enige dochter). Na een grote schoonmaak in het appartement leeg maken, konden we het appartement te huur stellen. Op die manier was het rusthuis betaalbaar+ haar pensioen. Na enkele weken verblijf in het rusthuis stabiliseerde mijn mama! Er werd een regeling gemaakt dat ze elk week-end terug naar haar vriend in Diest kon!!Voor de dagen dat moeke niet in het rusthuis was kreeg ze 5 euro korting op haar factuur per dag dat ze niet aanwezig was… (voor de maaltijden /dag). 1 jaar na de verhuur van het appartement zegt de huurder op en vinden we geen nieuwe huurder….. Gevolg: 6 maanden aan moeke’s spaarcentjes zitten

  Genoodzaakt dus om het appartement te verkopen en een nieuw te kopen om te verhuren voor de dag dat moeke echt niet meer thuis kan wonen….

  …Sinds juni 2017 woont mijn mama hier nu bij mij en gaat ze ook naar haar vriend in Diest. Ik zit al een tijdje in een burn-out en ga vrijwilligerswerk doen op een dag dat moeke hier niet is. Via via hoorde ik dat in maart er nogmaals 4% zal bij komen op de facturen van het rusthuis van voorheen… Niet normaal*….Mijn mama heeft heel haar leven flink gewerkt ! Lerares in het 1 e leerjaar* En nu, nu ze hulp behoevend is moeten alle spaarcentjes eraan….(+ ook een beetje mijn leven)
 • Myriam Van der Borght
  ondertekend 2017-12-22 11:15:23 +0100
  Myriam Van der Borght

  Ik wil niet niet in een rusthuis belanden, geef mij maar een uitgebouwde thuishulp of anders een euthanasie… ik heb er gewerkt….
 • lief Verbeeck
  ondertekend 2017-12-20 11:04:27 +0100
  Toen mijn vader nog leefde moesten ze 2000€ per maand opleggen :gezamelijk pensioen 1600€ De kamer kost 1800€ pp, dus 3600per maand, excl. medische kosten, medicamenten, pedicure, kapper, was enz…


  Mijn moeder moet nu nog +/-300€ opleggen. Mijn vader heeft grond verkocht om het te kunnen betalen.
 • Berlinda Lansu
  ondertekend 2017-12-20 09:44:31 +0100
  Gewoon schandalig
 • Anita Rodrigus
  ondertekend 2017-12-17 12:21:07 +0100
  De factuur van mijn oom ligt steeds rond de 2000 euro, gaat er zelfs over als er dokterskosten zijn of als hij gaat fietsen op een hometrainer om in beweging te blijven (wordt aangerekend als kinesie-therapie). Zijn inkomsten liggen rond de 1200 euro. Waarom niet de prijzen laten berekenen aan de hand van het inkomen? Dat zou veel eerlijker zijn.
 • Dennis de Gier
  ondertekend 2017-12-15 19:20:38 +0100
  Mijn grootmoeder betaald per maand bijna 2000 euro aan het rusthuis, dat is 800 euro meer dan haar pensioen, voor een eenvoudige kamer en niet al te veel bijkomende luxe. Op deze manier zal haar beetje spaargeld snel gespendeerd zijn en zal de familie voor de opleg moeten zorgen.
 • Koen Heyens
  ondertekend 2017-12-15 17:27:44 +0100
  Zorgbedrijf bestudeerd zorgvuldig zijn toekomstige bewoners om zo maximum de prijs op te drijven. Minder kapitale ouderlingen worden bewust geweerd in hun instelling. Het personeels bestand wordt zorgvuldig gekozen om de kosten te drukken zoals vrijwilligers in te zetten voor volwaardige jobs en mensen in dienst te nemen met contracten art.60 die na een jaar worden ontslagen. Bezuinigen worden gezien als winsten. Bewoners worden nog opgezadeld extra kosten zoals kapper, uitstapje en pedicuur. Uit ervaring kiest het zorgbedrijf de duurste formule voor de bewoners en gaat nooit zelf op zoek voorzet voordeelste tarief. Bij meldingen die verband houden met onregelmatigheden gebruikt de directie een getrainde propaganda structuur dat de mond snoert voor familie en bewoner. Oordeel is dat het zorgbedrijf puur commerciële denk wijze heeft zonder medeleven vanuit het bestuur.
 • Robert Van Vlierden
  ondertekend 2017-12-15 16:48:52 +0100
  Mijn moeder zit in Hamont in het bejaardentehuis,. Ze heeft een pensioen van 1200 euro. Daar komt nog de zorgpremie bij maar de maandelijkse rekening van het bejaardentehuis bedraagt tussen de 1800 en 1900 euro. Elke maand gaat er dus ruim 500 euro van mijn moeder haar spaarrekening. En dat al vele jaren. Wat als straks haar spaarrekening op is. Moeten wij, kinderen dan bijleggen? Ik ga zelf op pensioen en mijn partner heeft geen inkomen. Moeten wij daar dan toch nog per maand bijna 200 euro van gaan opleggen?

  Het personeel is super geengageerd maar ze zijn met veel te weinig. Gelukkig zijn er de vrijwilligers. Zonder die zou het bijvoorbeeld onmogelijk zijn dat al die hulpbehoevende bejaarden kunnen eten want zeer velen hebben daarbij hulp nodig. Maar nu dat iedereen langer moet werken, zal dat leger van vrijwilligers langzaam maar zeker verdwijnen. Iemand die tot 67 jaar moet werken zal niet meer de puf hebben om dit soort werk te gaan doen.

  Het is een schande dat mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt in hun laatste levensjaren zich nog zorgen moeten maken hoe ze de rekening kunnen betalen en dat hun kinderen er straks voor kunnen opdraaien.
 • Nordin Doukkali
  ondertekend 2017-12-15 14:58:30 +0100
  Ze zouden beter de oude mensen beter verzorgen en ze niet in hun stront laten en hun geld af pakken en ze zoals Beesten behandelen