Skip to content

Jinnih Beels (Vooruit) pleegt schuldig verzuim: in tijden van crisis bespaar je niet op jeugdwerkers

Jinnih Beels (Vooruit) pleegt schuldig verzuim: in tijden van crisis bespaar je niet op jeugdwerkers

Na de cultuur krijgt nu ook het jeugdwerk klappen van het Antwerpse stadsbestuur. Door de besparingen van Vooruit-schepen Jinnih Beels moeten jongerenorganisaties KRAS, JES en Formaat 23 geëngageerde jeugdwerkers ontslaan. “Onbegrijpelijk dat de schepen midden in deze koopkrachtcrisis de rekening naar de jongeren doorschuift”, zegt gemeenteraadslid Mie Branders. “In tijden van toenemende armoede moet je net investeren in het sociale weefsel van een stad. Beels gokt met de toekomst van jongeren. Dit is schuldig verzuim. Dat ze probeert haar eigen besparingen te ontkennen is een socialistische schepen onwaardig”.

Een zesde van de Antwerpse jeugdwerkers, 23 jongeren worden ontslagen omwille van de stijgende kosten bij jeugdorganisaties KRAS, JES en Formaat. De inflatie gaat door het dak en bedraagt de komende jaren 17,2%. Daarnaast zijn er ook de stijgende energieprijzen. “Schepen Beels indexeert de werkingsmiddelen voor deze organisaties slechts met twee procent. Hierdoor ontstaat er een tekort van twee miljoen volgens het Antwerpse Jeugdsectoroverleg. De schepen knokt niet in het college voor meer budget en voor voldoende jeugdwerkers. Ze legt die beslissing in de schoot van de organisaties zelf en wast haar handen in onschuld”, stelt Branders.

De uitdagingen zijn nochtans zeer groot. In Antwerpen telt 205.000 kinderen en jongeren. Een derde van de kinderen in Antwerpen wordt geboren in armoede. Bijna één op vijf jongeren verlaat het secundair onderwijs zonder diploma. “De jeugdwerkers die in de wijken rondwandelen, die op de pleintjes aanwezig zijn en die de taal van de jongeren spreken, dat zijn onmisbare sleutelfiguren. Om jongeren op het rechte pad te houden, om een rolmodel te zijn, om gewoon eens te luisteren naar de verhalen en problemen van de jongeren. Deze mensen zijn onze voelsprieten in de wijken en weten als geen ander waar de problemen zijn. En net die jeugdwerkers gaat men wegsnijden?”, vraagt Branders zich af.

“Zo moeilijk kan het toch niet zijn om 2 miljoen te vinden in een stadsbegroting van 2 miljard”, besluit Branders. “Dit is een politieke keuze. Deze kortzichtige besparing betalen we als maatschappij dubbel en dik terug: door hogere werkloosheid, door meer schooluitval, door stijgende criminaliteit. Beels hoort dit te weten. Maar ze tracht de waarheid te ontkennen, door te blijven beweren dat ze twee procent extra geeft. In plaats van eerlijk het debat aan te gaan en mee te zoeken naar oplossingen, probeert ze te misleiden en mist te spuien. Ze volgt daarmee hiermee volledig de N-VA-debatfiches die ook schepen Kennis en Ait Daoud hanteren. Dat is een socialistisch schepen onwaardig.”