Groen verkiest schepenzetel boven progressief beleid

Groen Deurne kondigde zondag 6 december aan dat het de rechtse coalitie in Deurne zal depanneren. Nochtans hadden PVDA, Groen en sp.a intensief samengewerkt aan een alternatieve en progressieve begroting.

Volgens Kristof Vissers, fractievoorzitter van PVDA Deurne, was er de afgelopen maanden een veel belovende linkse samenwerking op gang gekomen in Deurne: "Omdat het huidige college geen ideeën op tafel legde en weinig tot niets realiseerde, besloten PVDA, sp.a en Groen samen een alternatieve begroting op te stellen. Vanuit PVDA bouwden wij zo een sociaal jeugd- en cultuurbeleid uit met laagdrempelige en toegankelijke activiteiten voor brede en diverse lagen van de bevolking. Nog geen week geleden, op dinsdag 1 december, zaten wij nog samen met deze drie partijen in een constructieve en vriendschappelijke sfeer om de laatste hand te leggen aan dat concrete budget."

De voorstellen die PVDA Deurne opnam in de alternatieve begroting waren zeer concreet: van gratis sport en spelnamiddagen op de Deurnese pleinen, over instuif voor onze jongeren in jeugdhuizen of andere ontmoetingsplaatsen tot budgetten voor laagdrempelige culturele wijkfeesten. PVDA Deurne heeft zich voor deze voorstellen geïnspireerd op de positieve ervaringen van PVDA schepen Zohra Othman met haar jeugdwerking en jeugdbeleid in Borgerhout. Als pakket hadden ze kunnen bijdragen aan een progressief jeugdbeleid in Deurne vertrekkende vanuit de noden van de bevolking.

Maar Groen heeft dus gekozen om niet met deze sterke gezamenlijke begroting naar het college te stappen, maar wel om een schepenambt te aanvaarden. PVDA raadslid Vissers: "Ik hoor en lees zondagavond dat ze nu pas, dus na de verdeling van de schepenpostjes, met de inhoudelijke gesprekken starten. Dat is natuurlijk de wereld compleet op zijn kop."

Dag op dag drie jaar geleden werd de progressieve coalitie in Borgerhout voorgesteld. Met ondertussen een hecht team en mooie resultaten. Een progressieve coalitie met enkele mensen van CD&V erbij was toen wellicht ook mogelijk geweest in het district Antwerpen (190.000 inwoners). "Maar Groen koos daar toen om met de N-VA in zee te gaan om Zuhal Demir districtsburgemeester te laten worden. Vandaag blijkt dat Groen nu ook in Deurne (77.000 inwoners) depanneur zal spelen voor de rechtse coalitie van de Electrabelpartijen N-VA en Open VLD. Jammer dat het Borgerhoutse voorbeeld niet gevolgd wordt en dat opnieuw de postjes primeren." reageert Peter Mertens, voorzitter PVDA. "Wij blijven als grassroots-partij ijveren voor een stad op mensenmaat en een echt progressief bestuur dat vertrekt vanuit de noden van de bevolking."

Perscontact

  • Kristof Vissers, fractievoorzitter PVDA Deurne
  • Peter Mertens, voorzitter PVDA